<

Детектив на шахті №10 “Нововолинська”: куди пропали 35,6 тон вугілля?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:55 | 26.04.2016 / Статті / /
Перегляди
7
/ коментарів 6

На шахті №10 “Нововолинська” проводиться розслідування щодо “зниклих” 35-ти тон вугілля зі складу. Саме таку кількість “чорного золота”, яке було вилучене за невідомих обставин, підрахували маркшейдери цього вугільного підприємства.

Історія зі зниклим вугіллям стала справжньою загадкою для журналістів інтернет-видання “БУГ”. Про 35,6 тон вугілля, які “випарувалися” зі складу, довідалися випадково. Підтвердженням такого факту став лист від в.о. директора ДП “Буддирекція” Малиновського до новопризначеного голови правління ПАТ “Укрзахідвуглебуд” та директора ТзОВ “Бізон”.

IMG_8995

Як виявилося, в.о директора ДП “Буддирекція” Малиновський звернувся з листом до голови правління “Укрзахідвуглебуду” та директора охоронного підприємства “Бізон”, яке охороняє копальню, з тим, що з вугільного складу №4 згідно маркшейдерських замірів було вилучено 35, 6 тон рядового вугілля. Попри те, що на підприємстві ведеться відеоспостереження і працює охорона. Виходить, працівники охоронної фірми не справляються з виконанням обов’язків?

Трохи про охоронне підприємство “Бізон”: працівники цієї фірми майже два роки не отримують зарплати. Заборгованість перед ТзОВ “Охоронне підприємство “Бізон” зросла до понад мільйон гривень. Договір фірми укладений з “Укрзахідвуглебудом”. Погашувати заборгованість досі ніхто не збирається.

“Коли ми сюди прийшли, тут матеріальні цінності вивозилися машинами, не була організована система охорони. На об’єкті було порядку 10 субпідрядних організацій і кожен начальник вивозив матеріал, як ніби це його власність. Через деякий час вони згадували, що в них щось пропало, починали ворушити, але претензії ставити вже було нікому і на цьому все закінчувалося”, – розповідає фінансовий директор “Бізону” Анатолій Шаповал.

І тут раптом через два роки тиші на підприємстві трапляється ЧП – кудись зникли 35 з половиною тон вугілля. Директор впевнений, що його люди, які охороняють шахту, працюють на совість і про будь-яке викрадення вугілля зі складу, тим більше 35, 6 тон, не може бути мови. Кожен заїзд-виїзд транспорту фіксується охороною, а в мішку стільки вугілля ніхто б не виніс.

Спільно з представниками копальні журналісти вирішили вияснити це питання. Головний інженер “Укрзахідвуглебуду” Петро Пелех при зустрічі на території шахти сказав, що отримав лист від замовника (Надолинного) про те, що зі складу пропало вугілля – 30 тон. А заміри ж робили працівники десятої! То хто ж перший підняв галас про зниклі тонни? Шахта чи ДП “Буддирекція”?

Інженер “Укрзахідвуглебуд”: Вугілля стоїть на балансі Надолинного.

Представник Надолинного: Ну, а звернувся то директор шахти Кожушкін. Ми не зверталися, це звертався Кожушкін.

Інженер “Укрзахідвуглебуд”: Ні, то ми дістали листа від вас.

IMG_8985

Ось вам і дилема. Питаю, як же роблять потрібні заміри і дізнаюся від інженера, що в маркшейдерів є спеціальні прилади, за допомогою яких вони замірюють висоту, ширину складу тощо.

Анатолій Шаповал пояснює: “Працював на підприємстві, яке забезпечувало вугіллям міську котельню, постійно це вугілля заміряв, складав акт контролю. Воно спочатку складається в штабелі, а тут немає жодного штабелю і зробити заміри технічно неможливо, тому заява про те, що вугілля вилучене, є безпідставною”.

IMG_8962

Згодом починаємо розбиратися, що вугілля, яке зникло, могло просто потрапити на котельню.  Складається враження, що комусь та крадіжка чи то вилучення “чорного золота” є вигідним.

Одним з варіантів є підстава охоронного підприємства “Бізон”, яке вже тривалий час працює “за спасибі” і заборгованість на виплату зарплат якому становить більше мільйона гривень. Пікантності історії надає ще й той факт, що після “зникнення” вугілля “Укрзахідвуглебуд” не лише відмовляється виплатити заборгованість охоронникам – його керівник не хоче підписувати акту виконаних робіт за квітень. Тобто, гроші людям не платять, бо не спіймали злодія-викрадача 35, 6-ти тон вугілля. Зрозуміло, що на такій підставі можна знайти собі грунтовне виправдання і не виплачувати зарплати. В цьому випадку досі не відомо, хто ж великий ініціатор перевірок складу: Надолинний чи Кожушкін. Чи обоє?

Ми вирішили поцікавитися думкою директора копальні Сергія Кожушкіна з приводу зникнення “чорного золота” і підтвердити або спростувати цю інформацію.

Там маркшейдер вимірював, передчасно щось казати я не можу, комісія зі всім розбереться.

А склад комісії можна озвучити чи прізвище голови комісії?

Вугілля не наше, а замовника (Надолинного). На балансі в нас його немає. Приїжджав замовник подивився, сказав звернути увагу на склад. На 1-ше квітня було все нормально, а зараз він побачив, що його там менше.

Отакої. То хто кому написав листа про вилучення вугілля? Два підприємства перекидають стрілки одне на одне і ніхто з керівників тепер не хоче бути героєм-детективом.

На разі директор Кожушкін дав розпорядження головному інженеру Ковтуну про те, щоб надали результати першого і контрольного заміру представникам підприємства “Бізон”. Журналісти інтернет-видання “БУГ” чекають висновку комісії.




коментарів: 6
      • “Одним з варіантів є ПІДСТАВА охоронного підприємства “Бізон”, яке вже тривалий час працює “за спасибі” і заборгованість на виплату зарплат якому становить більше мільйона гривень”.

  1. 35,6 т вугілля це 42008 грн якщо там зола 23%.а там зола на багато більша бо то вугілля з проходки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *