<
Анна Мeдведєва

Депутат чи може таки… депутатка?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:46 | 12.10.2020 / Погляд /
257
/ Коментарі відсутні

Цього року всі політичні сили зіткнулись з такою проблемою, як гендерна квота. Хоч-не-хоч, а десь треба зробити так, аби в списках були і жінки, і чоловіки. Пропорція – мінімум 40% представників певної статі.

Для суб’єктів висування то таки виявилось проблемним. Чула від знайомих дівчат, що не наважувались взяти на себе відповідальність, що в родині їх не підтримували, зокрема чоловіки. А от даремно!

Гляньте на досвід тих же скандинавських країн. Там при владі вистачає представниць прекрасної половини людства. Успішні лідерки, очолюють міністерства та відомства. В нас це ще в новинку. В нас призначення жінки – все ще має характер сенсації.

Гляньте на список наших місцевих депутатів актуального скликання і пошукайте там депутаток. Запитайте людей на вулицях, чи знають вони жінок, які представляють їх інтереси.

Проблема, тут, щоправда, є і в тому, що виборці здебільшого взагалі не мають уявлення, кого делегували в міськраду, а це окремий біль.

А комісії? Патріархат повний. Підприємства? Тим більше. Освіта – так, але вчителювання таки жіноча справа, там педагоги-мужчини зараз не так часто трапляються.

Вже не кажу нічого про область, бо на думку не спадає, чи взагалі коли мали ми депутатку в Волинській обласній раді, котру, між іншим, очолює пані Ірина Вахович, яку знаю і якою відкрито захоплена.

Копнемо глибше. Минулих виборів була вимога по гендеру теж. І де вони, жінки в депкорпусі? У сусідньому Нововолинську, чула, одна з депутаток відмовилась через сімейні обставини і склала мандат ледь не посередині каденції.

Жінка за суттю своєю – не ініціаторка. Вона може дійти згоди, знайти компроміс і конструктив, налагодить комунікацію. Їй нема коли вникати в конфлікти, бо то займає забагато часу і сил в робочих чи громадських аспектах. В побутовому всяке буває, а от в моменті самореалізації – ні. Будучи берегинею фактично, представниця прекрасної половини людства шукатиме не причини, але шляхи вирішення. Або знайде когось, хто це зробить.

Сучасний тренд – мультизадачність – для кожної чарівної леді як має бути. Чому? Тому що вона має встигнути все і скрізь. Бо треба здати дітей в школи\садочки, відправити чоловіка на роботу в нормальному вигляді, зробити житло придатним для проживання, наповнити холодильник чимось їстівним і не забувати творити саму себе у різних аспектах – від роботи до манікюру чи підфарбовування волосся.

А ще ж є подруги, а ще ж мама! А ще є ОСББ! Чоловікам таке і не снилось!

Уявіть депутатку, яка вникає в кілька проблем одночасно!

Хочете зробити місто кращим? Обирали вже скільки разів депутатів і не було ефекту? Проблем вистачає? Так може би пора наважитись і делегувати у міську раду представницю прекрасної статі?

Зате от що цікаво! Гляньте склади територіальної чи дільничної виборчих комісій. Квітники! Чоловіки там – у меншості. Воно і зрозуміло, адже процес супроводу волевиявлення вельми клопіткий.

Ці вибори – особливі. Перш за все, твориться нова адміністративна одиниця – Володимир-Волинська міська територіальна громада. І я дуже хотіла би, аби там було більше жінок, яким, переконана, вистачить сили, снаги і таланту зробити княжий град, перезавантажений, оновлений, збільшений, суттєво кращим.

Місту потрібні зміни!

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...