<
Наталія Митошоп

Не читайте дітям – читайте разом з ними

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:15 | 9.10.2020 / Погляд /
3
/ Коментарі відсутні

Це варто знати всім батькам, які хочуть виростити дитину, яка любить читати. Багато хто говорить, що в наш час читання – справа цілком зайва і не вельми потрібна. Навіщо, коли навколо стільки інформації, коли її вартість дуже швидко знецінюється, а вартість самих книг – навпаки – зростає.

Електронні варіанти, на думку багатьох мам ( і особливо бабусь) негативно позначаються на здоров’ї. Та попри все – привчати читати треба. Є чимало позитивних змін, які зумовлює цей процес. Вчені не втомлюються переконувати про користь його.

Так, читання розвиває особистість, збагачує лексичний запас, формує витримку, краще працює уява, підвищується креативність. Виникає таке явище як емпатія – вміння співпереживати. Ви ж добре пам’ятаєте, як проникались атмосферою книги і, здавалось би, були поряд з дійовими особами, вас пронизував страх або ж неспокій? Переконливо, чи не так? Отже, Ваша дитина вчиться читати.

Ми закуповуємо чимало гарних та барвистих книжечок з картинками в надії, що саме вони приваблять та заохотять до більш глибокого знайомства. Сідаєте поряд, читаєте разом. Неквапливо перегортаєте сторінку за сторінкою, тихим і спокійним тоном проказуєте текст, входите в ролі персонажів.

А що ж дитина повинна робити в той час? Чи має з її сторони бути якась активність? Має. Нехай малеча не просто дивиться на ілюстрації, поки ви читаєте: звертайте її увагу на слова.

Канадські психологи з’ясували, що навички читання у дітей покращуються, якщо батьки читають книгу з ними разом. Таке читання сприяє формуванню ранньої грамотності навіть у дітей з труднощами розвитку.

А ще дуже хороший приклад для дітей – сімейні читання, коли мама, тато та дитина читають разом, кожен свою книгу, і потім обмінюються інформацією про прочитане. Таким чином організоване дозвілля ще й зближує, формує атмосферу довіри і взаєморозуміння.

Походи у книгарню чи бібліотеку в наш час це рідкість, на жаль. Попри всі намагання осучаснити книгозбірні, ці спроби не вельми вдалі. Це суттєвий мінус.

Бібліотека майбутнього має стати простором, де комфортно і затишно всій родині, де нема місця радянщині. А для цілковито діджиталізованих – варто створити у нашому місті цифрову бібліотеку. Читайте, вчіть читати – і буде вам щастя)

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...