<
Андрій Сапожник

“Тендерознавці” всюди або Читай закони не перед сном

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:21 | 6.02.2019 / Погляд /
0
/ Коментарі відсутні

Можливо, це тепер культура суспільства така, що людина, не розібравшись, пише про свої «сенсаційні відкриття» в соцмережі, банально сподіваючись отримати за це трохи лайків. З іншого боку, там усі «писаки» терті, знають як зацікавити читача і іноді роблять це, не перевіряючи фактів.

Самому цікаво, з якою метою у Фейсбуці був опублікований допис депутата Луцької міськради Андрія Білана про нібито тіньові оборудки у проведенні тендерних закупівель в Павлівській ОТГ, якою «керує представник президентської партії», котрий, так сказати, по-братськи купує авто медикам у фірми дружини ставленика Порошенка за півмільйона гривень.

Відтак, не роблячи поквапливих висновків, вирішив розібратися в цьому питанні і пояснити людям не за лайки, а просто так, чому фірма ТОВ «Полісся Моторс Груп» виграла цей тендер.

Коли Павлівською сільською радою було оголошено про закупівлю службового автотранспорту медичних працівників, що працюють у сільській місцевості, тендерні пропозиції подали лише дві фірми – ТОВ «Луцьк-Експо» та ТОВ «Полісся Моторс Груп».

Дійсно, за результатами оцінки найбільш економічно вигідною визнана тендерна пропозиція ТОВ «Луцьк-Експо». Відтак, керуючись частиною 4 статті 28 Закону України «Про публічні закупівлі», тендерний комітет Павлівської сільської ради розглянув пропозицію ТОВ «Луцьк-Експо». За результатами розгляду було встановлено, що учасником ТОВ «Луцьк-Експо» не подано наступних документів:

  • Лист-згоду на виправлення формальних (несуттєвих помилок) у довільній формі, завірений підписом уповноваженої особи та відбитком печатки (в разі наявності);
  • Довідку в довільній формі щодо врахування заходів захисту довкілля, завірену підписом уповноваженої особи та відбитком печатки (в разі наявності);
  • Копію аналогічного договору для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору;
  • Гарантійний лист про те, що товар новий, такий, що не був у використанні;
  • Гарантійний лист про те, що гарантійний термін обслуговування становить не менше 3 років або 100 000 км пробігу з моменту доставки та прийняття автомобіля у місці його кінцевого призначення;
  • Гарантійний лист про те, що вантажно-розвантажувальні роботи та доставка товару до закладів охорони здоров’я повинна здійснюватися постачальником за власні кошти;
  • Письмове підтвердження щодо наявності на території Волинської області сервісної служби з обслуговування автомобілів (вказати місцезнаходження (адреса , телефон).
  • На тендерну пропозицію учасника не накладено електронний цифровий підпис/печатку або кваліфікований електронний підпис/печатку учасника закупівлі, який підписав/подав документи тендерної пропозиції/тендерну пропозицію.

Отже тендерна пропозиція учасника ТОВ «Луцьк-Експо» не відповідала умовам тендерної документації. Тому, керуючись пунктом 4 частини 1 статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі», тендерна пропозиція учасника ТОВ «Луцьк-Експо» була відхилена як така, що не відповідає умовам тендерної документації.

Учасником ТОВ «Луцьк-Експо» була подана вимога про усунення порушення. Згідно з частиною 3 статті 30 Закону: «У разі якщо учасник, тендерна пропозиція якого відхилена, вважає недостатньою аргументацію, зазначену в повідомленні, такий учасник може повторно звернутися до замовника з вимогою надати додаткову інформацію стосовно причини невідповідності його пропозиції умовам тендерної документації, зокрема, технічній специфікації та/або його невідповідності кваліфікаційним критеріям, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь з такою інформацією не пізніше ніж через п’ять днів з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель».

У своїй вимозі учасник лише прикріпив раніше неподані документи. Керуючись Законом, тендерний комітет  розглянув вимогу і  у встановлений законодавством строк на неї була надана відповідь наступного змісту: «Відповідно до частини 5 статті 25 Закону України «Про публічні закупівлі» учасник має право внести зміни або відкликати свою тендерну пропозицію до закінчення строку її подання без втрати свого забезпечення тендерної пропозиції. Такі зміни або заява про відкликання тендерної пропозиції враховуються в разі, якщо вони отримані електронною системою закупівель до закінчення строку подання тендерних пропозицій». Це означає, що учасник ТОВ «Волинь-Експо» повинен був надати всі необхідні документи до закінчення строку подання тендерних пропозицій, тобто до 8 січня 2019 року.

Абзац 2 частини 4 статті 30 Закону передбачає, що у разі відхилення тендерної пропозиції, що за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, замовник розглядає наступну тендерну пропозицію з переліку учасників, що вважається найбільш економічно вигідною.

Тому тендерний комітет розглянув тендерну пропозицію ТОВ «Полісся Моторс Груп» і встановив, що ця пропозиція відповідає кваліфікаційним критеріям, умовам тендерної документації,  відсутні підстави, передбачені статтею 17 Закону. Тому ТОВ «Полісся Моторс Груп» 22 січня 2019 року визнане переможцем процедури закупівлі та прийнято рішення про намір укласти договір із ним.

На жаль чи на щастя те, що переможцем визнана компанія дружини екс-голови Житомирської ОДА Сергія Машковського, не є підставою для відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Полісся Моторс Груп».

Тому, шановні «тендерознавці», ми не могли прийняти рішення по-іншому. А для того, щоб це зрозуміти, потрібно мінімум двічі перечитати закони і бажано не перед сном.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...
Віктор Вілентко
21.02.2024
Про Совість, Гідність та Порядність! Шановна громадо! Напевно такої ганьби та зневаги до пам’яті Героїв Небесної ...
Жанна Білоцька
6.02.2024
Коротко про зміст статті своїми словами, через що мешканці вулиці Соломії Крушельницької у Володимирі лишилися без ...