<

Земля нагрівається ще швидше, ніж думали: розповіли про неминучі зміни клімату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:25 | 9.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
433
/ коментарі 4

Земля нагрівається швидше, ніж вважалося раніше, і впливає на це, зокрема, діяльність людини. Водночас можливостей уникнути катастрофічних наслідків від змін клімату меншає, але вони все ще є.

Про це йдеться у звіті Міжурядової групи експертів із питань змін клімату, який опублікували 9-го серпня. У документі міститься інформація за останні 7 років дослідження, – передає Громадське.

Експерти кажуть, що за будь-яким сценарієм планета у середньому нагріється на 1,5 градуса до 2040 року. Якщо ж викиди вуглецю не скоротяться упродовж найближчих років, поріг у 1,5 градуса перейдуть раніше.

Довгострокові наслідки потепління неминучі: зокрема відбуватиметься підвищення рівня моря, продовжують танути льодовики. Якщо викиди різко скоротяться, глобальна температура підніметься вище 1,5 градуса до 2050 року.

Такий рівень температури призведе до теплових хвиль, інтенсивніших штормів, посух, повеней, пожеж, які вже фіксують у Західній Європі та США. У звіті зазначають, що раніше сильні опади випадали раз на 10 років, але тепер їхня частота збільшилася на 30%, а посуха трапляється на 70% частіше.

Вчені кажуть, що збільшення температури на понад 1,5 градуса змінить планету до невпізнаваності: можливі обвали льодовиків та масштабніші пожежі.

Що можна зробити?

«Сьогоднішній звіт — червоний сигнал для людства. Якщо ми об’єднаємося зараз, то зможемо уникнути кліматичної катастрофи. Як показує звіт, у нас немає часу на затримки та виправдання», — сказав генсек ООН Антоніу Гутерреш, цитує BBC.

Експерти зазначають, що хоч прогнози й невтішні, все ще є шанс запобігти найстрашнішим наслідкам. Зокрема, якщо удвічі скоротити викиди вуглецю до 2030 року, тоді до середини століття можливо зупинити зростання температури. Зменшувати викиди пропонують за допомогою технологій, висаджування дерев.




коментарів: 4
  1. “Якщо ми об’єднаємося зараз, то зможемо…..”
    ну як діти чесн слово.. Тут з сусідами часто-густо неможливо об’єднатися щоб вирішити те чи інше питання по благоустрою, а вони тут про глобальні речі). І хто тільки вигадує та виписує таку маячню..

  2. замість дурних рекордів з прапорами та пам’ятниками встановили б рекорд по деревам в Карпатах. Шось замовчали про мільон дерев, може вже висадили, а я пропустив ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер