<

Залишили країну, але отримували виплати: Польща вимагає від українських біженців повернути гроші

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:49 | 9.03.2023 / Новини / , /
Перегляди
613
/ коментарі 2

Українські біженці отримали від Польщі орієнтовно два мільйони злотих (450 тисяч доларів) неправомірних виплат.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на ресурс Rzeczpospolita, українці не дотрималися усіх належних правил.

Установа соціального страхування (ZUS) виплачувала біженцям по 500 і 300 злотих для різних потреб. Однак велика кількість українців отримувала ці гроші з порушенням важливого правила. Ті, хто користуються цією допомогою, не можуть покидати Польщу на понад 30 днів.

Траплялися випадки, коли українці оформляли допомогу і їхали назад в Україну. Згідно із законами Польщі, такі особи повинні були попередити установу про те, що вони покинули країну.

Ті, хто отримував необґрунтовану допомогу, мають її повернути назад у польський бюджет. Країна дала їм на виконання цієї опції два роки. На даний момент відомо про те, що українці повернули 35,4 тисячі злотих – це всього 0,002% від загальної суми.

“ZUS послідовно виносить подальші рішення щодо неправомірно зібраних пільг і зобов’язує бенефіціарів повернути їх”, – зазначив речник установи Павел Жебровський.

Такі дії від установи соціального страхування Польщі є наслідком змін до закону про допомогу громадянам України. ZUS отримав доступ до інформації про перетин українцями кордону. За один місяць було позбавлено виплат 3200 українців.

Польща стала першою країною, котра відкрила свої ворота для українських біженців після початку повномасштабного вторгнення росії. Тамтешні жителі всіляко помагали тим, хто тікав від війни. Також польська влада запровадила кількаетапну підтримку біженців. У тому числі пропонувався безкоштовний проїзд на транспорті по всій Польщі, безкоштовне житло, харчування, соціальна та гуманітарна допомога.




коментарів: 2
  1. Це піпець.
    Мало шо гріє душу так, як халява :)
    Наш народ невиправний у цьому питанні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер