<

ЗМІ опублікувало список частини українців, які лишилися в полоні ОРДЛО після обміну

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:42 | 31.12.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У полоні ОРДЛО лишилися кілька десятків українців, серед яких і підлітки, про утримання яких знають родичі і українські правозахисні організації, але яких чомусь не “підтвердили” бойовики під час переговорів у Мінську.

Про це йдеться в матеріалі “Путінський фонд: хто лишився в полоні в ОРДЛО після обміну”, що опублікувало Радіо Свобода.

Зокрема, відомо, про утримання 10 цивільних і приблизно 2 десятки військових.

Серед цивільних, утримання яких в ОРДЛО чомусь не підтвердили:

Валерій Матюшенко – підприємець, музикант. Бойовики “ДНР” схопили його у рідному Кальміуському 15 липня 2017 року та дали йому 10 років в’язниці за “шпигунство”. Зараз він начебто утримується в Макіївці.

Віталій Атаманчук – 68-річний пенсіонер, схоплений 4 вересня 2018 року посеред Донецька разом із дружиною і сином. Дружина пережила інсульт після затримання, а син після катувань у полоні помер. За даними його дочки Олени, зараз Атаманчук перебуває у СІЗО №5 в Донецьку, має проблеми зі здоров’ям. Але бойовики жодного разу не повідомляли про нього.

Владислав Пазушко, Максим Солодовников, Богдан Ковальчук, Денис Хмеленко та Ярослав Миронов – школярі віком від 15 до 17 років, затримані в Ясинуватій поблизу Донецька 12 вересня 2018 року. Підлітків засудили за “тероризм” та “диверсійну діяльність” до 10-15 років. Родичі не повідомляють пресі про місце їхнього утримання.

Наступного дня після обміну 29 грудня ватажок таке званої “ДНР” Денис Пушилін їх “помилував”, але чи відпустили підлітків, наразі невідомо.

Сергій Русинов – 22-річний студент Луганського коледжу культури та мистецтв. Бойовики “ЛНР” дали йому 6 років тюрми за “розпалювання ворожнечі” та підтримку українських патріотичних груп у соцмережі “ВКонтакте”. Наразі хлопець утримується на території Слов’яносербської виправної колонії №60 у селі Лозовське Луганської області.

Вадим Дреєв – 50-річний луганчанин, який зник у квітні 2019 року, а згодом був звинувачений угрупованням “ЛНР” у підриві пам’ятників на підконтрольній бойовикам території. Є інформація, що чоловік має інвалідність 2-ї групи.

Роман Сагайдак – викрадений у червні 2017 року у рідному Луганську підприємець. Його засудили до 13 років позбавлення волі з конфіскацією за “розбої, що завдали непоправних збитків республіці”. За даними правозахисників, потребує медичної допомоги через катування.

Серед військових, обмін яких не погодили, приблизно 2 десятки осіб.

За словами одного з 12 звільнених військових, лише він знає до 20 військовослужбовців ЗСУ, які лишилися в полоні у Росії, в ОРДЛО. Зокрема, це Юрій ГордійчукПавло Корсун та Віктор Шайдов із 53-ї механізованої бригади ЗСУ, які потрапили до рук угруповання “ДНР” 22 травня 2019 року. Інших прізвищ видання не називає.

Журналістка “Медійної ініціативи за права людини” Тетяна Катриченко також нагадала у фейсбук про декількох військових ЗСУ, яких Росія чомусь вирішила не обмінювати.

Зокрема, це:

Віталій Чміль – боєць 36-ї бригади морської піхоти, захоплений у полон 2 травня 2018 року.

Андрій Качинський – боєць 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, полонений 29 грудня 2018 року.  

Станіслав Панченко – боєць 58-ї окремої мотопіхотної бригади, захоплений бойовиками 17 січня 2019 року.

Микола Гриненко – боєць 79-ї десантно-штурмової бригади, перебуває у полоні із 23 січня 2019 року.

Ігор Мирончук – боєць 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, захоплений 22 травня 2019 року. За даними ЗМІ, потрапив у полон через дезорієнтацію на місцевості після контузії.

Нагадаємо, 29-го грудня у рамках обміну утримуваними особами бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію, ще 5 вирішили залишитися на окупованій частині Донбасу. У свою чергу, Україна передала 124 особи.

30-го грудня представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Валерія Лутковська заявила, що у полоні бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 українців.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа