<
Світлана Філюшкіна

Здорове харчування – тренд чи дійсно користь?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:48 | 19.10.2018 / Погляд /
439
/ Коментарі відсутні

Напевно лише лінивий нічого не чув про здорове харчування(ЗХ). Адже ледь не в кожному ток-шоу розповідають про ПП,«правильное питание» так його називають російською. Тренд це чи ні, але я безперечно цьому рада, бо в моду входить звичка бути здоровим!

Здорове харчування це ні в якому разі не ДІЄТА. Здорове харчування – це такий своєрідний спосіб життя, коли людина відмовляється від «харчового сміття» і споживає лиш ту їжу, яка здатна приносити певну користь організму та забезпечувати всі життєвонеобхідні функції, а саме надавати енергію, забезпечувати ріст організму, нормальне функціонування всіх органів, сприяти зміцненню здоров’я. «Харчове сміття» – це продукти з поганеньким хімічним складом, які містять ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти, транс жири та інше. Та, на превеликий жаль, займають 90% полиць в продуктовому магазині.

То чи дійсно треба дотримуватись такого харчування? Відповідь дуже проста – від правильного харчування чи здорового способу життя залежить наше здоров’я, а отже і майбутнє!

А тепер трішки роз’ясню. При переході на здорове харчування вже на мінімальних термінах

(2-3 тижні) будуть помітні зміни! Зникають прищі, міцнішають нігті, стає здоровішим волосся та налагоджується травлення в цілому, пропадає важкість в шлунку, бо Ви не переїдаєте. А якщо ще ввести мінімальні фізичні навантаження, то тіло приходить в тонус та як бонус мінус 2-3 кг, думаю це те, чого хоче кожна людина, яка має хоч декілька зайвих кілограмів. Звичайно, можна мучити себе дієтами, детоксами, потім зриватися і їсти все під ряд і набирати ще більше, бо організм, отримавши шок, буде запрограмований на запасання. А можна просто перестати травити себе шкідливою їжею.

Часто люди говорять, що в них немає часу готувати корисну їжу або ж, що не можуть відмовитись від чогось смачно-шкідливого, або ж аргументують що це не потрібно,бо наші бабусі/дідусі їли картоплю зі шкварками та закушували її хлібом, а потім ще запивали чаєм з 3-ма ложками цукру і пончиком в пудрі з повидлом, смаженим в літрі олії?! І що така їжа є нормальною. Але мушу зауважити, тоді не було фаст-фуду і наші предки не сиділи по півдня за гаджетами чи комп’ютерами, а працювали фізично та витрачали в рази більше енергії.

Також хочеться запитати, де ті бабусі зараз?! І як би це банально не звучало, вони як не у лікарняних палатах, то в чергах за ліками зі своїми ровесниками. В усіх купа болячок! В когось підвищений тиск, в когось проблеми з серцем, печінкою, діабет, атеросклероз, астма і цей список можна продовжувати.

Думаю ніхто не хоче для себе такого майбутнього. Бо ж в 40 цілком можливо мати тіло та здоров’я 25-річного! І ось тут потрібно обирати: їсти шкідливу їжу та говорити, що обмеження роблять Вас не щасливими або приводити себе в порядок і радіти відображенню в дзеркалі.

Для тих, хто обирає останнє – декілька порад, як правильно харчуватись:

– проснувшись вранці випивайте склянку води, а також пийте свою денну норму (зарекомендаціями ВООЗ це 30мл на 1 кг маси тіла);

– дотримуйтесь своєї енергетичної цінності раціону. Не переїдайте, їжте стільки скільки витрачаєте;

– старайтеся їсти різноманітну їжу, щоб ваш тижневий раціон нараховував біля тридцяти найменувань продуктів;

– їжте невеликими порціями 5-6 разів в день. Три основні прийоми та три легеньких перекуси, таким чином ви не доводите себе до страшенного голоду і не переїдаєте. А також їжте після 18:00, головне за 3-4 години до сну;

– не насичуйте їжу жиром штучно, мається на увазі смаження в великій кількості олії та використання соусів на основі олії та інше. Жиру з яєць, м’яса, молочних продуктів цілком достатньо. Єдине потрібно додати в раціон ненасичені жири, вони сприяють виведенню шкідливого холестерину і містяться в рибі, оливковій олії, авокадо, горіхах, насінні льону;

– надавайте перевагу складним вуглеводам (каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цільнозернового борошна або з висівками, бобові, овочі, гриби, свіжі фрукти) та зведіть до мінімуму прості вуглеводи (цукор, вироби з борошна першого ґатунку, випічка, солодощі);

– насичуйте раціон клітковиною – овочі, фрукти, насіння, горіхи, необроблені зерна злаків. Потрапляючи в організм, клітковина вбирає вологу разом з жирами та шлаками і сприяє їх виведенню;

– не переїдайте на ніч, бо вночі травна система хоче спати, а не працювати та і жир спалюється лише під час сну.

І головне перш, ніж щось з’їсти подумайте, чи принесе воно Вам користь.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...
Віктор Вілентко
21.02.2024
Про Совість, Гідність та Порядність! Шановна громадо! Напевно такої ганьби та зневаги до пам’яті Героїв Небесної ...
Жанна Білоцька
6.02.2024
Коротко про зміст статті своїми словами, через що мешканці вулиці Соломії Крушельницької у Володимирі лишилися без ...