<

Завдяки придбаному супутнику лише за два дні виявили близько 60 одиниць техніки окупантів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:08 | 29.09.2022 / Новини / , /
Перегляди
171
/ Коментарі відсутні

Завдяки коштам українців підтримка з космосу вже дає результати на полі бою. Сили оборони України отримали доступ до інформації з угрупування супутників компанії ICEYE.

Один супутник повністю працює на потреби нашої оборони, ще майже два десятки залучаються, коли є необхідність, повідомляє міністр оборони Олексій Резніков у фейсбуці.

“Коли у червні Міноборони запропонувало скерувати кошти, зібрані для придбання байрактарів, на посилення засобів космічної розвідки, ми очікували якісного підвищення спроможностей наших військ.

Наразі усі наші очікування повністю справдилися. Сили оборони України, насамперед – бойові бригади ЗСУ, вже деякий час отримують потік даних з супутників ICEYE”, – йдеться у дописі.

Знімки безпосередньо розшифровують та опрацьовують фахівці воєнною розвідки Міноборони, які пройшли відповідне навчання.

“Із зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами”, – пише міністр.

За словами Резнікова, техніку ворога виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників.

Натомість координати «схованого» були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині.

“Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками. Але головне – це допомагає зберегти життя наших воїнів, які безцінні”, – зазначає міністр.

Що варто розуміти стосовно переваг, які надають супутники ICEYE?

По-перше, Україна отримала можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR. Це принципово збільшує нашу здатність виявляти та наносити ураження російським окупантам. Супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг. Для них немає різниці – день чи ніч. Тому ворог не сховається.

По-друге, саме наші військові визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході.

По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. Російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику.

Нагадаємо: Фонд Сергія Притули придбав супутник для ЗСУ на кошти, які збирали на Байрактари




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа