<

Запросили і зникли: волинська ОПЗЖ сховалася від журналістів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:51 | 20.09.2020 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Волинська регіональна організація партії «Опозиційна платформа – За життя» 19-го вересня зникла. Їхній офіс був зачинений, члени осередку не відповідали на дзвінки, а основний контактний телефон був вимкнений. Політсила мала на конференції висунути кандидатів до місцевих рад на Волині, натомість перестала виходити на зв’язок. Лише ввечері з’явилася інформація, що конференцію все ж провели. 

На місці подій побував Центр журналістських розслідувань «Сила правди», – передає ІА Конкурент.

Червоні мітки, замкнені двері й абсолютна самотність

За два дні до запланованої конференції, 17-го вересня, жіночий голос по той бік телефону лагідно сказав: «Будь ласка, приходьте. Конференція буде о 10-й годині на Привокзальному майдані, 1». Про такі ж дату і місце свідчить документ, який «За життя» подала до Волинської обласної територіальної виборчої комісії.

Щоразу за життя, та не завжди за правду?

ОПОРА одразу повідомила Волинську обласну територіальну виборчу комісію про те, що у вказаний час та за вказаною в офіційному повідомленні ОПЗЖ адресою конференція не відбулась.

“Це автоматично мало б анулювати право партії на висунення своїх кандидатів у місцеві ради, адже вони не можуть змінювати заздалегідь погоджені дані про конференцію, не повідомляючи про це ТВК.”

Голова обласної ТВК Іван Лазорко підтвердив, що з проханням про зміни члени «За життя» не зверталися. Згодом на своїй сторінці у фейсбуці він написав, що конференцію ОПЗЖ так і не провели. Та на момент написання тексту допис Лазорко видалив. Майже о восьмій вечора він зателефонував журналістці, щоб повідомити цікаву новину – виявляється, конференція все ж відбулась, просто від журналістів сховалися.

І що? І що тепер?

«Відповідно до чинного Виборчого кодексу України, акредитовані журналісти мають право бути присутніми на з’їздах партій. Відмова у доступі до приміщення акредитованого журналіста є порушенням. Можна писати заяву у поліцію про перешкоджання журналістській діяльності», – розповідає про тонкощі Виборчого кодексу юристка Оксана Максименюк.

Конференції політичних партій, в межах яких висувають кандидатів у депутати, обов’язково мають відбуватися у присутності членів ТВК та журналістів. Це потрібно, аби підтвердити, що процедуру проводять згідно з чинним законодавством. Судячи з відсутності у медіа згадок про конференцію ОПЗЖ, журналістів там не було. А член ТВК, який підтверджує, що конференція відбулася, є представником цієї ж партії.

«Можна і треба провести публічне розслідування — було чи не було. І що саме і де було. Тут ціна питання — балотування ОПЗЖ і їх участь у виборах. Публічне дослідження можливе у форматі розгляду скарги в комісії або позову до суду. ОПОРА, журналісти або ж інші партії мають звернутися до ТВК.

Можливо, таким чином вдасться домогтись неучасті партії у виборах. Бо це цинічно і образливо. Якщо вони таки проводили конференцію там, де повідомили ТВК і ЗМІ, то такі закриті двері — це порушення принципу гласності і публічності виборчого процесу (ст.21 ВК), але підстав для санкцій не знайти», — коментує юрист Олександр Бурмагін і радить у будь-якому випадку домагатись розслідування та виводити історію у публічний простір.

Громадянська мережа ОПОРА вже звернулася до ТВК з відповідною заявою. А голова комісії Іван Лазорко обіцяє встановити, чи дійсно була конференція і чи можна вважати її дійсною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок