<

Жертви злочинів отримуватимуть компенсації від держави: хто має право на виплати

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:02 | 21.07.2020 / Новини / , , /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Постраждалі від насильницького злочину будуть отримувати компенсацію від держави – такий законопроєкт ініціювало Міністерство юстиції.

Детальніше про документ, а також хто і як зможе отримати компенсації в ефірі «Сніданку з 1+1» розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Виплату погодили вже з Міністерством фінансів. Кабмін погодив документ. Компенсації зможуть отримати люди, які мають важкі тілесні ушкодження, завдані злочином, жертви статевих злочинів, родичі і члени сімей тих, хто помер (йдеться про вбивство), а також неповнолітні діти, яким завдане психологічне або фізичне насилля.

За словами міністра, у законі встановлена невелика гарантована сума, яка буде виплачуватися у будь-якому випадку потерпілим автоматично, – це понад 900 гривень. «Це лише гарантований законом мінімум. Реальні розміри відшкодування встановить Кабмін. Крім того, сума буде залежати від наповнення фонду», – пояснив Малюська.

Кошти видаватимуть у центрах правової допомоги. «Поліція повинна зареєструвати факт злочину. Ключовий документ – це витяг з ЄРДР, що є таке кримінальне провадження і людина є жертвою, документи, які підтверджують витрати (лікування, похорон, втрата заробітку тощо), а також паспорт і код. На цій підставі будуть відшкодовувати виплати», розповів очільник Міністерства юстиції.

На запитання, чому гроші має компенсувати держава, а не злочинець, міністр відповів: «Візьмемо за приклад згвалтування, легкі тілесні ушкодження. Постраждала людина зараз має очікувати, що злочинець компенсує шкоду, але це відбудеться через рік. Уявіть, моральний стан. Адже, наприклад, проводити лікування потрібно вже, а не через рік. Тут повинна втрутитися держава – це правильна практика. Держава сплачує хоч не велику, але якусь суму компенсації першою. Людина отримує ці кошти на покриття медичних чи будь-яких інших виплат, пов‘язаних зі шкодою. Потім держава звертається з регресом з вимогами до злочинця, щоб він компенсував ці витрати».

Фонд для виплати компенсацій буде наповнюватися за допомогою самих ув‘язнених, наголошує Малюська. «Ми змінюємо систему кримінальних покарань, щоб зробити стимули, аби злочинці працювали, платити штрафи і компенсації. Тобто перевернути систему: не держава охороняє, годує і дбає про злочинців у тюрмі, а навпаки. Кожен ув‘язнений, незалежно від вчиненого злочину, він, по-перше, буде сплачувати спеціальний збір на наповнення фонду для виплат потерпілим, по-друге, на регреси. По-третє, усі кошти, які надійдуть від штрафів та виправних робіт інших злочинців як санкція, також будуть наповнювати цей фонд», – пояснив міністр юстиції.

Малюська розраховує, що закон набере чинності вже з наступного року: «Компенсації отримуватимуть усі жертви, починаючи від 2021 року. Виплати за злочини минулих років здійснювати не будуть».

Як повідомлялося, торік вперше в Україні оголосили вирок чоловіку, який не бив, але постійно пригнічував свою дружину. Кілька разів на нього виписували адміністративні протоколи. Однак це не допомагало. І от суд вирішив: єдиний вихід – заарештувати чоловіка. Він її не бив, та знущання психологічне, фізичне чи економічне – тепер теж кримінальна відповідальність, до 2 років позбавлення волі.




один коментар
  1. Правильно нехай злочинець платить. Бо до цього закону, то всю вигоду отримувала пенітенціарна служба. Конфісковане майно злочинця, сам злочинець, були в розпорядженні пенітенціарної системи, працював на “хімії” – вигоду теж отримувала пенітенціарна служба. А що залишалося потерпілим? – лише моральне задоволення, що кривдника посадили… А от всі збитки (витрати на лікування, похорони, втрати майнові, потрібно було відшколовувати через суд…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця