<
Олексій Біянов

Вам телефонують з невідомого номера і млосно мовчать у слухавку?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:41 | 4.10.2019 / Погляд /
970
/ 1 коментар

Не поспішайте з висновками. Це може бути не таємна шанувальниця чи шанувальник. І навіть не шахраї. Принаймні у їх звичному вигляді.

Наші читачі поскаржилися, що їм ледве не щодня протягом кількох місяців дзвонять зі стаціонарного номера. У відповідь жодного звуку. Що там казати — ми й самі з цим зіштовхнулися. Особливо активізувалися такі дзвінки цього вересня.

Насправді, це навіть не люди. Це — телефонний бот. За день він обдзвонює сотні номерів. Таким чином перевіряє актуальність телефонної бази. І не важливо відповідаєте ви чи ні. Головне, що бот не отримав у відповідь: «набраний вами номер не обслуговується».

Одного разу засвітивши свій номер при реєстрації на якомусь сайті, виклику таксі або навіть у державній інституції, він може потрапити до переліку, яким користуються у рекламних цілях. Такими базами потім навіть торгують. Тому їхнім власникам важливо, аби в них було якомога менше «мертвих» номерів.

Згадайте, як активно обдзвонюють громадян різні політичні сили під час виборів, торгові агенти з рекламними пропозиціями. Або навіть банки, щойно хтось зареєструє ФОП. Це воно.

Згаданий номер не таємниця — 044-501-85-10. Але є безліч інших. Передзвонити на них, як правило, неможливо. Але перевіряти не радимо. Хіба що на сайті «whoiscallingsearch» і йому подібних, де люди залишають відгуки про надокучливі або підозрілі дзвінки. Працює він за принципом вікіпедії — без реєстрації кожен може вносити свою інформацію.

Як запобігти?

1. Не вказувати свій номер на різних сайтах під час та після реєстрації. А якщо вже так кортить — замініть кілька цифр літерами. Це ускладнить задачу шахраям. Ще краще — завести для цього окрему sim-картку.
2. Додайте надокучливі номери до чорного списку на своєму телефоні. Проте це не завжди спрацьовує. Кмітливі спамери знаходять способи обійти цю заборону.
3. Установіть один із мобільних додатків із базою небажаних номерів («Should I Answer?» і йому подібні). При виклику з незнайомого номера відображатиметься його статус: «негативний», «позитивний», «невідомий» і т.д. В описі можна буде побачити відгуки. Вищезгаданий бот все одно зробить свою справу, але додаток захистить від голосової реклами.
4. Приховайте свій номер. Відтак, коли ви дзвонитимете в службу таксі або деінде, ваш номер не відображатиметься і в подальшому його неможливо буде використати з рекламною метою. Але в більшості операторів ця послуга платна.
5. Поскаржіться на підозрілий номер своєму операторові.

Якщо маєте власні способи протидіяти таким спамерам або стикалися з подібними ситуаціями – поділіться з нами.

Допис опублікований у фейсбук-спільноті « По той бік новин »

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар
  1. 5. Поскаржіться на підозрілий номер своєму операторові
    толку скаржитись не спрацьовує, казали не мають повноважень блокувати тобто блокуйте самі через смартфон

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...
Віктор Вілентко
21.02.2024
Про Совість, Гідність та Порядність! Шановна громадо! Напевно такої ганьби та зневаги до пам’яті Героїв Небесної ...
Жанна Білоцька
6.02.2024
Коротко про зміст статті своїми словами, через що мешканці вулиці Соломії Крушельницької у Володимирі лишилися без ...