<

За час війни Україна повернула з російського полону 1762 людини

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:28 | 5.02.2023 / Новини / /
Перегляди
37
/ Коментарі відсутні

За період повномасштабного вторгнення росії в Україну українській стороні вдалося повернути з російського полону 1762 людини.

Про це під час відеозвернення 4-го лютого повідомив президент Володимир Зеленський, пише Суспільне.

Він нагадав що 4-го лютого додому з російського полону повернулись ще 116 українців, серед яких — 114 рядових та сержантів, та двоє офіцерів. Серед них — воїни Збройних сил, Національної гвардії, територіальної оборони, Військово-морських сил, прикордонники, та бійці ДСНС.

“Загалом від 24-го лютого нашій команді вдалося повернути вже 1762 українців і українок з російського полону. І я дякую також усім, хто задіяний у допомозі цим нашим людям після їхнього повернення”, — зазначив він.

Президент також повідомив, що підписав відповідні документи, щоб зробити черговий крок для захисту та очищення України від тих, хто підтримує державу-агресора.

“Є подання від Служби безпеки щодо осіб, у яких зафіксовано наявність російського громадянства. Завтра ж буде зроблено ще один юридичний крок на виконання санкційних рішень РНБО”, — зазначив політик.

Він додав, що Україна узгоджує рішення щодо санкцій зі своїми західними партнерами.

“І ми працюємо для того, щоб синхронізувати наші санкційні рішення з юрисдикціями партнерів. Вороги вільного світу не мають права користуватись вільним світом заради своїх інтересів”, — підсумував Володимир Зеленський.

Що відомо про обмін 4 лютого

Удень 4-го лютого відбувся черговий великий обмін полоненими між Україною та росією, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. З російського полону вдалося повернути 116 людей.

За словами Єрмака, йдеться про оборонців Маріуполя, херсонських партизанів, снайперів із Бахмутського напрямку та інших українських захисників, 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких — зі складу Сил спеціальних операцій; вісім бійців ТрО, семеро з Нацгвардії; шестеро з Нацполіції; п‘ятеро з ДПСУ; двоє з ВМС та один представник ДСНС.

Окрім того, вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців — Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло загиблого воїна-добровольця — українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну — Кулика Євгенія Олеговича.

Що відомо про українців, які перебувають у полоні РФ

У полоні росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни. Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

“15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)”, — зазначила вона.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець за результатами перемовин України і росії у Туреччині, які відбулися 16 січня повідомляв, що сторонам вдалося домовитися про створення коридору для обміну полоненими.

Лубінець зазначив, що станом на 15-те січня до нього звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних.

17-го січня Тетяна Москалькова заявила, що не обговорювала з українським колегою Дмитром Лубінцем обмін полоненими. Вона додала, що такі питання — компетенція Міноборони росії.

“Здивована публікаціями про можливі обміни полоненими між росією та Україною, які поширилися у ЗМІ та соцмережах і в яких з київської сторони фігурує 800 осіб, а з російської – 200. У моїх переговорах з омбудсменом України Дмитром Лубінцем в Анкарі ніколи не йшлося про обміни, і я завжди роблю акцент на тому, що ці питання перебувають у компетенції Міністерства оборони Росії”, — повідомила на своєму телерам-каналі.

Також Москалькова зазначила, що вважає такий “нерівноцінний обмін” несправедливим.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер