<
Ігор Гузь

Церква зорієнтована на країну, яка вбиває і поневолює українців, і яка не впустила до храму померлого християнина, може тільки покаятися і саморозпуститися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:46 | 22.01.2020 / Погляд / , /
8
/ коментарів 30

Що робить із нас людей, або чому деякі з homo sapiens стають тваринами?

У моєму окрузі є село Сусваль. Ну, Сусвалем воно стало декілька років тому, будучи названим на честь загиблого в АТО односельця. У цьому селі, як і багато в інших – увесь минулий рік йшла боротьба за перехід православної громади до Православної Церкви України. В принципі, ця боротьба триває і наразі. Хоча храм офіційно переданий ПЦУ.

На днях у селі відійшов у вічність батько голови місцевої ОТГ п. Степан. Прожив життя в цьому селі, до речі, його ж батько був закатований поляками і похований на подвір’ї місцевої церкви.

Коли п. Степан був живий, при опитуванні про перехід з УПЦ МП до ПЦУ, він віддав свій голос за ПЦУ і заповів, щоб, коли помре, його занесли до храму. І ось, прийнявши останню сповідь від настоятеля ПЦУ, невдовзі помер. Сім’я вирішила поховати покійного з священником ПЦУ. Похоронна процесія вирушила до церкви. Прийшовши, побачили храм закритим. Священник УПЦ МП відмовився впустити родину до храму, а парафіяни МП стали стіною перед дверима.

Під час цього процесу труна з покійним стояла навпроти храму. Людина, яка прожила життя в рідному селі і хотіла піти в останню путь зі своєю церквою і у своєму храмі – не змогла це зробити.

Християнське милосердя? Християнське співчуття? Християнська повага?

Мораль проста…

Церква зорієнтована на країну, яка вбиває і поневолює українців сотнями віків, і яка не може пустити до сільського храму померлого християнина, не може претендувати ні на що.

Окрім того, як покаятися і саморозпуститися.

І наше спільне завдання цього добитися. Рано чи пізно!

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 30
  1. Цікаво, чи похоронну процесію ПЦУ пустили б до свого храму представники УПЦ КП чи УГКЦ?

    • Так, пустили б, тому що повага до померлих присутня у всіх конфесій. Точніше, майже у всіх, як показу життя, в упцмп поваги ні до чого та ні до кого нема.

  2. Не пустили померлого до храму… А ще й дивуються чому упцмп так нелюблять… Ця організація недостойна називатись церквою.

  3. Священики ПЦУ самі відєднали людей від православної церкви, то чому дивуються що їх не впустили у храм? Все, там священник який лишився вірний своєму зову серця, ви відійшли… то шукайте шановні свого серед своїх, а не іти у чужий для вас храм.( Я знаю що зараз посиплеться багато негативних коментарів у мою адресу, можете не напрягатися я їх не читатиму.)

    • Судячи з кількості лайків під вашим дописом, багато ще на Волині любителів Кирюхи-правої руки Пуйла. На жаль. В якій країні живете і кого фінансуєте, зелебобіки?

      • А цікаво, а скільки любителів московського попа, які тут поставили лайки, повідправляли своіх дітей сювоювати на донбасі. Переконаний що абсолютний нуль.

  4. Оу,розворушив пан депутат осине московське гніздо, а воно ой яке кусюче. Безмозгле, але кусючее..І авторитети в нього – один в Москві зад пуйлу вилизує, а інший в Україні – Янелох42, якому пофіг на кого молитися, лиш би на асфальті.

  5. Сутність МП відображена у першому ж реченні. Молодець. Розрухав кубло, а правда очі ріже.

    • А цікаво, а скільки любителів московського попа, які тут поставили лайки, повідправляли своіх дітей сювоювати на донбасі. Переконаний що абсолютний нуль.

      • А ще більше цікаво, якщо свічка=патрон (як Міша Луцький глаголить), то скільки ж батальйонів/полків/бригад чоловічків (з якими отакі стамбулофіли шлють воювати чужих “своїх дітей”) укомплектували попи ПЦУ, закуповуючи церковний інвентар у російському Софріно???

  6. Чому ПОПи керують релігійними громадами? Яким законом це передбачено? Хто і коли передав ім у власність культові споруди, ще й памятки культури, архітектури? Хто дозволив ПОПам замість Богослужіння займатись бізнесом, при тому мати статус неприбуткових організацій? Коли правоохонці перестануть бути глядачами цих правопорушень, а почнуть встановлювати та притягувати до відповідальності тих хто перешкоджає віруючим використовувати культову споруду для проведення Богослужінь

  7. Правильно, якщо помер представник ПЦУ то і відспівувати його необхідно в храмі ПЦУ, раз вже переметнульсь туди, а в церкву УПЦ, це церква УПЦ…

    • Шановний пане ! Церкву будували в Жовневому всі жителі села і покійник теж , це є власністьГРОМАДИ а не свящнника. А бог один І Україна наша теж одна … Зробіть висновки

  8. Страшно це читати не дай Боже пережити! Закликаю люди схаменіться! Ми ж українці, ми ж люди, а не бидло!!!!!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...