<

З початку цього року в області виникло 707 пожеж

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:38 | 11.08.2016 / Новини /
Перегляди
24
/ Коментарі відсутні

Попри застереження рятувальників та представників інших служб, волиняни продовжують необачно спалювати стерню та суху рослинність, спричиняючи пожежі. Громадян попереджують про штрафи та кримінальну відповідальність.

Про це йшлося під час прес-конференції щодо пожежонебезпечного періоду в УДСНС України у Волинській області 11 серпня, – пише ІА Волинські новини.

З початку цього року в області виникло 707 пожеж. Про це повідомив заступник начальника Управління з державного нагляду у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту управління ДСНС України у волинській області Олег Билиця.

Внаслідок пожеж загинуло 19 осіб, з яких одна дитина (проти 25 у минулому році). Семеро осіб травмовано на пожежах (проти 17 торік). Вогонь знищив та пошкодив 425 будівель та споруд, 71 одиницю техніки, 303 тонни кормів. Матеріальні втрати від пожеж становили 76, 575 мільйона гривень, з них 25,698 мільйона – прямі збитки, 50,877 – побічні. Під час ліквідації пожеж врятувати 9 людей, матеріальних цінностей на суму понад 71 мільйон гривень.

Основні причини пожеж – необережне поводження з вогнем (259 пожеж, або 41% від загальної кількості), порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок (203 пожежі, що становить 33%), порушення правил облаштування та експлуатації пічного опалення (66 пожеж, або 11%), підпали (28 пожеж, 4%), інші причини (69 пожеж, 11%).

Зареєстрували 97 пожеж в природних екосистемах на площі понад 135 гектарів (у 2015 році – 143), з яких 72 випадки – горіння сухої рослинності, стерні (торік – 56), на площі майже 71 гектар, 16 випадків горіння торфу на площі маже 11 гектарів, 5 пожеж у лісах на площі 3,5 гектара, три пожежі хліба на корені на площі 50,4 гектара.

УДСНС здійснило 357 рейдів місцями можливого спалювання сухої рослинності, стерні та післяжнивних залишків. Протягом 3-5 серпня провели 76 рейдів по сільськогосподарських підприємствах, місцях збирання урожаю щодо дотримання вимог пожежної безпеки, виявили 17 осіб, які спалювали суху рослинність та післяжнивні залишки.

Як зауважила начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності УДСНС України у Волинській області Ірина Варварук, попри природнє полегшення у вигляді дощу, волиняни нехтують елементарними правилами пожежної безпеки. Результатом є складна ситуація з пожежами в області. Так, лише 10 серпня зафіксували три пожежі через спалювання сухо трави, дві – через спалювання стерні, дві – на торфовищах та лише одну у житловому секторі. Наприклад, у Ківерцівському районі, у села Заброди спалювання трави призвело до загорання торфу.

Заступник начальника Дежекоінспекції в області Сергій Дудка повідомив, що відповідно до КУпАПП, стаття 77.1 передбачає відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок водно-болотної рослинності у вигляді штрафу в розмірі від 170 до 340 гривень для громадян та від 850 до 1190 гривень для посадових осіб. Цьогоріч працівники Держекоінспекції за вказаною статтею притягнули до відповідальності 63 особи на загальну суму 10 700 гривень, з них 36 протоколів та постанов на суму понад 6 тисяч гривень склали впродовж останнього місяцю, коли розпочалися жнива. За фактом випалювання сухої рослинності цьогоріч розрахували збитки на землях природозаповідного фонду. Так, у заказнику «Луга» Володимир-Волинського району внаслідок пожежі на площі 23 гектари збитки становили 37,5 тисячі гривень, у загальнозоологічному заказнику «Гнідавське болото» у Луцьку внаслідок пожежі збитки становили понад 3 тисячі. Матеріали передали правоохоронцям для встановлення винних осіб.


Заступник начальника ГУ Національної поліції у Волинській області Наталія Пасічник поінформувала, що з кінця липня та на початку серпня слідчі підрозділи ГУ НП у Волинській області до єдиного реєстру досудових розслідувань внесли чотири факти знищення посівів пшениці. Два факти мали місце на території Луцького району, один – у Рожищенському та один – у Ратнівському районі. Пожежі знищили значні площі посівів і завдали значні збитки громадянам. З її слів, волиняни несвідомо ставляться до зачищення полів після збору посівів, зафіксовані пожежі траплялися під час значної спеки, що свідчить про необачність громадян. Громадян застерігають, що така діяльність не лише завдає збитків, а й тягне за собою кримінальну відповідальність. Відповідно до статті 245, за якою розпочинали досудові розслідування, передбачено штраф від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів (понад 8 тисяч гривень), обмеження волі або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. У зв’язку з цим волинян просять бути обачними під час збору врожаю і пам’ятати про загрозу не лише посівам, а й життю і здоров’ю людей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця