<

Закон “Про освіту” ухвалений у першому читанні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:41 | 6.10.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Проект, який понад три роки, ще за мого головування в Комітеті ВР, розроблявся спільно з провідними експертами, пережив не одну спробу вихолостити з нього прогресивні норми, нарешті схвалений парламентом.

Попереду ще доопрацювання в Комітеті, 2-е читання і ухвалення в цілому, – про це на своїй сторінці повідомила міністр освіти Лілія Гриневич

Це компромісний варіант, Закон не ідеальний, але що надзвичайно важливо: Україна зробила важливий крок від освітньої системи виховання гвинтиків для застарілого механізму до освітньої системи, в якій держава прагне дати своїм громадянам та громадянкам можливість розкрити свої можливості завдяки освіті.

Права здобувача освіти, а не системи, вперше поставлені в центр Закону.

Вперше урівнюються в правах всі форми здобуття освіти.

Вперше в Законі приписана освіта для дорослих – ми усвідомлюємо, що отримати одну професію на все життя в світі, що постійно змінюється, практично не можливо.

Вперше надаються реальні засади для автономії навчальних закладів і педагогічної свободи освітян.

Вперше Закон створює механізм реального контролю якості освіти – бо за чинним законом управління освіти самі забезпечують освітній процес і самі себе контролюють.

Вперше створюється інституційний майданчик, який має поєднати вимоги роботодавців і ринку праці з стандартами вищої освіти, щоб випускники вишів не виходили з університетів і не чули “а тепер забудь, все що вчив…”

З цього закону починається Нова українська школа, якісне реформування професійно-технічної освіти та завершення реформи вищої освіти.

Факт-ліст – коротке резюме Закону розміщено на сайті МОН:https://mon.gov.ua/…/materiali-do-zakonu-ukrayini-pro-osvitu…

Дякую депутатам за це історичне рішення. Адже чинний Закон “Про освіту” ухвалювався ще за СРСР (в червні 1991).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа