<
Андрій Герус

КМУ розглянув рішення, які ставлять держкомпанії у гірші умови, а приватні енергетичні – отримують привілеї

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:56 | 23.05.2019 / Погляд / /
0
/ Коментарі відсутні

На засіданні Кабміну 23 травня розглядались рішення у сфері енергетики, деякі з них (голосувались цілим пакетом) навіть не були у Порядку денному.

23 травня вперше, як представник Президента, був присутній на засіданні Кабінету Міністрів України.

На цьому засіданні розглядався важливий пакет урядових рішень у сфері енергетики, зокрема три Постанови КМУ, які стосуються введення нового ринку електричної енергії.

На жаль, це було трохи дивне засідання Кабінету Міністрів, коли одним пакетом були проголосовані рішення, які не були у Порядку денному і навіть не були озвучені з голосу. Деякі рішення, які як потім виявилося, були прийняті, навіть не були серед переліку питань, що розглядалися (і це є зафіксовано).

Таким чином виступити на засіданні Кабінету Міністрів можливості не було. У зв’язку із тим мушу публічно висловити свої коментарі.

  • деякі рішення, які сьогодні розглядалися на КМУ, очевидно, містять дискримінаційні норми, які ставлять державні компанії у гірші умови, а приватні енергетичні компанії отримують привілейоване становище. На жаль, такі рішення приймалися поспіхом ще до отримання відповідного висновку Антимонопольного комітету.
  • на деякі рішення було отримано нарікання від іноземних компаній, які розглядали можливість інвестувати в генеруючі потужності України, що є важливим, як для залучення іноземних інвестицій, так і для демонополізації ринку. Нарікання іноземних компаній зводилися до того, що такі нові правила обмежували конкуренцію і створювали перевагу окремим локальним енергетичним компаніям.

Думаю, це не найкраща практика, коли Уряд так впроваджує новий ринок електричної енергії. Вважаю, такі важливі рішення мають пройти повноцінне професійне публічне обговорення. На мою думку, найкраще у цій ситуації було б, якби на наступне засідання Уряду було повторно винесено такі складні дискусійні питання для повноцінного розгляду та прозорого прийняття рішення.

Разом із тим хочу подякувати членам уряду Іванні Климпуш-Цинцадзе та Павлу Розенку, які наголошували/наполягали на важливості прозорого розгляду таких важливих питань.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...