<

Зміни в лікарнях: в кожній палаті хочуть встановити туалет і душ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:52 | 19.07.2019 / Новини / /
Перегляди
12
/ Коментарі відсутні

В Кабінеті міністрів України хочуть переглянути правила, за якими облаштовуються лікарні. Зокрема, пропонують увести правило, за яким туалет і душова були в кожній палаті.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, пише Урядовий портал.

«Жахливого сіро-зелено-синього кольору стіни, туалетні кімнати у коридорі на все відділення, зазвичай в незадовільному стані – така, на жаль, досі реальність багатьох українських лікарень. Звичайно, що в таких умовах краще не одужуватиметься. І цю радянщину вкрай треба змінювати, підвищувати умови для надання послуг» – сказав Парцхаладзе.

«Тому ми вирішили повністю оновити застарілі норми щодо проектування закладів охорони здоров’я, і одне з важливих питань – забезпеченість лікарняних палат туалетами та душовими. Пропозиція наразі така – щоб туалет і душова були в кожній палаті. У деяких звичайних лікарнях і в більшості приватних є такі палати. Ми ж хочемо зробити цю норму обов’язковою для всіх», – додав він.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що також вкрай важливо, щоб нові туалети та душові кімнати були доступними для маломобільних груп населення – людей з інвалідністю, пацієнтів з післяопераційним станом здоров’я, вагітних жінок тощо.

«Всі вимоги щодо того, як треба правильно влаштовувати санітарні і душові кімнати із забезпеченням безперешкодного доступу, містяться у чинних ДБН “Інклюзивність будівель і споруд”. І в нових ДБН щодо закладів охорони здоров’я мають обов’язково бути посилання на ці вимоги, як це правильно треба робити. Так має бути!” – додав заступник Міністра.

Які саме норми хочуть переглянути?

ДБН В.2.2-10-2001 “Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я” поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків і споруд усіх типів закладів охорони здоров’я незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також приміщень медичного призначення, вбудованих чи таких, що входять до складу інших типів будинків.

У проекті нових ДБН пропонується переглянути вимоги щодо:

  • місткості лікарняних палат – як звичайних, так і для батьків з дітьми або мам та новонароджених;
  • комфорту в палатах та забезпеченості їх санітарними кімнатами;
  • спеціального обладнання для палат;
  • інклюзивності медичних закладів;
  • проектування службових приміщень для персоналу;
  • влаштування публічного простору лікарень: вимоги до проектування холів, рецепції, приймального відділення, кафе, аптеки, місць для дитячих візків, зони очікування;
  • рекуперації та вентиляції тощо.

Проект нових ДБН розробляється за активної участі Міністерства охорони здоров’я України, фахівців галузі, експертів та громадськості.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер