<
Зосим Колбун

Ви – влада не українська: з року в рік нововолинська управлінська еліта замовчує роль рухівців у незалежницьких процесах в місті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:52 | 30.06.2020 / Погляд /
1
/ коментарів 12

До Дня Конституції України. Спогади першорухівця або що не сказав міський голова 27-го червня 2017 року у своїй доповіді.

В кінці червня 2011-го року відійшов у вічність народний депутат ВРУ 1990 року скликання Федір Свідерський. Відзначення чергової річниці цієї дати – 28 червня 1996-го року, день прийняття Конституції України – пройшло у 2012-му році традиційно – сесійний зал був переповнений бюджетниками. Я був серед присутніх і очікував, щоб ведучий Андрій Сторонський сказав:

“Шановні присутні! Вшануємо хвилиною мовчання пам’ять про народного депутата Федора Свідерського, який відійшов від нас рік тому”.

Не дочекався. Натомість я побачив, як нагородили грамотою Марію Болдирєву, соціалістку, колишню комуністку.

В присутніх, які хоч трохи знають новітню історію Нововолинська, не могло не виникнути запитання – а яке вона має відношення до Конституції України?

Після урочистостей я зайшов у кабінет А.Сторонського і зло вимовив – “Ви влада не українська”.

І так з року в рік нововолинська управлінська еліта замовчує роль нововолинських рухівців у незалежницьких процесах в місті.

Федір Свідерський, інженер-технолог, голова оснастівського осередку Руху, переміг у другому турі виборів до ВР партійного номенклатурника, секретаря Володимир-Волинського райкому компартії Сергія Лесика.

У випадку перемоги любого іншого кандидата (а їх було 6) сумнозвісна парламентська група-239 автоматично ставала групою-240, яку оперетивно створив соціаліст Олександр Мороз, колишній комуніст.

Після провалу “ГКЧП” комуністична партія була деякий час заборонена. Нині О.Мороз продовжує тусуватись на різних телеканалах.

Нині більшість нововолинців старшого покоління (а про молодих краще не згадувати) не знають, що конституційний процес у Нововолинську започаткували 24-го вересня 1989-го рухівці із “Оснастки” (перечислю тільки тих, що давно відійшли у засвіти – Олексій Приймачук, Іван Коваль, Ярослав Федина, Леонід Носанюк, Михайло Слабик, Федір Свідерський, а всього біля сотні), які провели в цей день в умовах існування СРСР перший санкціонований мітинг під гаслом – “Вся влада – Радам”.

КР Руху доручила мені доповісти на мітингу про напрацювання президії ВР змін до нового Закону про вибори і змін до Конституції УРСР і зробити порівняльний аналіз офіційного і альтернативного (від групи “Народна Рада” Рафаїла Юхновського) законопроектів.

Наріжним каменем законопроектів від “Народної Ради” була ліквідація 6-ї статті в Конституціях СРСР і УРСР про керівну і спрямовуючу роль КПРС в суспільстві.

А ще ж були несанкціанований пікет 28-го серпня 1990 року перед Нововолинським виконкомом (тобто і міськомом КПУ) з вимогою “СОЮЗНОМУ ДОГОВОРУ – НІ” і перший несанкціанований мітинг 1-го жовтня 1990 року під гаслом “НІ – СОЮЗНОМУ ДОГОВОРУ”.

Всі санкціановані і несанкціановані акції нововолинських рухівців і обрання народним депутатом Федора Свідерського наближали День прийняття Конституції України.

Зосим Колбун, заступник голови МО ВГО УНР

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 12
  1. ну перемогли ви, перемогли – все шо навколо – це результат вашої перемоги. Слава Україні ! Хоча не все, дещо від совка ще не розвалене.

    • А ну да ну да, вже яке покоління москалів підростає в хатах репресованої інтелігенції, виплати чорнобильцям теж ніби є, і сталінки догнивають…
      Героям слава

        • хе-хе, шо, не подобаеться правда ? ну так розкажи свою, про те, як квітне Україна після перемоги бандерівців, ми уважно слухаемо…

  2. Велика повага і низький уклін Вам, я радію в душі, що є у моєму рідному місті такі люди! Єдина причина чому зараз такі проблеми, розруха у нашій громаді – це тому що не вистачає в нас рухівців!

  3. За що боролись, те і маєм. Герб і прапор. Більш нічого. І нема чого згадувати. Не заслужили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...
Віктор Вілентко
21.02.2024
Про Совість, Гідність та Порядність! Шановна громадо! Напевно такої ганьби та зневаги до пам’яті Героїв Небесної ...
Жанна Білоцька
6.02.2024
Коротко про зміст статті своїми словами, через що мешканці вулиці Соломії Крушельницької у Володимирі лишилися без ...