<
Зосим Колбун

Чи позбавиться місто Володимир приставки «Волинський»?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 18.06.2021 / Погляд / /
261
/ коментарі 2

Уважно слідкую за дискусією і сам беру у ній участь. Моя позиція як мешканця Нововолинська категорична – повинен позбавитись. Але вирішити це повинен референдум чи інше опитування громадської думки, результати якого не берусь передбачити.

Коротко про себе. Мені 84 роки. Уродженець Волині. Поліщук з Колківського району. Середню школу закінчив у 1955 році, піонером і комсомольцем не був. Дитинство і шкільні роки пройшли в упівському середовищі. Освіта – вища. Мої далекі предки – в Литві. Мешканець Нововолинська з 1967 року.

Не можу не провести порівняння жителів Нововолинська і Володимира.

Нововолинськ заснувався завдяки трьом хвилям мігрантів:
1) приїзд шахтарів і чиновників з Росії, з Підмосковного вугільного басейну, з Донбасу;
2) приїзд працівників на бавовно-прядильну фабрику з Херсону, з Іваново (Росія);
3) приїзд працівників на ВО “Оснастка” з усього Радянського Союзу.

У всі ці три хвилі вливалась і частина місцевого населення,  також велика хвиля реабілітованих і не реабілітованих політв’язнів та репресованих після смерті Сталіна. 

Нововолинськ – поліетнічний, але єврейської общини на відміну від Володимира, нема. “Молоде соціалістичне місто, яке у 80-х роках мало стати містом комуністичним” ( із буклетів та брошур того часу).
Серед інших причин заснування Нововолинська була і така  – розчинити, асимілювати західняків.

Директор шахти №5 Тєрєхов говорив: “Нам не нужен этот уголь! Нам нужен здесь рабочий класс!”Робітничий клас, по замислу класиків марксизму, не повинен мати національних ознак.

Із 1989 року і на початку 90-х років у місті була сильна РУХівська громада.Саме тому після провалу ГК ЧП і при відсутності “Закону про декомунізацію” у 1992 році рішенням міської ради було змінено одразу 19 назв вулиць, що були названі на честь найбільш одіозних комуністичних діячів. Пізніше, при міському голові Сапожнікову, цей процес загальмували.

Що я можу сказати про Володимир? В нього понад тисячолітня історія. У 1963-64 роках я проходив переддипломну практику на газокомпресорній станції , яка входила в систему газопроводів “Дашава – Київ” та “Дашава – Мінськ”. При мені відбулось опустошення Дашавського газового родовища. Знаю, що ще з царських часів, а пізніше і радянських, у місті був значний прошарок військових. Як радянський офіцер запасу я двічі проходив перепідготовку у військових частинах Володимира. І сьогодні в місті  значна частина населення  – це військові та їх сім’ї.

На початку 90-х років минулого століття нововолинські та володимирські РУХівці проводили акції спільно. В той час мером Нововолинська був РУХівець Павло Присяжний, а Володимиром керував Мамедов.Саме при ньому було проведено опитування ( не референдум!) щодо позбавлення міста приставки “Волинський”.  Більшість опитуваних висловились за збереження приставки. Їхню позицію можна зрозуміти – всім хочеться спокою, комфорту, не мати прав із змінами в паспорті, перереєстрації машин, земельних ділянок, квартир тощо. 

Але це опитування було проведено тоді понад 25 років тому, коли не було війни на Сході України, коли тепер ми так часто повторюємо гасло національних достойників – і колишніх і нинішніх –  “Геть від Москви!”

Знаю, що політична воля у керівництва міста Володимир є – позбавитись приставки. Хочеться вірити, що і результат референдуму це підтвердив. 

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 2
  1. Я от не розумію, до чого всі клонять, яка саме логіка лежить в основі цього двіжу з перейменуванням? Населений пункт має називатися так, як нарекли його засновники, чи що?

  2. Місто Володимир було засноване без додатка “Волинський”. Ним його нагородили в часи окупації Російською імперією для вивищення ролі Володимира-на-Клязьмі в Московії. Щоб показати, що їхній Володимир старший від нашого. Це велика брехня.
    Перша згадка в давньому джерелі, яку можна безсумнівно віднести до Володимира-на-Клязьмі, трапляється у Лаврентіївському літописі й датована 1151 роком. Час заснування не вказаний, але в цьому ж джерелі в описі подій за 1176 р. наводяться відомості про засновника: постави бо преже градо-сь великии Володимеръ. и потомъ кнѧзь Андрѣи. З аналізу літопису можна зробити висновок, що міста не існувало ще в 1097 році[4].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...