Україна вперше офіційно відзначить Католицьке Різдво
Ще 16 листопада 2017 року Верховна Рада України проголосувала за Закон, згідно з яким 25 грудня стає вихідним днем.
Депутати наполягали на тому, що католицьке Різдво святкується в “усьому світі” і в Україні варто виявити толерантність до всіх християн, – пише Корреспондент.
Ініціатива депутатів отримала підтримку Президента України, який підписав Закон 29 листопада 2017 року.
У цьому році свято випадає на понеділок, а значить відпочивати українці будуть три дні – з 23 грудня по 25 грудня 2017 року.
Католицькі сім’ї по всій Україні, як і раніше, зберуться за святковим столом, будуть колядувати.
“Те, що 25 грудня – офіційний вихідний, дуже зручно”, – говорить киянин Віталій Заренков, прихожанин католицької церкви. “Служба у храмі починається пізно ввечері після святкової вечері, і триває до 2-3 годин ночі. А вранці вже треба бути на роботі. Крім того, увечері 24 грудня ще треба встигнути приготувати всі 12 страв. Тепер, у день Різдва, можна по-справжньому відпочити і повноцінно відчути свято”.
Незважаючи на офіційний вихідний, Нацбанк вже визначив порядок роботи банківської системи України в період новорічних свят. Але 25 грудня 2017 року банки працюватимуть у звичайному режимі.
З нагоди Різдва у Львові на головній площі міста вперше запалять Віфлеємський вогонь.
У Києві 24 грудня на Софійській площі пройде передріздвяний концерт, що триватиме з 18.00 до 22.00.
Традиції католицького Різдва
Святкування Різдва Христового у католиків чітко розплановано і не порушується століттями.
Готуючись до Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами. По дому розставляють солом’яні композиції, омелу. З року в рік, діти своїми руками виготовляють різдвяні іграшки: тварини, ліхтарики, сердечка, які потім поміщають на ялинку як прикрасу. Тому новорічне дерево завжди різне.
У католиків прийнято дотримуватися суворого посту 24 грудня. Їдять тільки зерна пшениці або ячменю, що відварюють і перед вживанням приправляють медом. Страва називається сочивом. Як тільки на небі з’являється перша зірка, дозволяється їсти страви святкового столу.
Обов’язково треба відвідати вечірню урочисту месу в костелі. Протягом усього дня, до настання свята, можна зайти у храм для покаяння у гріхах і сповіді.
Перед тим, як трапезувати на святвечір, всі члени сім’ї повинні помолитися і переломити прісний хліб – облатку. Для вечері готують в основному овочеві страви, вживають мед, горіхи, яблука, сухофрукти, обов’язково їдять рибу. М’яса в різдвяну ніч на столі бути не повинно. А ось 25 грудня господині подають на стіл безліч м’ясних страв.
За святковим столом завжди залишають одне пусте місце – для гостя.
За різдвяним столом співають колядки, втім, як і на наступний день. Колядники ходять по домівках і співають пісні з побажанням здоров’я, щастя і добра.