<
Інна Бєлянська

Що може стати хорошою ідеєю для подарунка на 2021 рік

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:44 | 25.12.2020 / Погляд /
6
/ Коментарі відсутні

Грудень 2020 – кінець важкого року, і свята хочеться ще більше, ніж зазвичай. Ось тільки новорічні сувеніри та знижки вже не радують так, як раніше. Консьюмеризм поступово поступається місцем усвідомленому споживанню – купувати менше, орієнтуватися на довговічність і екологічність, інвестувати в навчання та здоров’я, економити та робити накопичення. 

Інна Бєлянська, експерт з питань страхування та фінансової грамотності, СЕО «МетЛайф Україна», розповіла, чому поліс накопичувального страхування, навчання financial literacy й інші нестандартні рішення можуть стати найкращою ідеєю для подарунка на 2021-й, – пише Mind.

Нещодавно міжнародна консалтингова компанія «Accenture» опублікувала підсумки нового дослідження – про зміну інтересів споживачів через пандемію коронавирусу. Було опитано майже 9000 осіб у всьому світі. І хоча дослідники були зосереджені на питаннях ритейлу, результати наочно показують, як у цілому змінився наш світ. Зараз для людей на першому місці два пріоритети – фінансова безпека та здоров’я, власне й своєї родини.

Для 50% опитаних усе більш важливою стає фінансова безпека. Покупки теж важливі, але їх роблять свідомо, звертаючи увагу на безліч чинників – починаючи від ціни, закінчуючи екологічністю та етичністю продавця.

Споживачі заявили, що витрачають гроші більш економно та віддають перевагу бюджетним брендам. Дослідники не виключають: у постковідному світі ми продовжимо так само уважно ставитися до здоров’я, турбуватися, щоб у нас вистачало грошей, вибирати якісні, неодноденні товари та купувати те, що дає впевненість у майбутньому.

Враховуючи такі цінності, на заміну традиційним подарункам можуть прийти нові рішення – check-up пакет у хорошій клініці, абонемент для спортивних занять, генетичний тест, страховий поліс, сертифікат на проходження курсу фінансової грамотності чи особистий накопичувальний рахунок для дитини.

Визначати формат конкретного подарунка, безумовно, потрібно з урахуванням особистих вподобань того, кому ви збираєтеся його дарувати. Але озираючись на підсумки 2020-го, запити клієнтів, партнерів – фінансових консультантів і найближчого оточення, я хочу поділитися корисними інсайтами про «правильні» подарунки для тих, хто робить усвідомлене споживання частиною своєї життєвої філософії.

Інсайт 1. Фінансова грамотність – зона підвищеного інтересу для молоді та школярів

Дослідження PISA у 2019 році показало, що чимало школярів і студентів не мають навіть базових фінансових навичок. У багатьох країнах, де проводиться дослідження financial literacy населення, діти та молодь вважаються ключовою аудиторією для фінансової просвіти. Україна – не виняток, адже за останніми даними саме молодь у віці 18-24 років відчуває найбільшу нестачу фінансових знань.

Особисте спостереження за останній рік: усе більше молоді у віці до 30 років просять порекомендувати книги, курси або майстер-класи з підвищення своєї фінансової грамотності. І, до речі, 70% українських батьків хотіли б, щоб їхніх дітей навчали фінграмотності – про це теж говорять останні дослідження.

Якщо поєднати цей інсайт і тренд на ріст популярності онлайн-навчання, отримаємо чудову ідею для подарунка молодим дівчатам і хлопцям – навчальні продукти з фінансової грамотності.

Звичайно, про доречність і актуальності такого подарунка краще уточнити у його адресата. Але якщо поглянути на питання об’єктивно, то фінансове планування, вміння зберігати, а не витрачати гроші, акумулювати їх для важливих проєктів стане у пригоді кожному, особливо на старті дорослого життя. Тим більше повноцінне та системне навчання фінансової грамотності в українських школах і університетах поки так і не з’явилося.

Інсайт 2. Особисті накопичення для дитини – «старий новий тренд» у молодих батьків

Усе більше батьків приходять до думки про те, що дитині потрібен власний стартовий капітал для початку самостійного життя, в тому числі для отримання хорошої освіти. Багато у чому це відображає європейські тренди: створення капіталу для дитини входить до ТОП-5 мотивів заощаджень для мешканців Німеччини, країн Балтії та багатьох країн Центральної та Східної Європи.

Національних даних щодо українських сімей у мене немає – є тільки аналітика за запитами наших клієнтів у цьому році. Батьки все частіше звертаються до страховиків, щоб збирати «окремі дитячі гроші». За останні 2 роки число таких звернень до нашої компанії виросло на 18%.

На жаль, бажання накопичувати не завжди збігається з можливостями сім’ї. Ще частіше у батьків не вистачає знань про інструменти для створення дитячого капіталу. А значить, допомога близьких точно не буде зайвою.

Якщо ви готові систематично брати участь у житті дитини (наприклад, вашого онука, племінника або хрещениці), то цілком можете запропонувати його батькам такий варіант подарунка, як дитячий депозит або накопичувальний поліс. Ця турбота як мінімум не залишиться непоміченою, а можливо, стане ключовим кроком до забезпеченого майбутнього малюка. І новорічний час чудово підходить для таких подарунків.

Інсайт 3. Фінансова свобода – головний подарунок собі

Останнє дослідження цінностей українців, проведене восени цього року, показало: найважливішою цінністю для 86% наших співгромадян є свобода. Ось тільки у нинішньому році усі ми зіткнулися з її жорстким обмеженням – починаючи від свободи переміщень і закінчуючи фінансовою свободою. Як жартують страховики життя, українці пройшли через «репетицію власної пенсії», без можливості працювати та достатніх фінансових накопичень.

Цей досвід може стати не тільки стресом, але й драйвером змін. Він змушує задуматися: як подарувати собі більше свободи у новій реальності? Звичайно, мова не про зовнішні обмеження, а ось у питаннях особистих фінансів можна зайняти проактивну позицію. Наприклад, навести лад у персональному бюджеті та спробувати накопичувати гроші.

Новий рік – чудовий привід для таких змін. Адже вкорінити корисну навичку буде простіше, якщо зробити собі «правильний» новорічний подарунок: наприклад, оформити поліс страхування життя, відкрити ощадний рахунок або придбати підписку на smart-додаток з управління особистими фінансами.

На перший погляд, усі перераховані подарунки – це більше про дисципліну, ніж про фінансову свободу. Але насправді тут немає суперечностей: справжня свобода якраз починається з дисципліни та відповідальності – перед собою та близькими, з відповідального споживання та готовності зустріти майбутнє усвідомлено, приймаючи реалії нового світу.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...