<

З квітня 2019 року «Доступні ліки» на Волині будуть відпускати за номером електронного рецепту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:05 | 23.01.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

170 Волинських аптек брали участь у програмі «Доступні ліки» у 2018 році.

Завдяки урядовій програмі пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою, – дописує прес-служба Волинської ОДА у Фейсбуці.

Так, у 2018 році 170 аптечних закладів Волині брали участь в програмі «Доступні ліки». Протягом року виписано понад 424 тисячі рецептів, з яких відпущено понад 404 тисячі рецептів. Загальна вартість відпущених рецептів становить 24 млн 237 тис. 951 грн. Таку ж суму перераховано аптечним закладам області.

У 2019 році українці й надалі отримуватимуть ліки безкоштовно або з незначною доплатою. На це у держбюджеті передбачено 1 млрд грн.

Однак, у поточному році програму очікує серйозна трансформація. Передбачається, що з 1 квітня програма відійде до Національної служби здоров’я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – НСЗУ.

Перехід на нову модель фінансування передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепту. Отже, з 1 квітня 2019 року «Доступні ліки» почнуть відпускатися за номером рецепту, який система надсилатиме смс-повідомленням на мобільний телефон пацієнта.

Для того, щоб МОЗ України та НСЗУ мали достатньо часу для впровадження нових механізмів роботи програми, а пацієнти продовжували безперебійно отримувати ліки за програмою, Уряд передбачив у бюджеті кошти на І квартал 2019 року за старою моделлю фінансування: 250 млн грн, як субвенція з державного бюджету. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер