<

Загарбники на ЗАЕС імітують «прильоти» з Нікополя – працівник станції

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:46 | 14.08.2022 / Новини / , /
Перегляди
89
/ Коментарі відсутні

Російські війська імітують «обстріли» ЗАЕС із Нікополя, розмістивши артилерійські установки на майданчику станції, де зберігаються важкі металеві конструкції.

Про це в інтерв’ю ВВС News Україна повідомив працівник ЗАЕС на умовах анонімності, передає Укрінформ.

“На території станції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, як-от свіжі парогенератори. Так от на ньому зараз розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи “прильоти” з Нікополя. Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив вихід звідти й куди прилетіло”, – сказав інженер ЗАЕС.

За його словами, обстріли станції ведуть з таким розрахунком, щоб не завдати катастрофічних руйнувань. Так, спочатку працівники росатома просили провести екскурсію об’єктом.

“Потім вимагали карти ЗАЕС, навіть ландшафтні. А потім почалися обстріли. Вони знають, куди стріляти, щоб було “боляче”, але “не смертельно”, – сказав працівник станції.

Водночас, загарбники розбивають лінії електропередач, що зв’язують ЗАЕС з енергосистемою України, прикриваючись тим, що “це нібито робить ЗСУ”. За словами інженера, це може призвести до т. зв. “блекауту”. Він вважає, що це робиться, аби потім надати план “з’єднання” ЗАЕС з енергосистемою росії через лінію ЗАЕС – Мелітополь – Джанкой.

Інженер зазначив, що найбільш вірогідний сценарій на ЗАЕС – це перебиття усіх ліній подачі напруги. При цьому станції знадобиться енергія для охолодження реакторів. У разі перегрівання ядерне паливо розшириться, а у воду та повітря потраплять радіоактивні часточки.

“Допомоги від світу в цій ситуації немає. Кожен рік до нас приїжджають місії МАГАТЕ та інших міжнародних організацій з атомної енергетики. Але коли трапилося таке, вони всі стоять осторонь”, – підкреслив інженер.

За його словами, працівники ЗАЕС виснажені та налякані. Наразі на станції працює приблизно одна десята персоналу від необхідної кількості, багато людей евакуювалося. НАЕК “Енергоатом” продовжує виплачувати зарплату працівникам ЗАЕС, однак в Енергодарі безготівковий розрахунок неможливий.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок