<

Урочище Вовчак на межі Турійського та Володимир-Волинського районів – місце, де зародилась УПА

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:30 | 14.10.2020 / Володимир, Таблоїд / , /
Перегляди
505
/ коментарі 2

14-го жовтня, коли вся Україна відзначає відразу чотири свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День створення УПА та День українського козацтва, багато волинян-патріотів вирушили до меморіального комплексу «Вовчак», що розташований на межі Володимир-Волинського та Турійського районів. Не втримались і журналісти БУГу.

Стверджують, що саме у цьому місці у 1942 році зародилась Українська повстанська армія.

Як розповідається у Вікіпедії, у жовтні 1942 року дрібні загони членів ОУН, які діяли на Волині й Поліссі, об’єднувалися під спільним керівництвом та одержали назву «Українська повстанська армія». В лісових масивах навколо села Вовчак окружним провідником ОУН «Ящуром» була закладена військова база Ковельського та Любомльського округів ОУН.

В селі в певні періоди розташовувались Головний штаб УПА Північ і штаб Військового округу «Турів». У Вовчаку і прилеглих до нього лісових урочищах в спішному порядку було побудовано понад два десятки нових приміщень, які призначались під адміністративні будівлі, казарми, склади, гарбарні, пекарні, різноманітні майстерні, школи, лікарні.

У 1946 році село було стерте з лиця Землі. З приходом на Волинь радянської влади база повстанців була не тільки знищена, трактори й бульдозери пройшлися і по місцевості. Понад 50 післявоєнних років урочище Вовчак було полем серед непрохідного лісу, за 6 км від села Ревушки.

У 2015 році місце зародження УПА відновили: заново вирили окопи, відтворили госпіталь, підстаршинську школу, а також перенесли хату, де народилася майбутня повстанка УПА. У хатині реалістично передано побут та умови життя тодішніх воїнів.

На території побудували храм «Усіх святих землі Української». Крім того, у Вовчаку багато стендів з історичною інформацією та вказівників.

Тож пропонуємо і вам поринути в історію створення УПА та перенестись в онлайн-екскурсію урочищем.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок