<
Борис Бабійчук

Міська влада бездіє: ми, як активна громада, маємо самі вирішувати питання якості повітря у Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:50 | 27.08.2019 / Погляд / /
5
/ коментарі 4

Прочитавши відповідь Нововолинської міської ради на звернення щодо забруднення атмосферного повітря в місті, я зрозумів, що вони залишилися на рівні розвитку далеких 80-х. Також видно велике небажання щось вирішувати. Активна громада міста має сама шукати вихід з даної ситуації.

Понаписували звернення куди тільки можна, з надією, що за них хтось щось зробить.

Пройдуся по відповіді і дам короткі роз’яснення.

П.1. «На території міста заміри здійснює акредитована лабораторія на замовлення суб’єкта господарювання».

Це дійсно так. Підприємство, яке має шкідливі викиди, періодично платить лабораторії гроші і просить здійснити контроль, бо так прописано в спецдозволі, але ніхто не забороняє міській раді наймати акредитовані лабораторії для здійснення контролю за якістю повітря. Деякі ради навіть створили комунальні підприємства, щоб здійснювати самим контроль. Нажаль, нашій це не потрібно.

П.2. «Виділення коштів на ПКД та встановлення автоматизованих стаціонарних постів є необгрунтовано»

Відразу виникає питання, а яка вартість життя? Скільки коштів викидають наші мешканці на лікування своїх найдорожчих! Дійсно, у 80-х для здійснення замірів потрібні були спеціальні лабораторії, великі штати працівників, але ми живемо в 2019 році і на сьогоднішній день передові технології дозволяють вимірювати за долі секунд покази великої кількості шкідливих речовин. Просто потрібно мати добру волю, щоб це реалізувати для свого міста.

Якщо хтось скаже: «Це не можливо, це фантастика, я собі це надумав», – в Європі це норма, а в Україні місто Київ запустило проект https://air.kyivsmartcity.com/ 

Карта онлайн моніторингу Київ смартсіті. На карті відображені місця встановлених постів. Зліва вказаний перелік речовин, яких проводиться моніторинг. Нижче показана речовина, яка нас цікавить, короткий опис і часова діаграма концентрації. Як видно з показів концентрація діоксиду азоту на вулиці Ревуцького 35 перевищує в 100 раз для житлової зони.

10 діючих постів в реальному часі оприлюднюють на карті 9 показів забруднюючих речовин. Навівши мишкою на пост, ми відразу побачимо історію якості повітря. 

Неодноразово я чув про правові наслідки замірів і нереальності встановлення чиї це викиди. Питання : «Хіба людей це цікавить?» Вони хочуть знати, що їх ніхто не отруює, а в інших випадках є відповідні органи. Пост – це індикатор прогалин в законі, корупції і бездіяльності, тому іде такий супротив, щоб їх встановити. По фінансах – це разове капіталовкладення, а далі періодична заміна датчиків, які коштують не так вже й дорого.

П3. «Головою тимчасової робочої депутатської комісії…. направлено звернення….» 

На звернення прийде відповідь: «Все в рамках чинного законодавства». Чому так? Та тому що всі ці служби мають право перевіряти лише ті шкідливі речовини, які зазначені в спецдозволі підприємства. Перевірки проводяться з попередженням. Підприємство має достатньо часу навести лад.

Якби наша міська рада написала, що виділили кошти, щоб найняти незалежну лабораторію і заміряти якість повітря та вміст основних забруднюючих речовин, тоді б це був прояв бажання хоч щось почати робити, а так лише писанина.

П4. Про перевірки. «Обгрунтоване звернення фізичної особи», не депутата, не голови комісії, а фізичної особи, бажано з фото або актом проведених замірів акредитованими лабораторіями. Тобто доки в нас на руках не буде доказів, ніхто нікого перевіряти не має права, та й і не буде. Лиш по телевізору хтось виступить, що він так багато зробив, а те, що результат нульовий – ніхто не розкаже.

П.5. «Депутати… направили звернення… про проведення позапланової перевірки…»

Не хочу повторюватися, але надіюсь, ви зрозуміли. Додам лише з приводу фільтрів на Кроноспані. Для того щоб мати право вийти на європейський ринок Кроноспан зобов’язаний до 2020 року встановити високоефективні фільтри, і вони це роблять, бо Європа диктує такі права, а не наша міська влада.

Резюмуючи відповідь стає зрозуміло, що ніхто нічого робити не буде. Отака правда.

PS: Вирішити питання якості повітря, дуже легко – потрібно лише «відкрити очі».

Є чудовий громадський проект https://eco-city.org.ua/. Потрібна лиш підтримка від людей. Хто розумом, хто часом, а хтось фінансами. Раз наші обранці не хочуть це робити, ми, як громада повинні показати хто є влада. Якщо подібна система запрацює в нашому місті, то ми лиш трохи «привідкриємо очі» і зможемо зрозуміти, що насправді довкола нас робиться.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. Міська влада Нововолинська бездіє. Мало того діє протиправно та антиконституційно, що підтверджено двома судами – першої інстанції та апеляційним. На неї (владу) у НВ ВП ГУНП відкрита кримінальна срава, яку “доблесна” поліція розслідує вже більше року.
    Міський голова В.Сапожніков три дні красувався на святкових заходах у Нововолинську – вдень і вночі, доводячи, що мешканці живуть у створеному ним раю. І жоден, жоден! мешканець, із тисяч, що були на стадіоні не вигукнув “ганьба!” Нині, ТТІ крутить його виступи без перерви день-у-день, із невеликими перервами. І всі мовчать. Ганьба вам за це, молоді та юні, ганьба старі і зрілі! Як будуть жити ваші діти посеред “зони сапогізму”? Не задумувались? Хоча, я вже нічому не дивуюсь.

  2. Міська влада бездіє… А що зробили ми – зібрали 8 сотень голосів з 25 тисяч. Та ніколи не повірю що в нас половина населення це недієздатні інваліди без інтернету! Хоча складається таке враження…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...