<

З командою справжніх лідерів і комплексною програмою змін балотуюсь до обласної ради, – Ярослав Матвійчук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:25 | 16.10.2020 / Інтерв'ю / /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

Ще донедавна він був першим заступником володимир-волинського міського голови, а нині пішов з посади і балотується в обласну раду. Що спонукало Ярослава Матвійчука на цей крок, яку користь може принести місту у Волинській облраді, чому іде на вибори із командою «За майбутнє» і які кроки для розвитку громади хоче запропонувати, – читайте у матеріалі.

Інтерв’ю для Слова правди підготувала журналістка Віталіна Макарик.

– Розпочнімо із планів на депутатство в обласній раді. Чому обрали для себе цей політичний шлях?

– Я усвідомлюю, що маю для цього й необхідні знання, і досвід. З 2015 і до вересня цього року я обіймав посаду першого заступника міського голови Володимира-Волинського. Мав нагоду вивчати найуспішніші практики місцевого самоврядування та організації діяльності міста на закордонних стажуваннях у Польщі, країнах Прибалтики, Німеччині, США. А головне – впродовж останніх  років постійно представляв інтереси міста як на регіональному, так і на всеукраїнському рівні, брав участь у роботі правління Асоціації міст України.

Попрацювати довелося з багатьма відомствами, і найчастіше наша комунікація була успішною. Ні для кого не секрет, що за статус міського лікувального закладу довелося добряче повоювати. Увесь цей час я вів послідовні і тривалі перемовини з чиновниками різних рівнів, брав участь у зустрічах із міністрами охорони здоров’я трьох різних урядів України. Як результат – у 2021 році Володимир-Волинське МТМО отримає статус опорної лікарні для кількох районів області.

 Активно включався в обговорення процесів децентралізації, представляв інтереси міста на нарадах у Міністерстві громад і відстоював створення Володимир-Волинської міської громади та об’єднання району з центром у Володимирі. Чого, власне, і вдалося досягти. Дуже важливою була наша зустріч з тодішньою міністеркою освіти Лілією Гриневич, завдяки чому вдалося відстояти ліцей «Центр освіти». Активно співпрацював Міністерством екології, Фондом енергоефективності. Результати цієї співпраці відчуваються у місті.

По зазначених пунктах нам вдалося досягти успіху. Але проблем, які потребують того, щоб постійно тримати їх на контролі й бути включеним у їх розв’язання, у місті ще багато. Вважаю, що накопичений досвід роботи та комунікації, напрацьовані контакти та чітко сформульоване бачення розвитку Володимир-Волинської громади забезпечать мені можливість компетентно й ефективно відстоювати інтереси міста на будь-якому рівні. Тому іду у єдиному списку партії «За майбутнє», який знайдете під №10 у бюлетені.

– Представляти там будете не лише наше місто?

– До нашого округу входять також Зимнівська, Устилузька, Оваднівська ОТГ, місто Нововолинськ та громади Іваничівського і Локачинського району. Із очільниками сусідніх із Володимиром ОТГ маю хороші ділові стосунки, вивчаю проблеми і потреби й інших громад. Налаштований на максимальну співпрацю і плідну роботу.

– Водночас ви балотуєтеся і до Володимир-Волинської міської ради під номером 1 по округу №3?

– Законодавство дозволяє бути кандидатом до рад різних рівнів. Наша команда «За майбутнє» пропонує комплексний підхід до якісних позитивних змін і у Володимирі, і в масштабах області загалом. Тому підготували конкретну програму, без популізму та порожніх обіцянок – лише чіткі завдання, реальні для виконання у наступній каденції. Але для її реалізації необхідно мати і надійного представника у Волинській обласній раді, аби відстоювати інтереси нашої громади, і підтримку більшості у міській раді. Тому свою передвиборчу програму я декларую і як кандидат до Володимир-Волинської міської, і як кандидат до обласної ради. А також підтримую кандидатуру Ігоря Пальонки на посаду міського голови.

Власне, до міської ради балотуюся, аби підтримати достойних, професійних людей. Зі мною у списку – підприємці, освітяни, інженери, аграрії, журналісти.

– Чому обрали партію «За майбутнє»?

– Це команда справжніх лідерів, політична сила, яка вміє згуртовувати людей, вносить цікаві пропозиції, шукає нові шляхи і можливості їх впровадження, має чітке бачення вирішення проблем і, найголовніше, відповідає за свої рішення. У наших рядах саме ті люди, які можуть сформувати міцний кістяк влади у наступній каденції. Це не лише чинні депутати та колишні управлінці, а й освітяни, медики і представники бізнесу, молоді та креативні містяни, які мають нове бачення розвитку міста та області. Для нашої команди важливо поєднувати набутий досвід з сучасними тенденціями. Це дозволить сформувати новий підхід в управлінні громадами.

За підтримки народного депутата Ігоря Гузя, який довів ефективність своєї роботи в окрузі, ми сформували масштабну програму розвитку міста та відстоювання інтересів громади в області, врахували потреби усіх мешканців громади і визначили поетапний план дій. Я переконаний, що він стане потужним поштовхом для поступу громади у майбутнє. Тому я пишаюся тим, що став частиною такої потужної команди.

– Чи маєте якісь прогнози щодо того, яким буде новообраний склад міської ради?

– За депутатські мандати боротимуться дев’ять політичних сил. І зараз, за два з половиною тижні до виборів, я вважаю, що пройти в міську раду має шанси кожна. Однак деякі з них працюють на одному електоральному полі, і тут все залежить від того, яка команда краще спрацює і завоює більше симпатій виборців. Тому, найімовірніше, нову каденцію міської ради сформують сім партій.

– Розкажіть детальніше, що включає ваша програма дій в обласній раді у контексті, скажімо, основних галузей – медицини, освіти?

– Реформа «вторинки» поставила перед нами нові виклики, а відтак вималювалися нові завдання. Наша мета – щоб дві лікарні (у Володимирі та Нововолинську) стали опорними й увійшли в урядову програму «Велике будівництво», а отже отримати фінансування на реконструкцію приймальних відділень. У фокусі уваги – а реалізація регіональних програм «Цукровий діабет», «Онкологічні захворювання», пілотного проєкту з трансплантології, лобіювання навчання молодих кадрів для розвитку нових напрямів, які до сьогодні не представлені у медицині регіону, вчасна та якісна діагностика захворювань. Нам потрібно зберегти Володимир-Волинську станцію переливання крові, водночас дбати про будівництво та реконструкцію амбулаторій. Є й ряд інших важливих питань – лікування пільгових категорій жителів Володимирщини в обласній лікарні, забезпечення житлом молодих лікарів, доступність швидкої допомоги.

У місті діє п’ять закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету, і саме завдяки цьому вони збережені.. На базі вищого професійного училища шляхом злиття з Оваднівським ліцеєм та його філією в Локачах ми плануємо створити новий заклад – Центр професійно-технічної освіти.

Завдяки титанічним зусиллям педагогічного колективу колишній інтернат перетворений на потужну навчально-методичну базу, на справжню кузню кадрів ліцей «Центр освіти», і нам важливо його зберегти. Школа для дітей з вадами слуху, що діє у Володимирі-Волинському, – ще одна унікальна установа. Впевнений, що попри створення інклюзивних центрів вона має право на існування, і влада просто зобов’язана працювати над підтримкою матеріально-технічної бази та колективу, адже сурдологи – дуже рідкісні на ринку праці, тим більше в сфері освіти.

У нас є чіткий план заходів щодо підтримки та покращення роботи кожного із закладів обласного підпорядкування. Так слід привести у відповідність до потреб ринку праці підготовку спеціалістів професійно-технічного спрямування, провести капітальні ремонти, перепрофілювання або передачу у комунальну власність приміщень, які не використовуються (скажімо, гуртожитків агротехнічного коледжу, які більше 20 років перебувають у аварійному стані), а головне – зберегти наші успішні освітні заклади в рамках реформ, які впроваджуються у державі.

– До компетенції обласної ради також належать питання екології, доріг…

– …І вони також не лишаться поза увагою. У планах – прийняття Програми поводження з твердими побутовими відходами, створення станцій сортування і переробки відходів, формування ринку сміття; комплексна очистка річок у межах області, зокрема, нашої Луги, реконструкція та будівництво очисних споруд, забезпечення сіл якісною питною водою. Буду наполягати на спрямуванні коштів державного дорожнього фонду на дороги місцевого значення та ремонт проблемних транспортних напрямків, які охоплюють інтереси практично усіх громад, зокрема Війниця–Локачі–Горохів,  Павлівка–Володимир-Волинський, Володимир-Волинський–Устилуг, вул. Зимнівська + об’їзна дорога та інших. Треба подбати про обладнання доріг з найбільшим транспортним навантаженням камерами відеоспостереження з функцією зчитування номерних знаків, якісне освітлення доріг та пішохідних переходів, розвиток вело інфраструктури, вирішення питань обслуговування автобусних маршрутів загального користування до віддалених сіл округу.

Власне, міг би озвучити ще багато пунктів – від співпраці з Фондом енергоефективності до підтримки нашого потужного осередку культури, державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир». Але головний принцип, за яким збираюся працювати, – це об’єктивний розподіл субвенцій та дотацій відповідно до потреб усіх населених пунктів громади.

– На виборах міського голови ви підтримуєте Ігоря Пальонку. Чим вам імпонує цей кандидат?

– Він направду досвідчений управлінець та фаховий керівник. Під його керівництвом Зарічанська ОТГ довела, що може бути успішною, розвиватися, розбудовуватись. Він має реальний план дій розвитку Володимира-Волинського, знає проблеми міста і буде враховувати інтереси усіх мешканців громади, зокрема й тих, хто мешкає у сільських населених пунктах. Я впевнений у цьому як житель міста, і цю думку поділяє й команда партії «За майбутнє». Тому ми прийняли спільне рішення підтримати Ігоря Пальонку на посаду очільника княжого міста і готові підставити йому своє плече.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *