<
Андрій Герус

Про заборону Верховною Радою будувати українцям дрібні домашні сонячні електростанції

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:45 | 25.04.2019 / Погляд /
18
/ коментарів 11

25 квітня ВРУ заборонила українцям будувати дрібні домашні сонячні електростанції на землі. Це було зроблено законом 8449-д, правка номер 24, автор Олександр Домбровський (БПП). При чому правка ставилася на голосування двічі.

На сьогодні біля 10 тис українських сімей збудували такі домашні СЕС. Ще десятки тисяч або розглядали таку ідею, або почали будівництво. Найбільше постраждають ті, хто вже почали. Адже заборона вступає у дію негайно, з моменту публікації закону. Це втрачені тисячі та десятки тисяч доларів для таких українців, які заплатили аванси. І для багатьох це серйозні гроші.

Також, від такої несподіванки, закриються сотні невеличких фірм, бізнесом яких було будувати ці дрібні СЕС.

Звичайно, дрібні СЕС можна було врегульовувати:

а) дозволяти будувати тільки, якщо є житловий будинок із споживанням;

б) знизити тариф на 10%-20%, але дозволяти будуватися тощо.

Але вирішили зробити повну заборону негайно.

У той же час той же закон дозволяє і далі до 2020 року будувати непотрібні нашій енергетиці гігантські сонячні станції на півдні України по «зеленому» тарифу втричі більше, аніж у Німеччині. Лідером таких будівництв є ДТЕК Р.Ахметова, який планує до кінця року збудувати декілька сотень МВТ потужностей, отримати цей високий «зелений тариф» (5,4 грн) і працювати із ним до 2030 року.

Звичайно, якби Зеленський вже мав повноваження, я би йому рекомендував ветувати закон і повернути у Раду із своїми зауваженнями на користь середнього класу. Як поступить Порошенко, не знаю, але оптимізму не відчуваю.

Немає чарівної кнопки, коли Україна стане європейською державою із міцним середнім класом. Це тисячі таких от рішень, які або роблять міцнішим середній клас, або олігархів.

Ваша оцінка – цей парламент за середній клас чи за олігархів? І якщо середній клас виступає конкурентом олігархів, то на чию сторону стає парламент?

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 11
  1. Чого маніпулювати? Заборонили ж до певної потужності Квт. Цих Квт достатньо для господарства.

  2. Нововолинці! Це той Герус, що працював в комісії по регулюванню тарифів на які ви так нарікаєте? То чого ви ним так пишаєтесь, а не кричите Ганьба? І це нова команда?

  3. Якщо робити висновки з прямого ефіру політичних ток-шоу, то складається враження, що саме представники того “середнього класу” у парламенті, які хочуть швидко розбагатіти щоб стати “олігархами”, якраз і заважають розвитку економіки нашої Держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...