<

У Сумській області жителі Конотопа потерпають від їдкого смороду з місцевого спиртзаводу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 5.08.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У Конотопі Сумської області місцеві вже півтора місяця потерпають від їдкого смороду, який доноситься до них за кілька кілометрів з відстійників спиртзаводу у Попівці.

Життя залежить від напрямку вітру: їдучий запах просочує одяг та квартири, – повідомляє ТСН.

“Сморід періодично накриває все місто, включно з мерією. “Я б із задоволенням все бульдозером переїхав”, – заявив міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

Утім, державний спиртзавод –територія району. Депутати домоглись відкриття кримінального провадження за фактом забруднення. “Їхня діяльність, очевидно, кришується певними органами влади. Чому досі туди поліція не прибула, чому досі не отримали ордер на обшук – величезний знак запитання до правоохоронних органів”, – зазначив мер.

У поліції переконують – з усім розбираються, принаймні призначили експертизи. “У процес роботи заводу ми втручатися не можемо, тому що ми не експерти. На території заводу ми не були. Ми виїздили оглядали безпосередньо самі ці очисні споруди”, – повідомила керівничка слідчого відділу Конотопського відділу поліції Марина Панова

Як вдалось встановити, під відстійниками спиртзаводу – близько 20 гектарів землі. Каналізаційні стоки із Попівки йдуть на завод, де вже змішуються з відходами виробництва і вже далі трубою прямують до відстійників, де усе шипить та бурлить. Наслідки цього бродіння відчувають навіть жителі Конотопа за 5 кілометрів звідси. При цьому селянам Попівки, які оточені відстійниками, запах не дошкуляє.

Ладні жити у смороді – лиш би завод не закрили, бо він постачає на село воду та відкачує каналізацію. Кажуть, раніше разом із спиртом завод виробляв дріжджі, на які попит зник. Та керівник заводу Павло Шабан усе заперечує. Склад відходів, переконує, той самий. Сморід визнає, і боротися з ним збирається за наукою, а саме відберуть аналізи, щоб знайти бактерії для нейтралізації запахів. “Підприємство не вживає жодних дій, щоб відбирати ресурсоцінні компоненти із цього відходу. Вміст активних білків дуже великий, які, своєю чергою, бродять і відповідно сморід жахливий”, – вважає в.о. керівника екологічної інспекції Сумської області Олександр Уваров.

У пробах ґрунту зафіксоване кількоразове перевищення солей та органічних речовин. За забруднення будуть штрафувати. Схоже, жити у смороді конотопцям доведеться щонайменше два місяці, адже після похолодання всі запахи зникнуть самі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер