<

Зміни у виплаті лікарняних: що варто знати волинянам

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:16 | 17.01.2023 / Новини / , /
Перегляди
717
/ Коментарі відсутні

З 1 січня 2023 року лікарняні, декретні та страхові виплати, замість Фонду соціального страхування, нараховує та виплачує Пенсійний фонд України.

Для лікарів та пацієнтів у цьому випадку нічого не змінюється, – розповіла сімейна лікарка Ірина Урин. пише Суспільне.

“Коли людина захворіла – вона йде на прийом до свого сімейного лікаря. Лікар створює медичний висновок. Дані вносяться на сайті Пенсійного фонду та створюється електронний лікарняний листок”, – говорить Ірина Урин.

Торік у медичному об’єднанні Луцької громади сформували майже 50 тисяч медичних висновків, з яких 46 тисяч – електронні лікарняні, — каже Романа Орнат, начальниця відділу з експертизи непрацездатності. З її слів, часто відкрити лікарняний медики не можуть через неправильно заповнені дані про пацієнта в реєстрі застрахованих осіб.

“Одна неправильна цифра, кома, неправильно написане прізвище з апострофом, а треба – без, — і відповідно система не може ідентифікувати пацієнта. Не формується медичний висновок – і відповідно не формується електронний лікарняний листочок”, – каже спеціалістка.

Лікарі та роботодавці мають сім днів для внесення змін та корегування даних.

З січня виплати за лікарняними здійснюються вчасно, без затримок, навіть у коротші терміни, – розповідає Ігор Загорський, начальник відділу управління Пенсійного фонду.

“Якщо раніше було десять днів після подачі заявки, то тепер в Пенсійному фонді, оплачується протягом трьох днів, і воно оплачується централізовано з управління Пенсійного фонду з Києва напряму”, – говорить Ігор Загорський.

Перші п’ять днів лікарняного оплачує роботодавець. Розмір оплати лікарняних з Нового року не змінився, — каже начальниця відділу управління Пенсійного фонду Оксана Сувала. Нарахування залежать, як і раніше, від страхового стажу пацієнта.

Оксана Сувала радить громадянам у разі виникнення проблем з виплатою лікарняних звертатися до найближчого сервісного центу Пенсійного фонду в області або ж телефонувати до Контакт-центру.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер