<

З початку жовтня на Волині почався черговий сезон грипу і ГРВІ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:16 | 23.10.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

2-го жовтня  2018-го року почався  черговий епідемічний сезон грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій і, відповідно постійний  моніторинг  захворюваності цими інфекціями.

За оперативними даними захворюваність грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями  (далі ГРВІ) на Волині утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для даної пори року, – повідомляє ДУ  «Волинський обласний лабораторний центр  МОЗ України».

З початку епідемічного сезону перехворіло ГРВІ понад 11 тис. осіб, що знаходиться на рівні минулого року. За останній тиждень  в області на ГРВІ захворіло понад 4 тисячі осіб, це на рівні попереднього тижня.

На сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 39%. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області. Найвищі  показники захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в містах Луцьку та Ковельському районі, найнижчий  – у Локачинському та Ратнівському районах. Із числа хворих, діти до 17 років становили майже 71%. Збільшилась кількість госпіталізованих з діагнозом «ГРВІ» до 106, проти 71 хворого минулого тижня, із них  73% діти.

Нагадуємо, що основними симптомами  грипу є:

-висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;

-лихоманка;

-головний біль;

-ломота у м’язах і суглобах;

-загальна слабкість;

-втрата апетиту, можливо, нудота;

-кашель, що може тривати більше двох тижнів;

-нежить.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

За даними вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру    віруси грипу з початку епідемічного сезону від хворих не виділялися.

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Щеплення рекомендується робити впродовж всього сезону грипу. Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, котрі належать до груп ризику.

За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція котрих очікується саме цього сезону, в Україні  зареєстровані вакцини «ВАКСІГРИП Тетра» виробник Франція, яку можна  використовувати для щеплення дітей  віком від трьох років та ДЖІСІ ФЛЮ, виробник  Південна Корея – від 6 місяців. Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень тому  ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету, а  за гроші місцевих бюджетів,  піджприємств, або власним коштом громадян.

Кому необхідно зробити щеплення в першу чергу:

  • діти до 2 років;
  • люди віком понад 65 років;
  • люди з надмірною вагою;
  • хворі на діабет;
  • хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;
  • хворі на хронічні захворювання легенів;
  • люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;
  • люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто — і вижити.

Крім того, існують професійні групи ризику для медичних працівників, вчителів, продавців, водіїв громадських транспортів та інших.

Якщо ви прийняли рішення робити щеплення від грипу, то вакцину можна придбати в аптечній мережі «Волиньфарм» в містах та районних центрах області. Вакцинація здійснюється в поліклініці по місцю проживання.

Переваги вакцинації: ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень меншає на 60%; ймовірність смертельних випадків меншає на 80%; частота госпіталізацій меншає приблизно на 50%.

Запобігання грипу допоможе заощадити кошти: за різними оцінками, захворювання на ГРВІ, зокрема грип, коштує хворому від 420 до 2 800 грн залежно від його тяжкості, а для держави збиток становить 4 200–7 800 грн. При цьому вартість вакцини — від 200 до  300 гривень.

За інформацією ДВТП «Волиньфармпостач» та  «Фолиньфарм» вакцини поступили в область.

Неспецифічними заходами профілактики  гострих респіраторних інфекцій та грипу є  загальне  загартовування організму,   повноцінне харчування, здоровий спосіб життя. Уникайте, по можливості, переохолодження,  місць масового скупчення людей,  контакту з хворими на респіраторнфі інфекції, частіше мийте руки,  більше перебувайте на свіжому повітрі, займайтесь спортом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер