<
Ольга Доманська

Вилітання дисків у спині, чи варто їх вправляти?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:11 | 18.11.2021 / Погляд / , /
5058
/ Коментарі відсутні

Дуже часто до мене звертаються пацієнти з проханням вправити диски. Або ж з наслідками після вправляння дисків: таких пацієнтів привозить «швидка» і їх доводиться скеровувати в нейрохірургічне відділення.

Будова хребта повністю виключає можливість “правління дисків”, адже такого терміну, як “вилітання дисків” – не існує!

Якщо певні спеціалісти пропонували або пропонують Вам поставити диск на місце, будьте обачливими! Міжхребцеві диски дуже міцно пов’язані з хребтом, фактично є одним цілим із ним, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти. Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити.

Міжхребцеві диски – це еластичні хрящові “прокладки” між хребцями. Кожен з них складається із зовнішнього фіброзного кільця, що безпосередньо зв’язує хребці та внутрішнього пульпозного ядра, яке по консистенції нагадує щільний гель.

Спереду і ззаду диски покриті потужними поздовжніми зв’язками. Зміщуватися можуть окремі фрагменти внутрішнього ядра диска через тріщини у фіброзному кільці, які виникають внаслідок дегенеративно-дистрофічних процесів хребта, а саме гриж дисків.

Неможливо якимось чином здійснити вправлення цих фрагментів назад. Тож практикам “вправляння вилетівших дисків” ні в якому разі довіряти не варто!

Коли є грижа диску, в залежності від розмірів, проводиться оперативне чи консервативне, санаторно-курортне лікування. Періодичне виникнення хрускоту чи клацання в хребті при фізичних навантаженнях чи різкому необережному русі аж ніяк не повязане з вилітанням дисків.

В рідині, яка знаходиться в міжхребцевих суглобах, міститься розчинений азот. При різкому натисканні на хребці чи русі в суглобах може відбутись швидке зниження тиску, розчинений азот переходить в газоподібний стан, що і супроводжується характерним звуком.

Чому ж настає полегшення після мануальної терапії та масажу?

Тому що зникає м’язевий спазм. Так, масаж корисний при остеохондрозах, коли є мязевий спазм. Але категорично протипоказаний, коли є протрузії та грижі дисків, тому що може спровокувати ще більше загострення хвороби і може закінчитись оперативним лікуванням.

Отож, коли виникає біль в спині, перш за все потрібно обстежитися. Звернутись до невролога, враховуючи що біль в спині може бути причиною багатьох хвороб. Бережіть свою спину!

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...