<

[Оновлено] УПЦ чи ПЦУ: у селі Мишів поліція опечатала храм

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:05 | 30.11.2019 / Іваничі / , /
Перегляди
94
/ коментарі 43

30-го листопада у селі Мишів Іваничівського району біля храму відбулися збори селян. Зібралися, щоб вирішити “церковне питання”. Справа в тому, що прихильників ПЦУ зі священиком з лютого 2019-го року не пускають в церкву проводити богослужіння. Прихильники ж УПЦ розповідають, що більшість прихожан храму не голосували за перехід, тому церкву не віддадуть. Люди не можуть поділити храм.

Аби збори не переросли в масштабний конфлікт, адже людей зібралося близько сотні, від ранку біля церкви чергували силовики. Як розповів БУГу т.в.о. начальника Іваничівського відділення поліції В’ячеслав Мартинюк, підтримувати порядок приїхало близько 30 поліцейських. Біля храму був і підрозділ ТОР.

БУГ взяв коментарі про ситуацію в обох сторін конфлікту, а також у представників поліції. З місця події журналісти зробили кілька прямих включень.

Позиція прихильників УПЦ

Прихильники УПЦ стояли на сходах храму, блокували вхід для прихильників ПЦУ. Розповідають, що другі погрожували зрізати замки і зайти в храм.

Вони розповідають, що збори щодо церковного питання відбулися у лютому 2019-го року двічі: 3 і 10 лютого. На перших зборах близько 150-ти прихожан поставили за залишення в УПЦ на чолі настоятелем отцем Іваном.

10-го лютого збори були проведені вдруге не на території храму, а в будинку культури. Близько 90 людей під час зборів залишили свої підписи за перехід до ПЦУ.

Громаду перейменували, прийняли до ПЦУ.

У червні 2019-го року громада УПЦ подала до суду на скасування рішення про передачу церкви до ПЦУ.

29-го листопада їм повідомили, що зранку о 9-ій прихильники ПЦУ збираються біля храму, аби зрізати замки і зайти всередину. Аби не допустити цього, прихильники УПЦ також організували збори біля церкви.

Результат подій 30-го листопада: храм опечатала поліція, ключі правоохоронці забрали і дали тиждень на примирення.

Як розповідають прихильники УПЦ, їх біля храму 30-го листопада було 117, адже зібрали стільки ж підписів.

Позиція прихильників ПЦУ

Як розповіли прихильники ПЦУ, у селі збирали підписи про перехід кілька разів. Спочатку назбирали достатню кількість про перехід до ПЦУ, а потім збирали за те, щоб настоятель залишився там правити служби.

Ті, хто підписався під першим документом, підписався під другим. Виникла плутанина, чим і скористалися прихильники УПЦ.

Все ж таки 10-го лютого релігійна громада села Мишів підтримала рішення про перехід з УПЦ у Православну Церкву України. У храмі “делегували” правити священика із сусіднього села Соснина.

Пізніше було домовлено, що храмом користуватимуться позмінно щотижня: тиждень УПЦ і ПЦУ. Проте з лютого 2019-го для прихожан ПЦУ у храмі службу не проводили.

Тому, аби відстояти своє право на храм, прихожани ПЦУ зібрали збори.

Як розвивалися події біля храму 30-го листопада

І одні, і інші прийшли до церкви 30-го листопада, щоб відстояти свою позицію. Поки вони обмінювалися репліками під пильним наглядом силовиків, в капличці у цей момент священики ПЦУ і УПЦ намагалися дійти згоди.

О 9:40 священики вийшли з каплички, так ні до чого не домовившись. Священики ПЦУ відслужили службу на сходах перед дверима церкви.

Близько 11-ої години храм закрили, повісили по кілька замків та опечатали. Як розповіли у поліції, приблизно за тиждень буде проведена зустріч священників за присутності поліції, на якій і вирішать, чия ж церква.

Ключі від каплички, що знаходиться біля храму, залишили в розпорядженні прихильників УПЦ.

Прямі включення з місця події просимо дивитися в запропонованому порядку:




коментарів: 43
    • Однобоко, то тільки виключно на ваш погляд. Все подано об’єктивно та щиросердечно! То справа двох релігійних громад. Нам з вами туди не треба лізти. Не нашого то розуму справа

    • Анатолій Миколайович, ідіть в церкву і кидайте пити, бо подзвоню Баканову.

  1. Чи можна опублікувати списки? Є такий варіант, як неспівпадіння кількості присутніх з кількістю у списках?

  2. Дивилась відео про конфлікт між прихожанами села Мишів і уявляла страшний сон: в моє рідне село, в якому я народилась, приїжджає Путін або Кирило. Хто його буду зустрічати з хлібом-сіллю? Звичайно, ота “більшість” на чолі зі своїм священником. Мені соромно за жіночок 50-70 років, моїх ровесників, яких я добре знаю, хоча не проживаю в Мишеві. Серед них колишня і теперішня голови сільської ради, деякі учителі, хористи церкви і касири та інші “мосвичі”. Оце така інтелігенція Мишева. Сором вам!

    • уявляю страшний сон – приїжджає путін до землячки і каже – “дарую тобі газ безкоштовно до кінця життя !” – і вона пулею летить за хлібом-сіллю.. мені аж погано стало, як я міг таке уявити…

      • Не знаю скільки тобі років, але судячи з того що ти віриш в казки то мабуть небагато. Запам’ятай: путлер нікому нічого ніколи не дає безкоштовно, а коли щось одне дає то пізніше забере щось інше, набагато цінніше.

      • Без путінського газу ми живемо вже 4 роки. А коли він, можливо, подешевшає завдяки зрадникам України, то по хліб-сіль побіжить мишівська “більшість”. ще й хоругви візьме.

        • ага, ага, без путінского… точніше, з путінским, очищеним віртуальним реверсом через єуропу… але коли транзит закінчиться, то віртуальний реверс стане неможливим, спробуй догадатися, чому…

          • Мені не потрібно пояснювати як малій дитині про реверсний газ і проблеми з транзитом. Але я переконана: якщо при владі будуть державники і патріоти, то в газовому питанні інтерес України не буде втрачений.
            Але мова йде не про газ, а про Російську церкву в Україні, яку так соромливо її прихильники називають УПЦ. Дивуюсь, як можна, маючи таку біду на Сході з вини Росії, підтримувати цю церкву і молитись за Кирила, коли є Єпіфаній. Але чого дивуватись. Такі люди були серед нас українців зажди. Ще Шевченко про них писав:”Раби, підніжки, грязь Москви…” Писати більш не буду. Даремно. Навіщо розсипати бісер пред с….

          • До “Землячки” – так Шевченко за отих “державників і патріотів”, які уже зо 30 літ при владі, теж згадував:
            “Доборолась Україна
            До самого краю.
            Гірше ляха свої діти
            Її розпинають.”

  3. Таку статтю прочитаєш, то “Кайдашеву Сім’ю” вже можна і не перечитувати.

    В мене питання: шо в одних шо в других – в серці/голові Бог є?
    Не думаю!

  4. як казали ,що виходить закон де небуде церкви УПЦ , а назву буде змінено РПЦ і це вірно яка це церква України коли вона відноситься до МП.Потрібно речі називати своїми іменами так якщо і хочуть ходити в МП то нехай непишуть що це УПЦ.

    • Правильно, повністю підтримую те, що речі потрібно називати своїми іменами. Але тоді потрібно вже бути послідовними! Наприклад, стосовно ПЦУ – яка це церква України, якщо вона відноситься до Туреччини, УГКЦ – яка це церква України, якщо вона відноситься до Ватикану і т.д., і т.п. Схоже, що один лише т.зв. Філарет зі своєю структурою наразі відноситься до України, але його “чомусь” наразі ганяють як вошивого по лазні – хоча менше року назад з помпою дали Героя України. Парадокс!

      • Знаєте, іронія долі. Ви як і я процитували уривок із поеми Шевченка “І мертвим. і живим…”. яка за своїм змістом та ідеєю спрямована виключно проти зрадників України в різні часи історії, а не проти державників і патріотів. Перед вашою цитатою, яку ви вирвали з контексту йдуть такі слова: “Так от як кров свою лили батьки за Москву і Варшаву, і вам, синам, передали свої кайдани, свою славу”. А тоді далі йдуть слова “Доборолась Україна…”.
        Будь-ласка, не перекручуйте хоч Шевченка, не трактуйте його на свій лад. Досить того, що люди ваших поглядів готові зрадити свою державу, мову, віру, продати землю, по якій виходите. Ви чомусь схильні говорити про сіль-хліб, про газ, про державників і патріотів. А про щиру любов до Російської церкви не хочете поговорити? Ви ж за неї 3 години на морозі стояли під храмом? Дискусія має бути про це, чи не так?

        • Не іронія. Ви ж самі ото вириваєте з контексту “грязь Москви”, забуваючи “Варшавське сміття” та “куцих німців узловатих”. Я тільки вношу об”єктивність. Та й як там у Нагірній проповіді? “Ви пізнаєте їх за плодами їхніми”? Гідно живемо останні 30 літ? Що далі то гідніше, еге ж? А до цього хто нас привів – чи не ті “свої діти”, що якраз найголосніше і кричать про себе як про “державників і патріотів”? Не з них часом потрібно починати “нову хату вимітати”?
          І які ще такі мої погляди й де Ви там узріли? І нащо мені діалог про Вашу любов до РПЦ? Я б краще поговорив про незалежну ні від кого й у всіх аспектах (в тому числі й в церковному/релігійному) Україну. Тему про Бога, я так зрозумів, ми тут взагалі опускаємо – “Скріпач нє нужен”, судячи з усього…

  5. В кожній країні є своя церква ,і в Україні повинна бути Українська Церква без Росії,як гарно ,коли священник промовляє проповіді на нашій з вами рідні мові

    • Ой далеко не в кожній країні є своя церква :) Але якщо вже на те пішло, то в Україні повинна бути Українська церква, як мінімум, також без Туреччини та без Ватикану, еге ж?
      А ще гарніше, коли єпископ голововує на Соборі, де твориться ніби як Українська церква, нашою з вами “рідною” англійською мовою!

    • Ну правильна повина бути своя церква , а не турецька церква . Тут одна є українська церква це Київський патріах , але і тут як не думаєш як пцу , то ти і москаль вже і патріарха почали обзивати так бо він правду в очі сказав за пцу , що це не автокефальна церква , а церква яка залежить від Фанар .

  6. нічого не вийде храм буде УПЦ, Пцу хай собі біситься, і я одне зрозумів в ПЦУ – це не цкрва Божа ,а церква України , і як православний я би не використовав релігію і політику , а отця які це роблятьв ПЦУ -це церква яка вчить одне ,а робить зовсім інше не по канонах святих отців, їм головне парафії і гроші , навіщо ти їм ?

  7. Скоро буде новий закон ПЦУ буде називатись ц православна церква України Констанопольского Патріарахату” , а Римо католинцька церква буде називатись Римо Католицька церква Римського Патріархату, та також буде УГКЦ – Римського патріархату , а УПЦ буде Московського патірахату . скоро цей закон буде внесено в верховну раду!

  8. Ви такі обізнані в релігії, Славік ,та Турецьких і Ватиканськіх справах, та суть не втому, є наша Україна як здобула незалежність і повина бути Українська церква, а Ви ,СЛАВІК ,бачу великий противник цього .та краще англійська ніж російська

    • Чого-чого я вже великий противник? ))) Незалежності України? І де ви тільки такі беретеся…
      А от дійсно на рахунок чого я проти – так це щоб з церкви Божої робили геополітику.
      Розкажіть краще – як так вийшло, що в результаті об”єднання найукраїнськішої у всьому світі, утвореної майже одразу після здобуття Незалежності УПЦ КП (українськіше та незалежніше вже не буває!) та найавтокефальнішої, ще з 1917-го року заснованої УАПЦ, виникла найстамбульніша ПЦУ? А головне – сенс усього цього дійства?

  9. Якщо вам так не пощастило і ви народились в державі, де не така мова, не така церква, не такий народ, не така влада, не таке військо,не такі патріоти, не такі герої. Для всіх вас сепаратистів є вихід: чемодан, Москва, Росія(або ОРДЛО – там збирають всіх кому Україна не така). Саме там і московський патріархат, і цар, який тримає усіх у покорі, там і Сибір – її на всіх любителів “руського міра” вистачить. От тепер я спеклась але не по вашій команді а з власної волі.

    • Чудна Ви “Землячка”, єй-бо! Шось собі зашорено фантазуєте, і кінця краю тому нема. Я Вам вкотре хочу донести що “в своїй хаті своя й правда, і сила, і воля”, а Ви все “кричите, що Бог создав вас не на те, щоб ви неправді поклонились!.. І хилитесь, як і хилились!” – як уже не Москві, то Стамбулам з Вашингтонами і Брюселями. Одним словом, “плачте, діти козацькії, така ваша доля!”

  10. Та вже краще хилитись до Стамбула,Вашингтона і Брюсселя чим до Вашоі’ Москви,

    • Нє, ну точно “оглухли, не чують; кайданами міняються, правдою торгують.” Вкотре – на яку холєру взагалі перед кимось хилитися? Чи колінно-ліктьова поза – то вже в генах навіки?

  11. Славікові і гостю. З того ж Шевченка “Як би ви вчились так як треба , то й мудрість би була своя” і інше ” чого же чванитеся ви, сини сердешньої Вкраїни! Що добре ходите в ярмі, ще лучче як батьки ходили, …Тож що ж ви захищаєти і чию віру? Всім відомо,що саме Київськ Русь була охрещена і приведена в християнство, яке Росія наглим способом присвоїла собі,бо це її стиль життя – все навколо себе присвоювати і забирати, а пригноблені народи експлуатувати жорстоко і холоднокровно.Згадати можна дуже багато, Хоча б Мазепу й Полуботка, 1917-19 роки, коли голодні й обірвані “доброзичливці” грабили, палили, плюндрували і нашу землю і народ, принесли “визволення” західних областей 39 року, голодомор 33 , 47 років ,встановлення радянської владив повоєнний період 50 років. Скільки українського народу лягло і зросило землі Гулагу своїю кров*ю . Як викачано з надр Української Землі і газ, і нафту, залізо зерно та й всьго не перелічити . А Крим? Хіба це територія Росії? А Донбас ? Вони крали в нас все: і віру,і культуру , і мову .
    Тож ще раз Шевченка “Схаменіться будьте люде. бо лихо вам буде” і “Свою Україну любіть, любіть її во время лютеВ останнютяжкую минуту , за неї Господа моліть”

    • угу, саме тому населення України при клятих комуняках зростало як на дріжжах, а зараз падає “стремітельним домкратом”

  12. Знаєте,я тут прочитала всі Ваші коментарі,Вам не місце писати тут,Вам треба йти вище в президенти і міняти краіну ,щоб вона вже нарешті всталв з колінно-ліктьовоі пози,ми віримо в Вас Славік)

  13. Коней на переправі не міняють …А яка різниця шановні українці як називається церква господь ж один правда?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер