<

Зміни до Конституції України внесуть вже цього року, стверджує Володимир Гройсман

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:04 | 24.06.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

В Одесі, в рамках ХІ Українського муніципального форуму, розпочали свою роботу загальні збори  уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації міст України, в яких бере участь секретар міської ради,  заступник міського голови Олег Свідерський.

На порядок денний винесено питання діяльності Асоціації. Учасники зборів заслухали звітну доповідь Президента АМУ Юрія Вілкула та схвалили звіт про роботу правління та виконавчої дирекції Асоціяції міст у 2013 та у 2014 роках. Також затвердили оновлений склад Правління об’єднання міст, сформований згідно із пропозиціями регіональних відділень.

Оскільки через чотири місяці закінчується каденція діючих міських, селищних, сільських голів та відповідних місцевих рад (25 жовтня мають відбутися місцеві вибори), на зборах вирішено  не обирати нового президента АМУ, а продовжити до 25 жовтня 2015 року повноваження на цій посаді пана Вілкула, Криворізького міського голови.

Також  22-го червня було затверджено Основні напрями діяльності Асоціації міст України на 2015 – 2016 роки та доручено Правлінню Асоціації забезпечити їх виконання.

Першого дня роботи форуму відбулося обговорення теми «Впровадження децентралізаційної реформи: практичні аспекти».

Голова Верховної Ради України  Володимир Гройсман, зокрема, наголосив, що від успішності впровадження реформи з децентралізації залежить успіх реформ в інших сферах життєдіяльності країни.

Говорячи про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, він повідомив, що 19-го червня представив членам Венеціанської комісії відповідний законопроект, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії, і висловив переконання, що після отримання попереднього висновку Венеціанської комісії «ми внесемо зміни до Конституції вже у нинішньому році».

Зміни до Основного закону, сказав В.Гройсман, передбачають, зокрема, створення трирівневої системи місцевого самоврядування, забезпечення його повсюдності та субсидіарності; закріплення за органами місцевого самоврядування чітких фінансових інструментів та визначення їхніх повноважень; створення виконкомів на рівні областей і районів, ліквідація місцевих державних адміністрацій – натомість будуть утворені нові органи з контрольною і координуючою функцією.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук зазначив, що  «Перші кроки до децентралізації вже зроблені, але попереду складний шлях. В цих умовах вкрай важливим є проведення заходів, що дозволяють максимально широко обговорити проблеми та пропозиції щодо розвитку українських регіонів».

Перед учасниками Форуму виступив також голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі, який закликав центральну владу ділитися з містами та областями не лише повноваженнями, а й коштами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця