<
Володимир Пикалюк

Аби не викликати обурення серед жителів, перейменування Володимира має відбуватися поступово

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:24 | 19.06.2021 / Погляд / , /
308
/ коментарі 4

Під час перейменування міста Володимир-Волинський на Володимир, перш за все, йдеться про повернення йому давньої назви, відновлення генетичної пам’яті й історичної справедливості, відстоювання своєї історії, яку в нас намагалися вкрасти, та навіть декомунізацію. Також це значно покращить імідж міста.

Якби я займався перейменуванням міста, я б зважав на історичні факти, які стверджують, що Володимир-Волинський справді колись мав назву Володимир, а на початку свого існування взагалі Ладомир. Тому, на мою думку, перш за все, тут йдеться не про перейменування міста, а про повернення йому історичної назви.

І саме Володимир – історична назва міста, що існувала майже 9 століть від початку його заснування, й була отримана волею хрестителя України-Русі – Святого Володимира Великого. Та й в літописі «Повість минулих літ» уперше згадується місто з назвою саме Володимир. А приставку «Волинський», як прив’язку до певної території, місто отримало у 1795 році, коли Катерина ІІ приєднала тодішню територію Волині до Російської імперії й Володимир став повітовим центром новоутвореної Волинської губернії. Тоді його й перейменували, аби відрізняти від російського міста Владіміра-на-Клязьмі.

За умовами Римського мирного договору 1921-го року, місто увійшло до складу Польщі. Нова влада змінила назву міста. І з 3-го червня 1922-го до вересня 1939-го воно називалося Włodzimierz (Влодзімєж).

Потім більшовицька влада у вересні 1939-го року назвала місто Володимир-Волинськ. А у 1944-му після вигнання гітлерівців повернула назву російського періоду – Володимир-Волинський.

Я вважаю, що, повернувши місту історичну назву, – відновиться генетична пам’ять та історична справедливість нашої країни. Місто повинне носити свою справжню, нічим не доповнену назву, адже Володимир Великий – наш князь і в честь його імені, в першу чергу, повинне називатися українське місто.

Тому, на мою думку, цей крок направлений на відстоювання своєї історії, яку в нас намагалися вкрасти. Адже справжньою причиною додавання до назви Володимир доповнення Волинський у 18 столітті стало бажання Російської імперії загарбати історію Київської Русі. І це зараз потрібно виправляти. Тож перейменування, про яке зараз йдеться, також можна розцінювати як частину процесу декомунізації, адже приставку “Волинській” дала Росія. А нам таке потрібно?

Окрім цього, цей вагомий крок покращить імідж міста, як історичного центру Волині. Хоча, не думаю, що це особливо вплине на збільшення туристів, адже ті, хто цікавиться історією, знають, що Володимир – це Володимир. Проте багатьох перейменування може навпаки зацікавити: їм захочеться дізнатися, чого ж місто змінило свою назву і що ж тут є такого особливого, що воно відтепер носить ім’я Великого князя.

Однак останнім часом у мережі та й серед населення теж випливла маса обурень від місцевих жителів щодо ідеї перейменування міста, оскільки більшість вважає, що ці зміни торкнуться кожного гаманця, а лишні витрати нікому не потрібні. Саме тому люди повинні бути спочатку проінформовані про усі деталі й нюанси перейменування свого міста, щоб оцінити свій фінансовий вклад у цю справу.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. “Якби я займався перейменуванням міста, я б зважав на історичні факти, які стверджують, що Володимир-Волинський справді колись мав назву Володимир, а на початку свого існування взагалі Ладомир”

    – А якими фактами Ви можете підтвердити що існувала така назва міста як “Ладомир”

  2. не вважаю це перейменцвання вкрай необхідним. Є дуже багато справ , більш важливих.

  3. Поступово – це значить по одній літері з “Волинський” будуть поступово забирати?
    А якшо серйозно, Володя-Волинський, то краще б ти собі мовчав і не виставлявся замовним невігласом!

  4. Ну то для такого ‘священного діла’ референдум потрібен а не просто опитування новою купкою тимчасових можновладців іншої купки випадкових перехожих, гостей міста, циган) і тд.. А то так і Новолуганськ (від річки Луга) або ще якось можна назвати, бо комусь так закортіло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...