<
Володимир Шаповал

Як припинити підприємця так, щоб податкова про вас забула назавжди

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:27 | 6.05.2019 / Погляд / /
7
/ коментарів 5

Звернулась до мене якось на прийомі громадян родичі хорошої-хорошої дівчинки, яка давно вже не проживає на теренах України, а бачить краєвиди Землі Обітованної і виховує там дитинку. Сталась у її житті така історія – відкрила колись підприємця…

Все нормально і законно, а потім – вирішила закрити. Але щось пішло не так, чи  не все що потрібно підписала, чи ще що не зробила, чи як часто буває нажаль державний орган не допрацював. Факт – набігло їй боргу за несплату ЄСВ. І просять мене люди – подзвоніть,скасуйте, відмініть, поможіть. А я ж не корумпована морда часів розквіту регіоналів, коли все можна було “по дзвінку вирішити”. 

Отже, коротко про те, як перестати бути підприємцем

По-перше, не слухати, що радить кум-брат-сват чи інтернет, а відкрити чинне законодавсмтво і слідувати його букві і духу. Починати тернистий шлях треба з походу до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності. В ідеалі – зняти копію, копію завірити і покласти в окрему папку, де зберігатимуться всі документи, дотичні до даного питання. Чому – бо живете в Україні, а тут може бути все. Якщо думаєте, що після реєстратора вже все і зі спокійною душею можна жити, то ні. Отже, фіксуйте… 

По-друге, треба розрахуватися з усіма податками, закрити всі свої борги перед державою, бо на них може наростати пеня і одного дня прийде лист щастя.

По-третє, подати до фіскальної служби податкову декларацію за останній базовий звітний період. Там має бути зазначено і про припинення підприємницької діяльності.  

По-четверте, треба надати звіт згідно “ліквідаційної” форми. Слідкуйте, аби останнім звітним періодом був строк від дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Аби убезпечити себе від усіляких фінансових наслідків, не забудьте знятися з обліку платників єдиного внеску фізичних осіб-підприємців. Зняття з обліку відбувається у разі надходження від державного реєстратора до контрольного органу відомостей про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Нагадаю ще раз – треба буде розрахуватись з державою з усіма боргами, заплатити усі ЄСВ і тому подібні відрахування.

Після цього до реєстру страхувальників буде внесено відповідні записи, у яких вказуватиметься дата та причина зняття з обліку платника єдиного внеску. Ці дані передаються до державного реєстратора.

Важливо! Не забудьте на кожному з етапів брати довідки – колись це може знадобитись! Кожен ваш крок з ліквідації підприємця – фіксується документально. Зберігайте усі квитанції, виписки, чеки ( зокрема про сплату податків).

Щороку свою підприємницьку діяльність закривають сотні тисяч громадян. Хто по віку, хто по стану здоров’я, хто йде працювати на когось, у кого просто не пішла справа. То вже таке. Факт – закривайте справу повністю, правильно і з усіма підтверджуючими кожен крок документами на руках.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 5
  1. А як правильно переміщувати ліцензійні і не ліцензійні товари, широкого і не широкого вжитку через митницю контрабандним шляхом, шоб накопичити достатню суму для того щоб розпочати легальний бізнес і не сплачувати,при цьому, податки? Дякую.

  2. Ваші поради як мертвому припарка. Ви допоможіть людям вирішити проблему а не трололо… або скажіть прямо, що через таких 450 депутатів олухів, тепер мусово все сплатити і ніяк по іншому.

  3. цілком підтримую Вадима. через років 5-10 придумають ще якусь фігню і знов будуть додирати з тих що лишились. це при умові що у ВР прийде те саме шобло та фірташи ,ахмєтови будуть дальше добивати нас.

  4. Ви скажіть мені будьласка в мене є свідоцтво підприємця,але підприємницькою діяльністью я не займаюсь 3 2014р.здавав нульову декларацію кожного року. І тут що грім серед яскравого неба прийшов мені як ви кажете лист щастя в якому зазначено що я заборгував 15000гр. З якого дива я маю сплачувати таку суму? В мене зарплата 5000гр на утриманні двоє дітей і вираховується 20 відсотків на борг, а тепер поясніть мені як я маю вижити?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...