<
Світлана Філюшкіна

Вплив солодощів на організм дитини або «виставлятися» в садочку це норма?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:44 | 26.09.2018 / Погляд /
77
/ коментарів 8

А чи знаєте ви, що ожиріння діток за останні 40 років зросло в 10 разів! В Україні цей показник становить 10%, тобто кожна десята дитина має зайву вагу.

Основні 3 причини цього:
1) генетика
2) незбалансоване харчування
3) низька активність

Також відзначають взаємозв’язок між ожирінням батьків (особливо матері) та дитини. А це й не дивно, бо в сім’ях готують саме мами, і як самі їдять так, і годують чадо.

Батьки виховують та несуть відповідальність за свою дитину самі. Коли чадо підростає, ця відповідальність розподіляться з вихователем в садочку, і ось тут розпочинається…

Ми дітям, а у нас з чоловіком їх двоє, не даємо магазинних солодощів та практично не підсолоджуємо кашу чи компот. Вирішили так ще з народження первістка, і до цього моменту дитина практично й не пробувала цукерок.

Причин на це декілька.

Перша – не псувати дитині смакові рецептори та сформувати правильні харчові звички, бо для дитини поведінка в сім’ї це те єдине, на що вона опирається. Якщо батьки на десерт їдять фрукти замість цукерок, то в своєму дорослому житті так буде робити й дитина. Їй не прийдеться сидіти на постійних дієтах через неправильно сформовану культуру харчування. Чесно кажучи, її практично немає у сучасному суспільстві.

Друга причина – це сумнівна якість солодощів. Якщо колись їх видавали лише на свята через порівняно високу вартість, то тепер солодощі доступніші. А склад бажає кращого. Через здешевлення там немає нічого натурального, використовують підсилювачі смаків, транс-жири, ароматизатори та ін.

Третє – те, що вживання солодощів/цукру погіршує обмінні процеси в організми та приводить до звикання. Маленькі солодкоїжки можуть на відріз відмовлятимуться від звичайної їжі (супи/м’ясо/овочі), це призведе до неотримання таких необхідних ростучому організму нутрієнтів (білки/жири/вуглеводи). Як наслідок може бути затримка в розвитку, раннє ожиріння, цукровий діабет, нервові розлади, серцева недостатність.

Четверта причина – здоров’я зубів. Карієс у дітей це окрема тема для обговорення. Не рідко стоматологи не хочуть приймати маленьких діток, так як ті погано сидять у кріслі. Також малечі не роблять анестезії, тому варто було б без анестезії відмучити тих дорослих, що зіпсували зуби своїм дітям. Але в свою чергу вони звинувачують лиш екологію, погоду, будь-що лиш не цукерки.

На те, що в садочку підсолоджують їжу ми просто закрили очі. Ну і думали, що крім їжі з їдальні заборонено будь-що приносити та давати дітям.

А ні, навіть в законі про харчування дитини в дошкільному навчальному закладі прописано: «1.10. Для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати   приготовлені   у   закладі  пиріг,  пиріжки  або принесені батьками фрукти,  ягоди,  цукерки,  печиво (промислового виробництва). З   метою   попередження  захворюваності  гострими кишковими   інфекціями   та   харчових   отруєнь   дітей    суворо забороняється  приносити  у  дошкільний  навчальний заклад кремові вироби (торти,  тістечка),  морозиво,  напої, у тому числі солодкі газовані тощо.»

Тобто проблема глобальніша, ніж ми собі уявляли. І що найгірше, це савдепівські стереотипи дорослих (інших батьків), які звикли на свято накривати «поляну» та не розуміють як можна відсвяткувати День Народження без цукерок.

Попросивши, замінити солодощі на фрукти, було підмічено, що кожен орієнтується на свій гаманець і купує те, що може собі дозволити. Але підкажіть мені, якщо дитині стане зле через ту цукерку, хто буде відповідати? Керівництво садочка, вихователь, повар чи батьки, які принесли гостинець? Думаю, точно не останні.

Тому хотілося б побороти цей режим та виростити здорову, струнку дитину з правильними харчовими вподобаннями!

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 8
  1. Абсолютно підтримую! Я теж за здорове харчування. Приємно читати свіжі погляди. Стаття дуже актуальна. Дякую автору!

  2. Як добре що у нас є ще думаючі люди. Хочу тільки зауважити, що якщо фрукти то тільки ті що вирощені на власному городі без використання хімічних речовин під час росту та зберігання. Тай взагалі, з харчуванням в нашій країні просто катастрофа. Відбувається тотальне витравлення людей. От тільки чомусь як мінімум 90% громадян на це навіть не звертають увагу, а точніше не хочуть звертати увагу, вони не хочуть думати. Коли мова йде про здорове харчування – з тебе просто насміхаються. Чому ми такі відсталі? Відповідь проста – тому що ліниві. Люди не хочуть найперше напрягти свої мізки, проаналізувати що відбувається, докласти своїх зусиль щоб їхнє ж життя було якіснішим.

  3. Абсолютно підтримую думку автора. Варто батькам частіше читати на фантиках склад цукерок,а не орієнтуватися на іхню привабливість.

  4. Сусідська Дитина 4 роки с чорними пеньками замість зубів, а мати їй чупік дає, що це таке? Чи мати дурна? Я просто не розумію. І нормальна жінка наче. . Майже кожен день солодощі у дітей то конфетка, то снек. В моєму дитинстві конфети були дуже рідко, раз на місяць, а то і рідше. І сім’я була не бідна, але традицій таких не було кожен день солодке їсти.

  5. Автор молодчинка!!!!
    У нас в садочку хто хоче приносить солодощі на день народження.
    Вихователь разом з дітками кладуть усе до шафки і тоді кожен з батьків вирішує, чи давати ті чи інші цукерки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...