<

З’явилась петиція про скасування малого прикордонного руху з Польщею на сайті президента України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:38 | 6.07.2016 / Новини /
Перегляди
161
/ коментарі 3

5-го липня на сайті президента України зареєстрували петицію про скасування угоди між Польщею і Україною про малий прикордонний рух.

Петицію зареєстрував Віталій Онофрійчук.

“Шановний пане Президенте, прошу розглянути можливість скасування угоди про малий прикордонний рух між Україною та Польщею у світлі останніх подій, що відбулись на кордоні у Львівській області. Наші громадяни своїми діям, а саме повною правовою необізнаністю, а також нехтуванням елементарних норм моралі, створюють абсолютно негативний імідж Україні, а також піддають сумніву наші з Вами європерспективи, лобізмом лише власних інтересів, нехтуючи загальнонаціональними. Дякую!” – аргументував свою ідею ініціатор.

Станом на 6 липня петиція зібрала 350 голосів із 25-ти тисяч необхідних.

Поштовхом до реєстрації петиції стало блокування кордону.

Як інформує ZAXID.NET, із понеділка, 4 липня Польща призупинила дію малого прикордонного руху з Україною та Росією від понеділка, 4 липня. Це пов’язано із проведенням у Варшаві Саміту НАТО 8-9 липня та Світовими днями молоді, які триватимуть із 26 липня до 2 серпня у Кракові за участю Папи Римського. У зв’язку з проведенням цих двох подій та потребою у посилених заходах безпеки влада Польщі відновила паспортний контроль на своїх кордонах та призупинила дію малого прикордонного руху.

У відповідь жителі 30-кілометрової прикордонної зони у Львівській області перекрили дороги до чотирьох міжнародних пунктів пропуску, заблокувавши рух транспорту в обох напрямках.

Після доби блокування протестувальників вдалось переконати, що їх акція безперспективна і люди зняли блокаду.

Малий прикордонний рух (МПР) між Польщею та Україною діє від 2009 року та охоплює 30-кілометрову зону по обидва боки від кордону. Українці, які живуть у цій зоні мають право на отримання карти МПР у дипломатичних установах Польщі. Така карта дозволяє відвідувати прикордонну 30-кілометрову зону у Польщі без візи. Картка чинна упродовж двох років (другу картку видають вже на п’ять років) і дозволяє будь-яку кількість поїдок та перебування у Польщі упродовж 90 днів щороку.




коментарів: 3
  1. Да ви що…
    Без закордонного паспорта тільки по карті MRG можна виїхати в Польщу?
    Дуже цікаво, скільки тут живу не знав цього.
    Не смішіть людей – справте

  2. При перетині польського кордону, паспорт при наявності картки не потрібний .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер