<

Забрали в сім’ї і видавали за своїх: на Херсонщині мешканці села врятували від депортації десятки дітей з інтернату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:39 | 3.01.2023 / Новини / , /
Перегляди
914
/ Коментарі відсутні

До росії примусово вивозять малюків із дитбудинків та інтернатів, та понад 50 дітей вдалося сховали від окупантів співробітникам Центру соціально-психологічної реабілітації та мешканці села Степанівка на Херсонщини. За цими дітьми приходили російські військові в супроводі ФСБ. 

Дітей сховала громада – всіх розібрали в родини. Про це повідомляє ТСН.

У центрі соціально-психологічної реабілітації на Херсонщині живуть діти-сироти або ті, що опинилися в складних життєвих обставинах. Його директор Володимир Сагайдак розказує, що найстрашніше було під окупацією – це страх, що дітей можуть силою забрати та вивезти до Росії.

“Я зрозумів, коли прийдуть росіяни буде проблема. Тому що 52 дитини на такий заклад це гарна картинка для Росії для пропагандистів. Ми порадилися з колективом і почали ховати дітей”, –  розповідає Володимир.  

За деякий час сюди прийшли агенти ФСБ з російськими солдатами, щоби забрати дітей.

“Розкурочені ПК, які були. Вони повитягували все, що їм треба, бо думали, що тут є якась секретна інформація. Вони говорили, що працюємо по американським методикам”, – додає чоловік.

Дітей сховала громада – всіх розібрали в родини. Оксана Коваль працює в цьому центрі, до себе додому взяла трьох дітей: дев’яти, восьми та трьох років. Людям, що цікавилися в неї, звідки вони, казала, що це племінники. Про всяк випадок, щоб хтось не доніс на неї окупантам.

“Два брата та сестру ми забрали до себе додому. Вони жили у нас 2 місяці. Травень-червень місяць повністю. Ми за ними дивились. Це була, як наша родина. Ці діти зараз в прийомній сім’ї, але говорити, де вони, я не можу”, – каже Оксана.  

Люди допомагали продуктами.

“Ті, які розуміли, що у нас діти, яких ми переховуємо – намагалися нам навіть допомагати. Допомагали молоко, давали безкоштовно, хтось картоплю приносив, хто брали з нашими дітками гралися. Найважче – це переживали, щоб дійсно, як казали вже, щоб не прийшли. Щоб просто не прийшли до хати”, – розповідає жінка. 

Поки люди переховували дітей, в центрі соціально-психологічної реабілітації лишалося 15 сиріт з Миколаївщини, яких в липні привезли з лінії фронту.

“Вони там жили в підвалі, їли те, що приготовили на вогнищі. І ці 15 дітей я не зміг сховати. Вони були на контролі росіян”, – розповідає директор центру. 

живе з ним по сусідству розповідає, що бачила, як російські військові забирали дітей трьох, чотирьох і п’яти років.

За даними Міністра оборони України, Росія депортувала понад 13 тисяч українських дітей.

Володимир та громада села на Херсонщині, заховавши їх від окупантів, урятували від депортації – п’ятдесятьох двох дітей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця