<

Коли виплатять заборговану заробітну плату медпрацівникам в Іваничах?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:19 | 11.10.2017 / Іваничі /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Це питання медики підняли на зборах колективу у вівторок, 10-го жовтня, перед керівництвом району.

Станом на 10 жовтня медичні працівники отримали аванс за вересень у розмірі до 17%. До кінця року на заробітну плату їм не вистачає 7,6 мільйона гривень. З них 5,7 мільйона гривень – по Іваничівській районній лікарні і 1,9 мільйона гривень по Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Напруга у колективі через затримання заробітної плати з’явилася ще у травні. У червні з районного бюджету було виділено 394 тисячі гривень на погашення заборгованості. В подальшому, щоб забезпечити своєчасну виплату зарплати, писали листи на область з проханням зробити перерозподіл коштів, зняти частину їх з жовтня-грудня на виплату у літні місяці.

-Частину заробітної плати ми вже виплатили, 16-17 числа працівники отримають ще 10 відсотків. Відтак, 25 відсотків за вересень буде виплачено, – поінформував головний лікар лікарні Петро Ципа.

На збори прибули голова Іваничівської районної державної адміністрації Лілія Кревська, голова районної ради Андрій Бадзюнь, начальник управління фінансів районної державної адміністрації Тетяна Крась.

За словами Лілії Кревської, заборгованість виникла через низький фінансовий норматив у розрахунках, не було враховано зростання мінімальної заробітної плати із 1600 до 3200 гривень. Другим моментом є створення трьох об’єднаних територіальних громад, куди напряму пішли кошти державної медичної субвенції. До того ж Поромівська і Литовезька ОТГ мають 3 мільйони гривень реверсної дотації. Ці кошти забираються з громад в державний бюджет, а раніше надходили в районний. І третє, 1,5 мільйона медичної субвенції ці дві громади рішенням своїх сесій передали в місто Нововолинськ, де у міській лікарні отримують медичну допомогу жителі навколишніх сіл.

Окрім того, Лілія Кревська поінформувала, що така проблема із нестачею коштів на заробітну плату не тільки в Іваничівському, а й інших районах області.

На зарплату медичним працівникам області бракує 56 мільйонів гривень, поінформувала вона.

Однак присутні в залі не дуже хотіли слухати, чому так сталося і у кого які проблеми. Вони хотіли почути від керівництва району, що вони зробили і що роблять, аби заробітна плата виплачувалась вчасно і двічі на місяць, як цього вимагає законодавство.

Лілія Кревська стверджувала, що кожного дня спілкується з обласним управлінням фінансів, управлінням охорони здоров’я, головою обласної державної адміністрації. У районному бюджеті таких коштів немає, щоб вирішити проблему виплати заробітної плати медичним працівникам.

— Потрохи фінансування йде на заробітну плату. Кабінетом Міністрів України виділено на область 14 мільйонів гривень. Основна частина цих фінансів – це кошти на лікування. І незначна частина – на погашення заборгованості із заробітної плати, яка утворилася станом на 1 вересня.

Але в державі є ще один ресурс – фінанси, які були передбачені на охорону здоров’я у східних областях. Цей ресурс набагато більший і ми надіємось, що буде вирішено питання покриття нестачі коштів на заробітну плату, – зазначила Тетяна Крась.

На запитання, коли буде виплачена заборгованість, працівники почули одну відповідь: до кінця року.

Алла Козак, головна медсестра лікарні, попросила пояснили колективу, чому не дотримуються закони і зачитала, хто має нести відповідальність за невчасно виплачену заробітну плату та за невиплату індексації.

“А якщо звернутись до суду з цих питань?, – пролунало запитання із залу.

Тетяна Крась, відповіла, що медики будуть праві на 120 %, адже відповідальність нестиме керівник, індексація буде виплачена, але тільки після того, як працівники отримають основну заробітну плату.

Лікар Олена Вілентко зазначила, що найвразливіші соціальні верстви населення району звертаються в Іваничівську районну лікарню, бо Нововолинська міська таких бачити не хоче. Тому вона вважає, що несправедливо стільки коштів Поромівська і Литовезька ОТГ віддали  місту.

Тетяна Крась порекомендувала поїхати на сесію у ці громади і розповісти депутатам про стан справ.

Щоб пришвидшити вирішення питання з виплати заборгованості із заробітної плати, були пропозиції від присутніх на зборах їхати в область.

Особистий візит має стати результативнішим, ніж листи та дзвінки, вважають працівники медустанови.




один коментар
  1. Коли медична субвенція інша через сільські ради – вистачало на все: на заробітну плату, матеріальні допомоги, медикаменти, матеріали, госптовари і т.п., а коли передали кошти на район, то не зрозуміло куди вони діваються. ФАПИ та амбулаторії просять гроші в сільських радах, хоча фінансуються із Іваничівського районного бюджету. Коли передали кошти на ОТГ, то й мали скоротити штат у лікарні, а не платити за обслуговування лікарні, а не пацієнтів. Іваничівська ЦРЛ не скоротила ні одного робочого місця!!! Шановна Олена Вілентко, Ви візьміть ставтистику із Нововолинської міської лікарні про те, скільки жителів сіл там обслуговується. Зайдіть в ту лікарню і подивіться скільки там людей! І це стосується не лише жителів об’єдниних громад, оскільки це абсурдно їхати до Іванич 25 км і шукати там тих лікарів, коли місто під боком і працюють усі в місті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер