<

Заяву Лукашенка про «тонни зброї», яку нібито завезли у Білорусь з України, в МЗС спростували

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:27 | 27.12.2020 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що нібито через Україну до Білорусі завезли «тонни зброї», а по дві-три людини з сусідніх з Білоруссю держав «присилають» для участі в незаконних угрупуваннях. В Міністерстві закордонних справ України цю заяву назвали черговою брехнею.

Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на слова речника МЗС Олега Ніколенка, – передає Громадське.

«Україна категорично відкидає чергові інсинуації Олександра Лукашенка. Риторика про зовнішнє втручання, зокрема мантра про “зброю з України”, чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу. Україна не є ворогом Білорусі. Засуджуємо тероризм у будь-яких його проявах», ㅡ зазначив Ніколенко.

А що сказав Лукашенко?

Як пише БЕЛТА, у п’ятницю, 25 грудня, Олександр Лукашенко заявив про успішну роботу білоруських спецслужб під час затримання «терористичного угруповання Миколи Автуховича». Лукашенко заявив, що нібито терористи тоннами завозили до Білорусі зброю через територію України.

«Нещодавно ми затримали групу Автуховича. Мерзотники останні. Зараз ми їх всі канали розкрили. Вони везли тоннами зброю через Україну», ㅡ заявив він.

Він також зазначив, нібито по 2-3 людини до терористичних угруповань Білорусі присилають з-за кордону. Зокрема він згадав про закриття кордонів з Україною, Польщею та Литвою.

Нагадаємо, з 1 листопада Білорусь тимчасово заборонила іноземцям та людям без громадянства в’їжджати до їхньої країни. Прикордонники пояснювали, що таким чином хочуть не допустити поширення коронавірусу у країні. Зокрема тоді закрили кордони з Україною, Польщею, Литвою та Латвією. Водночас кордон із Росією залишався відкритим.

Що відбувається у Білорусі?

Із серпня 2020 року в країні відбуваються масові протести через оголошені результати президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу з великим відривом здобув Олександр Лукашенко. Однак протестувальники не визнають цих результатів і вимагають визнати опозиціонерку Світлану Тіхановську легітимною президенткою Білорусі.

Попри масові мітинги та акції по всій країні, 23 вересня Лукашенко «по-тихому» провів інавгурацію та знову зайняв пост президента. А протестувальників силовики жорстко розганяють/затримують і загалом переслідують, зокрема й кримінальними справами.

Низка країн Євросоюзу, а також Велика Британія, США, Канада не визнали легітимність Лукашенка, ввели санкції проти білоруської влади та закликали до нових виборів.

Україна також не визнала легітимності Лукашенка та на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в країні. Міністерство закордонних справ України також заявило, що офіційно не називатиме Лукашенка президентом Білорусі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця