<

За два роки в Україні почнеться економічне диво

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:00 | 5.02.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Радник трьох українських президентів, економіст Богдан Гаврилишин, який також є фундатором економічного форуму в Давосі вважає, що Україна не лише стоїть в авангарді Європи, а може стати прикладом для наслідування для усього світу.

Такі новини «Преса України» повідомляє з посиланням на інтерв’ю Гаврилишина.

«Є чотири основні характеристики ефективних країн, які нормально працюють: повна політична свобода; певний рівень економічного добробуту для цілого населення — тобто там є багаті, але немає бідних; соціальна справедливість; симбіоз з біосферою, а не руйнація та засмічення навколишнього середовища. Абсолютна більшість країн, за винятком кількох європейських, не має тих чотирьох характеристик. Їх потрібно полікувати, тому що вони є хворі в певному сенсі», – розповів експерт.

На його думку, світ «зайшов у певний глухий кут», зокрема через постійну конкуренцію.

«Зараз у світі склалася така ситуація, що всі дедалі менше виграють, а більше програють. Тому нам потрібно переходити на нову парадигму – де б всі щось вигравали. Для тої парадигми потрібні два елементи: універсальна декларація обов’язків людини (тому що не все має робити тільки держава) і перехід на співпрацю (тому що не можна більше будувати стосунки лише на конкуренції)», – вважає Гаврилишин.

Він зазначив, що Україна може допомогти у «лікуванні» світу, оскільки продемонструвала здатність жити по-іншому ще на Майдані, коли медична, релігійна, психологічна, освітня послуги надавалися тим, хто потребував їх, «не за наказом уряду, а через почуття обов’язку перед своїми співгромадянами та країною» і без всякої конкуренції.

«Так само зараз дуже багато добровольців вирішили піти в АТО. Добровільно, знаючи, що вони ризикують своїм життям, ніхто їм того не наказував», – зауважив експерт.

За його словами, українці вже почали діяти згідно з тією «новою парадигмою, за якою повинен жити світ».

«Світ дуже багато Україні допомагає. З одного боку санкції, з іншого — фінансова допомога. Але і ми можемо помогти тому світу, він зайшов у певний глухий кут… Я думаю, що то є чудово навіть для нас самих усвідомити, що ми не мусимо у всьому доганяти світ — чи то Європу, чи то США. Ні. Ми є в дечому вищі від того світу. Вони мають нас копіювати», – сказав економіст.

Він стверджує, що попри те, що ситуація виглядає так, ніби Україна наближається до дефолту, зовнішня допомога може вплинути на стабілізацію економіки і в українців є все необхідне для «економічного дива».

«З іншого боку, як бачимо, є договір між Міністерствами фінансів України та США, що Штати гарантують виконати кредити для України на 2 млрд… Євросоюз також вирішив надати Україні 15 млрд допомоги. Тому я не думаю, що Україна прийде до дефолту», – пояснив Гаврилишин.

Однак, за його словами, стабілізація економіки «забере трохи часу».

При цьому, за його словами, в Україні вже є всі потрібні природні ресурси, кваліфіковані люди, необхідні для «економічного дива», але не вистачає передумов.

«Потрібні ще й передумови. Перше — коли з нашої праці нам дають заробити на нормальне життя. Друге — якщо є внутрішня мотивація. Людям треба дати певну волю на всіх рівнях вирішити, не що вони роблять, а як вони це мають робити, тобто — у їхній спосіб. Щоб вони відчували певну власність над своєю працею. Така мотивація є фантастична.

Так що маємо зробити ясний закон про право власності, ясну судову систему і ясні правила гри. Ну і потрібно перевести багато державних підприємств у приватну власність», – пояснив він.

Експерт наголосив, що для того, щоб українське «економічне диво» почалося, потрібно не так багато.

«Я думаю, що початок може бути за два роки. Але потрібні ці передумови. Україні потрібні тотальні трансформації», – переконаний він.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок