<

Зустріч із Левком Лук’яненком відбудеться на Бандерштаті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:26 | 14.07.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Ми вже розповідали вам про багатьох видатних та амбіційних українських діячів, усі вони — варті уваги, про всіх хочеться розповідати, всіх хочеться слухати.

Але сьогодні маємо честь познайомити вас із людиною, яка за своє життя відчула на собі те, що, мабуть, жоден з сучасних політиків чи активістів не може й уявити, – повідомляють організатори.

Знайомтесь, друзі, Левко Лук`яненко – український дисидент, політичний діяч, Герой та, чи не найбільший, моральний авторитет України, який провів 27 років життя зі своїх 87 у радянських таборах та в`язницях.

Його політична діяльність почалась, як це не дивно, зі вступ до комсомолу. Але за кілька років він зрозумів помилковість свого вибору та призупинив активну діяльність. Левко не міг заплющити очі на приниження, біль, страждання та робити вигляд, що не бачить, як людей заганяють в колгоспи. Не дивно, що з 57 року Лук`яненко бере курс на підпільну діяльність та приймає доленосне рішення – положити своє життя на боротьбу за незалежність Української Держави.

На хвилі почуття національної самосвідомості Левко разом однодумцями створюють Українську Робітничу-Селянську Спілку – підпільну партію, діяльність якої була спрямована на здобуття незалежності України. Але проіснувала вона недовго – на початку 1961 року провідникам партії було висунуто звинувачення в тому, що вони нібито “виношували ідею відриву УРСР від СРСР”. Процес став відомий як “Справа юристів”, а Лук`яненко засудили до розстрілу. Згодом смертний вирок було змінено на 15 років ув`язнення, але це не змінює ані суті, ані тенденцій того часу. Далі були Мордовські та Пермські табори, Чернігівська тюрма, де з ним “працював” слідчий КДБ та етапування до Томської області. 30 листопада Левко був звільнений із заслання, а на початку 1989 року, нарешті, повернувся на Україну.

З того часу і до 2007 року (коли Лук`яненко склав депутатські повноваження) він подолав насичений політичний шлях: був головою Української республіканської партії, депутатом ВР, заступником голови Народної Ради, автором Акту про незалежність України, став одним з керівників “Національног Фронту”, а також балотувався на посаду Президента . В 2005 році йому було присвоєно звання Герою України, а в 2006 він стає депутатом ВР від блоку Юлії Тимошенко.

Що ще сказати… Та багато чого. Але хай краще він сам розповість про те, що вважатиме за потрібне в ці нелегкі для України часи. А ми чекаємо виступу Левка та радимо завчасно підготувати питання, бо принаймні в нас їх так багато, що думки плутаються.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер