<
Ірина Пикалюк

Проєкт «Культурний шлях» має дати поштовх до відкритості Нововолинській громаді

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:15 | 28.02.2023 / Погляд / , /
327
/ 1 коментар

Агенції регіонального розвитку Прибужжя реалізовує проєкт «Культурний шлях» у Нововолинській громаді, що це дасть. 

Агенція регіонального розвитку Прибужжя виступає таким собі каталізатором процесу розвитку чи переформатування галузі культури Нововолинської громади. Написання програми розвитку культури громади з залученістю мешканців – це перший важливий крок, який дозволить отримати не тільки важливий документ, який враховуватиме потреби різних соціальних категорій громадян, але стане поштовхом до відкритості громади. Влада матиме змогу застосовувати напрацьований в рамках проєкту механізм комунікації з громадянами, щоб дізнатися їхні думки та  ідеї для подальшого розвитку громади не тільки в культурному середовищі. 

Завдання проєкту «Культурний шлях» – це започаткування діалогу влади та громади для реалізації реформ на місцях.  

Щодо саме галузі культури, то у громаді відсутня окрема програма її розвитку, а усі заходи, прописані у програмі соціально-економічного розвитку. Таким чином у своїй роботі заклади культури не враховують особливості надання культурних послуг для різних категорій населення. Зокрема не враховано потреби ВПО, молоді, дітей (батьків). 

Оскільки галузь потребує більшої уваги, у Нововолинській громаді з’явилася потреба розробити місцеву програму з розвитку культури.

Щоб якісно розвивати культуру, владі та громаді Нововолинська необхідно забезпечити залучення  різних категорій населення до організації культурних заходів, підтримувати самодіяльні і професійні творчі колективи, об’єднання, популяризувати і поширювати  якісний та різноманітний культурно-мистецький продукт громади серед якнайширших верств суспільства, сприяти зростанню культурного та мистецького потенціалу міста;

Етапи проєкту «Культурний шлях». Що зроблено та коли буде напрацьована програма розвитку культури.

Проєкт реалізується  в 7 етапів під час яких впроваджуватимуться інклюзивні демократичні процеси розробки й реалізації місцевої політики та участі в цих процесах внутрішньо-переміщених осіб.

На першому етапі проєкту  ми через ЗМІ та соцмережі запросили активних мешканців долучитися до робочої групи з написання програми розвитку культури. До її складу увійшло 15 людей: 5 – представників громадськості, місцеві активісти, ВПО, 5-представників органів влади, 5-представників комунальних закладів. Склад групи було затверджено відповідним розпорядженням міського голови.

На другому етапі відбулось  засідання сформованої робочої  групи, під час якого під супроводом експертки УКФ, директорки літературного фестивалю «Фронтера», засновниці Мистецького об’єднання «СтендаЛь» Елли Яцути, провели аналіз галузі культури в громаді, розглянули програм інших міст. 

На третьому етапі проєкту відбувся навчальний візит робочої групи до  Луцька для вивчення досвіду роботи закладів культури Луцької міської громади. Учасники відвідали  Волинський краєзнавчий музей, бібліотеку-студію «Дім», Мистецький простір «Гармидер Ангар-stage», Волонтерський штаб «Ангар», Культурне укриття, ознайомилися з діяльністю  літературного фестивалю  «Фронтера», відвідали Центр туристичної інформації, Департамент культури та Музей Сучасного Українського мистецтва Корсаків, де почерпнули ідеї та надихнулися для створення чогось нового і креативного у власній громаді.

На четвертому етапі відбулось друге засідання робочої групи, де через SWOT-аналіз напрацювали пропозицій до міської програми. 

Наразі робоча група разом з експерткою опрацьовує та пропонує до включення у місцеву програму заходи та фіналізує програму розвитку культури Нововолинської громади, після чого відбудеться обговорення проєкту через висвітлення у ЗМІ.

На завершальному етапі планується  прийняття програми розвитку культури Нововолинської громади.  Члени робочої групи візьмуть участь у засіданні депутатської комісії та сесії місцевої ради, де розглядатиметься проєкт розробленої програми.

Важливість проєкту «Культурний шлях» у тому, що, окрім готової програми розвитку культури, він  має дати поштовх Нововолинській громаді до відкритості. 

Очікується, що під час реалізації проєкту влада навчиться та апробує якісне обговорення і залучення до розробки місцевих програм різні категорії населення та покаже жителям, що їхні думки та пропозиції можуть бути враховані владою.

Місцеві програми стануть більш інклюзивними – тут будуть враховані інтереси таких вразливих груп як: ВПО, молодь, батьки дітей тощо. Внутрішньо переміщені особи  інтегруються у культурне життя громади, зможуть подати пропозиції, які будуть враховані у місцевій програмі. 

Також проєкт підвищить розуміння представників громадянського суспільства щодо принципів планування та правової основи роботи місцевої влади. Як наслідок – влада стане більш відкритою для громадян.

Якщо громади мають потребу в допомозі та підтримці ініціатив, то Агенція регіонального розвитку Прибужжя завжди рада співпраці заради розвитку регіону!

Проєкт «Культурний шлях» реалізується Агенцією регіонального розвитку Прибужжя за підтримки Волинського Інституту Права та National Endowment for Democracy. 

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар
  1. Дай Боже, щоб це “дитятко”, як переважна більшість попередніх, знову не виявилось мертвонародженим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...