<
Юрій Бутусов

Це був травневий щомісячний розвіз «кешу» для групи державних структур: всього лише один місяць, один пост, одна митниця…

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:45 | 7.06.2021 / Погляд /
700
/ Коментарі відсутні

Співробітники ДБР затримали начальника відділу митного посту Волинської митниці «Ягодин» Михайла Бурдейного при перевезенні хабаря. У його машині знайшли 700 тисяч доларів, які Бурдейний віз зі свого посту в Київ.

За даними з джерел видання Цензор.нет, наближених до слідства, це був травневий щомісячний розвіз “кешу” для групи державних структур, які залучені до ряду корупційних схем. У тому числі до схеми “кришування” та “розмитнення” автомобілів.

Забавно, що нещодавно Михайло Саакашвілі в ефірі у Шустера вкотре говорив про необхідність прийняття нових правил спрощення та можливості дешевшого розмитнення автомобілів. Також голова Виконкому реформ України показав відповідь міністра фінансів Сергія Марченко про те, що зміни правил розмитнення не доцільні. Ось вам і збіг, справді готова ілюстрація.

Усіх підписаних упаковок ми не побачили, надіюсь опублікують їх незабаром, але написи на деяких з них усе-таки зрозумілі.

“СБ Люб” – це схоже на Службу безпеки Любомля – райвідділку, який займається боротьбою з конрабандою в “Ягодині”. Прокуратура – не вказано куди. “Зам” – тут важко зрозуміти куди і чий. Але відомість не вказана, ймовірно, начальник однієї з митниць.

Також є інформація, що є упаковки з написами поліції, а також структур, відповідальних за оформлення транспортних засобів.

Загальна сума упаковок, підписаних для контролюючих органів – близько 100 тис. доларів.

А кому була призначена основна частина суми? За данними з джерел, наближених до слідства, найбільша частина грошей була призначена для передачі керівництву департаменту профілювання ризиків митної служби. Кому саме?

Виконуючий обов’язки директора департаменту є Олександр Щуцький, проте передача не зафіксована, тому підтверджувати, що отримати хабар на руки мав саме він, було б некоректно. Причентність повинне встановити лише слідство.

Департамент ризиків – одна з ключових структур митниці, це аналітичний підрозділ, який визначає, відповідають тарифи на розмитнення нормативам чи ні.

Очевидно, що 600 тисяч доларів не могли потрапити до кишені лише одному департаменту ризиків, а передються вищим за чином людям. Тим, хто призначав і прикриває.

Дивує інше – 700 тисяч доларів “кешу” – це без урахування того, що взяли собі місцеві митники й інші поргани перевірки на місці в свою кишеню, до моменту відправлення цієї передачі.

Це перевозить дрібний чиновник. Це всього лише один місяць. Один пост. Одна митниця.

При тому, всю схему розподілу коштів ми не знаємо, цілком ймовірно, що це навіть не один канал збору коштів в “Ягодині”.

Можна підрахувати, про які суми в місяць може йти мова в масштабі країни. Адже така масштабна схема не може існувати лише в одному місці, митниці є в кожній області. Нещодавно призначений голова митної служби Павло Рябікін оцінив збиток держави від котрабанди до 150-ти мільярдів гривень.

Провідну роль в збереженні контрабанди грають правоохоронні органи. А “кеш” поступає наверх, на нього влада фінансує свої політичні проєкти, шумний піар і спікерів на телеефірах.

Кадрові перестановки проводяться регулярно. Бурдейний, наприклад, пройшов переатестацію, але система залишилася такою ж. Тому що голосними заявами і санкціями проти контрабандисів не стоять кримінальні справи, розслідування не доходжять до суду. Не хочуть ловити самих себе за руку.

Обнадіює те, що хоча б одну передачу правоохоронні органи все-таки перехопили, ДБР по-справжньому відрізнилось.

Сумно, що системних реформ правоохороних органів не проводиться і тому в наступному місяці при перевезенні “кешу” в Київ з інших митних постів скоріше всього не знайдуть. “Наглядових” замінять, і будуть нові невідомі керівники відділів, призначені потрібними людьми для зборів та розвезенні в багажниках грошей.

Надіюся, що результатом перехоплення місячного “оброка” на “Ягодині” стануть не лише чергові кадрові частки, але й кримінальна справа, в якій будуть встановлені контакти Бурдейного. Також та інформація, з ким він бачився у своїх попередніх візитах до Києва, в які заклади ходив, з ким контактував в усіх інших правоохоронних органах.

Ну а тепер неможливо захищати збережені за сторою схемою розмитнення автомобілів. податки треба зменшувати і спрощувати. Тому що те, що в Україні важко розмитнити, стає корупційним податком.

І що тепер робитиме влада? Нові санкції, новий піар за нивий “кеш” чи все-таки структурні реформи?

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...