<

Як виглядають святкові ялинки в різних містах України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:19 | 22.12.2019 / Таблоїд / /
Перегляди
75
/ Коментарі відсутні

Ялинкова лихоманка: як виглядають новорічні дерева у різних регіонах України.

Укрінформ пропонує мандрівку містами України, де засяяли новорічні ялинки.

Київ

У День святого Миколая на Софійській площі відбулося урочисте відкриття головної ялинки країни. Висота новорічної красуні сягає понад 20 метрів.

Цьогоріч її прикрасили 800 новорічними іграшками, а навколо ялинки розгорнули восьмикінечну зірку з яскравих гірлянд. Головні герої казки про Лускунчика “охороняють” ялинку разом із українськими козаками.

Вінниця

Вінницька ялинка встановила національний рекорд як найвища металоконструкція, що обертається навколо своєї осі, – її висота 29 метрів.

На виготовлення вінницької ялинки використали 321 живе деревце, на придбання яких витратили майже 196 тис. грн. Її святкове вбрання цьогоріч оновили 150 золотистими декоративними шишками завдовжки 60 см. Вони гармонують із розташованими в основі ялинки металевими арками золотистого кольору, які підсвічуються неоном.

Житомир

У центрі Житомира на майдані Корольова відкрили головну ялинку міста, а також засвітили святкову ілюмінацію на пішохідній вулиці Михайлівській.

Цього року обласний центр прикрашає 17-метрова блакитна ялинка, яку зрізали біля Житомирського ліцею №25, адже дерево росло поруч із будівлею та могло завдати шкоди її фундаменту. Крім того, на вулиці Михайлівській з’явилася святкова ілюмінація, а також тематичні фотозони.

Чернівці

У День Святого Миколая у Чернівцях на Соборній площі урочисто відкрили новорічну ялинку та різдвяне містечко. Висота головної ялинки міста становить близько 20 метрів. Цього року головне новорічне дерево знайшли не в лісовому господарстві, як зазвичай, а практично у центрі міста, на подвір’ї чернівчанина. 

Як розповіла кореспонденту Укрінформу дизайнер Наталія Бордіян, яка займалася декоруванням головної ялинки Чернівців, новорічне дерево виконане у золотих, срібних та білих кольорах. Її прикрасили сніжинками та 3D гірляндами. Також унизу виготовили обідок, на якому зображені сюжети міста.

Харків

У Харкові “вбрали” 10-ярусну ялинку на півтора мільйона. Штучне дерево заввишки понад 40 метрів прикрашене ілюмінацією і світиться червоними, синіми і зеленими вогнями, які хвилями пробігають верх і вниз по всім його десяти ярусах. Облаштування головної ялинки зажадало чимало коштів.

Тільки на оренду особливої ​​світлодіодної сітки пішло пів мільйона гривень, удвічі більше витрачено на монтаж дерева, ще до 100 тисяч – на підключення ілюмінації до мереж електроживлення та заземлення металевого каркасу. Поруч з ялинкою встановлено й Будиночок Діда Мороза для розваги дітей загальною площею 170 кв. м. і вартістю понад 6 млн грн. Як стверджують у міськраді, спорудження також розраховане не на один рік.

Запоріжжя

Цього року влада вирішила встановити 25-метрову штучну ялинку. Головну ялинку області привезли з Києва. В ОДА запевняють: на неї не витратили жодної бюджетної гривні, новорічне дерево і прикраси — подарунок мецената, ім’я якого не розголошують. 

25-метрову ялинку монтували кілька днів. Її склали з кількох сотень штучних гілок, а прикрасили – майже тисячею блакитних кульок та яскравою гірляндою. Запорізька ялинка є однією з найвищих в країні. На площі також облаштували святкове містечко: ярмарок сувенірів і смаколиків, каруселі, яскраві фотозони, інсталяції. Ще однією “фішкою” цього року є відкрита ковзанка розміром 41 на 24 метри.

Ужгород

В Ужгороді у переддень Святого Миколая відбувся традиційний Парад Миколайчиків і засяяла ілюмінація на головній ялинці міста. Цього року 14-метрову ялинку в центрі Ужгорода, яку подарували жителі вулиці Лайоша Кошута, прикрашають майже пів тисячі кульок білого, жовтого, срібного та червоного кольорів та понад 400 метрів гірлянд.

Львів

У центрі Львова — на проспекті Свободи засяяла вогнями головна ялинка міста. Цього року символ новорічно-різдвяних свят особливий — це блакитна ялина, яка вирізняється особливо пухнастим гіллям.  

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, цього року було вирішено зробити акцент на освітленні, тому на ялинці майже немає іграшок. Вона дуже стильна і приваблива.

Миколаїв

У Миколаєві встановили та прикрасили головну ялинку на Соборній площі. На ялинці немає традиційних іграшок – лише ілюмінація у вигляді різноманітних фігурок.

Новорічна миколаївська красуня – одна з найвищих в Україні. Має 22 метри заввишки і 10 метрів у діаметрі. Була придбана в 2017 році за 2,8 млн грн. Тоді одне зі ЗМІ порівняло ціну ялинок в різних містах і назвало миколаївське новорічне дерево найдорожчим в Україні. За його інформацією, подібні у Сумах та Дніпрі коштували приблизно вдвічі дешевше.

Херсон

Головна новорічна ялинка області – штучна, має висоту 18 метрів. Ялинку запалили під час театралізованого дійства, свято супроводжувалося виступами творчих колективів Херсонщини, вікторинами, танцювальними конкурсами.

Суми

Другий рік поспіль у Сумах встановлюють для святкування замість живої ялинки штучну висотою 18 метрів. 

Чернігів

Ялинку традиційно встановили на Красній площі. Довкола неї збудували Казкове містечко з фотозонами, інсталяціями, атракціонами, катком, фуд-зоною. 

Головна ялинка Чернігова є штучною, її висота – 18 м. Прикрашена електричними гірляндами. Придбали її в 2011 році в Одесі. Вартість ялинки разом з установкою тоді становила 220 тис грн. Ця витрата давно окупилася, оскільки встановлення ялинки із живої хвої щороку коштувало місту 100 тис грн.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську ялинку відкрили ввечері 13 грудня, на день святого Андрія Первозванного. Відомо, що головна ялинка Івано-Франківська – штучна. Її висота – 18 м. Торік місто скерувало на придбання ялинки 500 тис. грн. Тоді ж для неї придбали енергоощадну ілюмінацію.

Тернопіль

На Театральному майдані Тернополя відкрили головну новорічну ялинку обласного центру. «Уже кілька років поспіль новорічна ялинка Тернополя має однакову висоту – 18,5 метрів. Зате, цього року її дещо оновили. Крім іграшок у формі невеличких ялиночок та різнокольорових зірочок, прикрасили ялинку штучним снігом, новими елементами декору та 3D-ілюмінацією», – розповів кореспонденту агентства начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик.

Луцьк

Не одну, а три “головні” волинські ялинки цьогоріч традиційно прикрасили на центральному Театральному майдані Луцька.

Окрасою різдвяно-новорічного комплексу уже понад десять років є три ялинки, які ростуть у центрі головної площі міста. Цього разу для них придбали нові прикраси. Новорічні красуні виблискують переважно золотими кольорами, на фоні яких гарно виглядають гірлянди-сніжинок. 

Хмельницький

Хмельницький став першим містом в Україні, яке засвітило новорічну ялинку. Вона засяяла ще 1 грудня. Красуня оснащена кольоровими ілюмінаціями та новорічними прикрасами.

Одеса

Головна ялинка міста, яку встановили біля мерії, 20-метрової висоти, шириною – 9 метрів, а довжина дюролайту (прозорого шнура зі світлодіодами всередині) складає близько 4 кілометрів. 100 тисяч світлодіодів світяться трьома основними кольорами: зеленим, синім і золотистим (тепло-білим).

Ялинку вже 7 років поспіль, починаючи з 2013 року, збирають фахівці компанії “Люм’єр” із Чорноморська. Вона є точною копією тієї, що була встановлена тоді на Хрещатику й стала якоюсь мірою одним із символів Революції Гідності. Цього року основна її прикраса – світлодіодна інсталяція в стилі новорічної казки Ернста Теодора Гофмана «Лускунчик», одним з героїв якої є Мишачий король (вступаємо ж у рік Металевого Пацюка).

Полтава

Головна ялинка міста – штучна,  20 метрів заввишки. Її оточує шатро з гірлянд, діаметр якого 40 метрів. Всередині розмістили фігури оленів із санчатами та сніговика, які підсвічуються гірляндами.

Черкаси

На Соборній площі 19 грудня відкрили головну новорічну красуню Черкас. Цьогоріч новорічне деревце, висота якого становить 18 метрів, прикрасили гірляндою та іграшками. Ялинка є штучною.

Штучну ялинку в Черкасах встановили вперше. Вона була взята в оренду із Чорноморська за 148 500 гривень і прикрашена яскравою ілюмінацією – ще на 160 914 гривень. 

Рівне

Цього року дерево вперше зрізали не у лісництві, а у Рівному – на території «Газотрону» на вулиці Гагаріна. Місто та керівництво підприємства домовилися, що ялинку віддають безоплатно, тим паче, що вона створювала певні незручності на території підприємства. Висота ялинки 23 метри, вік – 55 років.

Висота фотозони з цифрами 2020 – понад 3 метри. Згідно з даними тендеру, новорічна ілюмінація коштувала 801 тисячу гривень. Гірлянди, двометровий льодяний кристал, великі світлодіодні та півтори сотні маленьких куль комунальне підприємство «Міськсвітло» придбало на торгах. 

Дніпро

Головна ялинка Дніпра засвітилася вогнями на площі Героїв Майдану 21 грудня. Це штучна ялинка заввишки 26 метрів і вартістю близько 1 млн грн, яку міськрада Дніпра купила два роки тому. Вона має шість ярусів і прикрашена понад 300 іграшковими ліхтариками. Навколо новорічної красуні розмістили 3D фігури, розвісили 28 кілометрів гірлянд.

Вартість робіт з монтажу склала 3,6 млн грн. Торік це коштувало 2 млн грн.

Вже другий рік традиційно поряд з головною ялинкою встановили й ковзанку за спонсорські кошти. Торік вхід на неї був безкоштовний, цього року організатори повідомили, що витрати перевищують можливий прибуток, тому залишити вхід безкоштовним вони не можуть.

Нагадаємо, як виглядають ялинки у містах Нововолинськ, Володимимир-Волинський, Любомль та селищі Іваничі.

Нововолинськ

19-го грудня на День святого Миколая офіційно відкрили головну ялинку Нововолинська. Цього року ялинку прикрасили новими іграшками та засяяла вона по-новому. До останнього дня тривали приготування, завершували вбирати ялинку 18-го грудня. Ялинку місту подарували представники бізнесу.

Володимир-Волинський

19-го грудня на площі Героїв у Володимирі-Волинському на день святого Миколая урочисто відкрили головну ялинку міста.  Прикрасили новими ілюмінаціями, на які виділили 100 тисяч гривень з міського бюджету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *