<

«Злочини УПА» у Польщі проілюстрували фотографією зруйнуваного українського села

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:45 | 9.02.2019 / Новини / , /
Перегляди
4
/ 1 коментар

У Польському інституті національної пам’яті (IPN) проілюстрували інформацію про “жертв українських націоналістів” фотографією спаленого польською Армією крайовою українського села Сагринь.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, оприлюднивши відповідне фото, – передає Укрінформ.

“Знов спалена вояками польської АК українська Сагринь стає ілюстрацією жертв українських націоналістів”, – зазначив він.

Зі свого боку, керівник програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич нагадала, що це вже не перший випадок, коли поляки ілюструють страждання свого народу “від злочинів УПА” світлиною знищеного ними українського села.

“Знову “помилка польського дизайнера”, коли злочинність УПА ілюструють світлиною спаленої польською АК української Сагрині. Гарне ж фото, ага…Помилка виконавця? Найімовірніше. Але що її спровокувало? Самовпевненість. Цю безапеляційну певність в односторонній жертві поляків виплекали роки політичної пропаганди, нефаховості медіа та гонитви за кліками, лайками і праведним обуренням. Фільми, плакати, закони. Так сформувався стандарт “польської правди”, коли будь-яке фото горілого села, убитих, покалічених людей чи спустошених осель з того періоду і з цієї території – це польські жертви вчиненого українцями злочину. Просто, зрозуміло і… не відповідає дійсності. Ані в даній ситуації, ані назагал”, – написала вона у Facebook.

Ясиневич нагадала, що в липні 2018 року цю саму фотографію використала канцелярія прем’єр-міністра Польщі для ілюстрації “злочинів українських націоналістів” на Волині.

Як повідомлялося, упродовж двох днів – 9 та 10 березня 1944 року – в селі Сагринь, що на Холмщині у Польщі, було розстріляно, закатовано, зарізано понад 1000 осіб, в тому числі понад 100 дітей. Це зробили тисячі добре озброєних кінних та піших бойовиків 27-ї Волинської дивізії польської Армії крайової та відділів Батальйонів Хлопських під командуванням Станіслава Басая (псевдо “Рись”).




один коментар
  1. Насправді поляки з українцями дуже схожі – так само ще до недавна нацизмом хворіли і довго хворіли, та Слава Богу шо вже перехворіли – залишилося тільки рани загоїти. І так само звикли звинувачувати когось у своїх трагедіях – не розібравшись до кінця зі своїм внутрішнім конфліктом. Як приклад : Авіакатастрофа під Смоленськом і АТО. Тому треба попросити для цих двох геройських націй в Бога мудрості, спокою, Миру та достатку.Не дарма Висоцький називав поляків :”… наши Братья- Славяне Поляки.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця