<
Андрій Герус

«Роттердам+» змінюється на «Роттердам-»: за першу декаду червня тариф знизився на 29%

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:45 | 19.06.2019 / Погляд / /
0
/ коментарів 6

У І-му півріччі 2019 року тариф на електроенергію мав складати 2 грн за кВт-год, проте в останню декаду травня такий тариф впав до 1,53 грн/кВт-год, на початок червня – до 1,43 грн, що на 29% нижче. Президент подає законопроект у парламент, щоб змінити “Р+” на “Р-“.

“Роттердам+” закінчився. На графіку тарифи вугільних електростанцій (теплоелектростанцій, ТЕС). З них видно, що де-факто теплова генерація вже не заробляє “Роттердам+”.

За даними НКРЕКП, розрахунковий тариф ТЕС згідно з формулою “Роттердам+”, який мав бути 1 півріччі 2019 року мав складати 2 грн за кВт-год. 

Проте вже в останню декаду травня такий тариф впав до 1,53 грн/кВт-год, що на 24% нижче.

За першу декаду червня тариф ще знизився – до 1,43 грн, що на 29% нижче від відповідного тарифу згідно “Роттердам+”.

Сезонність не має суттєвого впливу на такі тарифи, але для повноти картинки можна порівняти його із відповідними періодами 2018 року (виділені червоним). В останню декаду травня та першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17%-24% нижче, аніж минулого року у ці ж періоди.

Таким чином, за червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше грошей, аніж отримали би при фактичному тарифі “Роттердам+”.

Загалом за 2 квартал 2019р. при фактичній формулі “Роттедам+” тарифна виручка була б на 3 млрд грн більша.

Якщо чесно, то деякі вугільні електростанції у червні будуть навіть збитковими, ну нічого доведеться також затягнути пояс.

Фактична ліквідація “Роттердам+” відбулася завдяки діям широкого кола осіб, великому публічному резонансу, висвітленню цієї корупційної формули у медіа, соцмережах і т.д. Коротше, ми зробили її разом.

Але щоб не було і формального існування цієї формули, Президент подає законопроект у парламент, щоб змінити “Р+” на “Р-“. Це діаметрально протилежна позиція до позиції Петра Порошенка, який виправдовував існування Р+ то вимогами МВФ, то якимось іншими вигадками.

Тарифи вугільних електростанцій із сайту ДП “Енергоринок”.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 6
  1. Це для підприємств. А для населення ціна не міняється. Просто замість ахметки надприбутки буде отримувати беня

    • На жаль, мало хто це розуміє. Звичайному в борцю це до спини. Проте 1+1вложив у вуха що цей Вротердам це зло від самого чорта

  2. скажіть будь ласка, чому за 5 років війни на донбасі, не можна було переробити ті котли на ТЕС (які виробляють для донбасу електрику) переробити щоб палити вугілля не марки Антрацит, а вугілля з Західних шахт Волинсько-Львівського вугільного басейну? в місті Бурштин, та Добротвір палять жеш цим вугіллям, і нічого все прекрасно працює, є збагачувальні фабрики які збагачують це вугілля і воно прекрасно горить. І не потрібно було б ніяких ротердамів, і були б робочі місця на Заході України, можливо б люди не так валили на заробітки в інші країни. І менше б було корупції.

  3. Відпрацьовує кошти які беня вклав в зелібобу. Все для бені, Президент слуга олігарха.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...