<

Карта поляка: хто може її отримати та що вона дає Українцям згідно нових правил

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:06 | 18.05.2016 / Статті / , /
Перегляди
452
/ коментарів 7

Останнім часом все більше людей звертається до польських, українських архівів та приватних структур, щоб знайти підтвердження, що їхні рідні – поляки. Декого це питання цікавить опосередковано, але більшість людей шукають документи, де б зазначався запис “поляк” для отримання Карти Поляка.

І це не дивно, адже поляки значно збільшили кількість “переваг”, які отримує власник такої карти. Але все по черзі. Спочатку з’ясуємо, що таке Карта Поляка та хто має право її отримати.

Карта Поляка – це документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу. Її можна отримати на основі офіційних документів, де вказана національність особи чи які свідчать про громадянство Польщі одного з батьків, дідуся чи бабусі, чи прабабусі і прадідуся одночасно.

Згідно з Законом Республіки Польща «Про Карту Поляка», який був прийнятий сеймом 7 вересня 2007 року, Карту Поляка може отримати:

1) особа, яка декларує власну приналежність до Польського Народу та відповідає наступним вимогам:
– знає польську мову хоча б на початковому рівні та вважає її своєю рідною мовою;
– знає та культивує польські традиції та звичаї;
– в присутності консула Республіки Польща або уповноваженою ним особи складе письмову декларацію про свою приналежність до Польського Народу;
– надасть докази, що хоча б один з батьків (мати або тато), дід або бабця, або ж прадід та прабабця (обидва) були польської національності або ж мали польське громадянство.
2) особа, яка надасть письмову довідку від польської або полонійної організації (польської організації в країнах Східної Європи) про свою активну участь в діяльності на благо польської мови та культури, або ж польської національної громади на протязі не менш трьох останніх років.

Підтвердження польського походження – документи, де вказана польська національність чи які свідчать про громадянство ваших пращурів для отримання Карти Поляка. Процес пошуку документів (якщо їх немає в сімейному архіві) складний та інколи вимагає багато часу, оскільки передбачає аналітичну роботу з базами даних, різними архівними документами у державних установах.

Документи, які можуть містити інформацію про національність чи підтверджують громадянство зберігаються у обласних, історичних  архівах, архівах сільських та районних рад (спеціалізовані архіви навчальних закладів, інших установ), у РАЦСах. Документи, старші 75-ти років, передаються з сільських та районних архівів у обласні (окрім тих, що підлягають знищенню).

Типи архівних документів, які містять графу «національність»:

  • актові книги громадянського стану (народження, смерті, одруження та розлучення);
  • слідчі справи про репресованих;
  • погосподарські книги;
  • списки виборців;
  • списки платників податків;
  • списки членів комітету незаможних селян (комнезам);
  • списки релігійних громад;
  • списки власників худоби;
  • докумени районної управи періоду фашистської окупації;

Шукати подібні записи варто лише у проміжку між 1917 – 1950 роками, адже у дореволюційні часи записів про національність взагалі не було, а після 1950-го року практично немає документів, де б зазначалося “поляк” по причині репресій поляків радянською владою в Україні. Після 1950-го року практично всі поляки вже вважались українцями.

  Архівні документи, які свідчать про громадянство Польщі (період, в який частина західних територій України належала до Польщі – до 1938-го року):

  • списки виборців до Сейму;
  • документи про службу у польському війську;
  • шкільні свідоцтва про навчання у Польській школі.

У разі позитивного результату пошуків потрібно замовляти довідку із обласного архіву, якщо цей документ знаходиться у РАЦСі – потрібно замовляти витяг з акту (про народження, смерть, шлюб). У сучасних свідоцтвах (про народження, смерть, шлюб) національність не вказується.

Перед тим, як звернутися у архів, потрібно вияснити наступне:

  • ПІБ предка, що має польське походження;
  • дата народження предка;
  • де народився предок;
  • віросповідання;
  • соціальний стан;
  • дати народження рідних братів і сестер;
  • чи служив пращур у військах, якщо так, то в яких.

Довідка з архіву виготовляється протягом 3-х місяців. Даний документ безкоштовний та може бути замовлений поштою. Контакти Львівського державного архіву:  https://www.archivelviv.gov.ua/other/contacts/

Окрім документу, який підтверджує національність одного з батьків, бабусі чи дідуся, чи прабабусі та прадідуся одночасно, варто зібрати якомога більше різних свідоцтв та довідок, що підтверджують Вашу спорідненість з польським родичем. Це свідоцтва про одруження, старі паспорти, в яких вписані діти, Ваше свідоцтво про народження та Ваших батьків тощо.

Далі з цими документами Вам необхідно записатись на співбесіду з консулом, який працює в Луцьку. На співбесіді консул розмовлятиме лише польською та питатиме про традиції, історію, сучасність польського народу. Може спитати слова гімну Польщі та як виглядає офіційний герб країни. Якщо консула влаштує Ваш рівень знання польської мови та усього переліченого, то Ви скоріше за все отримаєте Карту Поляка.

Консул відмовить у видачі Карти Поляка, коли прохач приєднає до заяви документи, що містять неправдиві особисті дані або фальшиву інформацію, або коли прохач говорить неправду або приховає правду, підробить документи або використовує справжній документ. Також у разі, коли подає заяву про отримання Карти Поляка репатрійований з території Польської Народної Республіки на основі репатріаційних договорів, укладених у 1944-1957 рр. в одну з країн-учасниць цих договорів. Карти поляка не отримають також особи, які вже мають польське громадянство, а також ті, хто може діяти на шкоду безпеці, обороноздатності, громадському порядку або основним інтересам Республіки Польща.

А тепер варто розповісти про переваги, які отримує власник Карти Поляка:

  • може без оплати отримати довгострокову візу на багаторазовий перетин кордону з Республікою Польша;
  • має право на території Республіки Польша легального працевлаштування без потреби отримувати дозвіл на працю;
  • може займатись підприємницькою діяльністю в Польщі на тих же умовах, що й польські громадяни;
  • може скористатися безкоштовною системою освіти у Польщі;
  • може  у кризових ситуаціях отримувати в Польщі безкоштовну медичну допомогу на тих же умовах, що й польські громадяни;
  • може відвідати безкоштовно державні музеї;
  • має право в першочерговому порядку намагатися отримати фінансові кошти, призначені на підтримку поляків за кордоном, з бюджету польської держави або з бюджету місцевого самоврядування на рівні гміни.

За новим законом, який вже підтриманий польським Сеймом держателі Карти Поляка зможуть безкоштовно отримувати дозвіл на перебування в Польщі, а після року проживання – автоматично отримувати польське громадянство. Крім того, передбачається, що уряд частково оплатить таким особам курси польської мови та курси підвищення кваліфікації.

Окрім цього активно лобіюється поправка до цього закону, яка передбачає зниження вимог до знання польської мови, історії та традицій Польщі, щоб більше людей могли пройти співбесіду. На разі вона не прийнята, але якщо польський Сейм її підтримає, то ця поправка вступить у силу з 1-го січня 2017 року.

Також власникам Карт Поляка, що проживають в Польщі, будуть надавати фінансову допомогу у розмірі 600 злотих на місяць протягом 9-ти місяців. Як відомо, на даний момент Карти Поляка отримали більше 140 тисяч осіб – в основному, громадян України та Білорусі.




коментарів: 7
  1. Ну, дійсно, якщо етнічний поляк, то можна і карту поляка виробляти. А якщо “десята вода у киселі”, або не має ніякого відношення до цього – казел-казлом!

  2. а чого відразу – “казел”, просто українець, без польських коренів. Карта поляка не робить когось кращим, чи гіршим

    • Згідний, що сама карта не робить когось кращим чи гіршим, але умови та якість життя у Польщі значно кращі за Україну. Це чудово знає Анатоль бо він голова ГО “Україна + Польща”.

  3. Дуже корисне повідомлення і доречне.адже багато людей щось про це чули.але не знали з чого починати.Дякую.

  4. А якщо мати має Карту поляка, то син, якому 15 років, може на цій підставі получити таку карту?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *