<

З днем народження або кращі цитати Боба Марлі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:57 | 6.02.2015 / Новини /
Перегляди
53
/ Коментарі відсутні

У цей день 70 років тому народився культовий виконавець регі Боб Марлі

Боба Марлі по всьому світу вважають легендою регі. Його фанатів можна зустріти у різних точках світу. Марлі був не лише талановитим музикантом та співаком, а й для багатьох пророком та послом миру, – пише “Еспресо.TV

Боб Марлі – справжнє ім’я Роберт Неста Марлі – народився 6 лютого у Ямайці, де після його смерті щорічно відзначають День Боба Марлі. Таке ж свято є й у Канаді. Щороку на святкування дня народження музиканта до Ямайки злітаються понад 3 тис. шанувальників.

Боб Марлі – син білого європейця та темношкірої афро-американки. Певної мірою завдяки цьому сформулювалося ставлення Марлі до расизму та дискримінації. “Я ані на боці чорних, ані на боці білих: я на боці Бога”, – казав Марлі. Боб ріс у бідності. Він завжди йшов спати голодним і гуляв навколо міста босоніж. У дитинстві Боб Марлі був знаменитий в своєму селі тим, що передбачав долю людей по лініях на долонях.

Боб рано захопився музикою, але шлях до вершини був непростий – йому довелося пробиватися самостійно, але він це зробив. Перша платівка Марлі “Catch a fire” встановила нові стандарти в поп-музиці: газети писали про явище нового, абсолютно не схожого ні на що стилю, нового ритму і мелодії у поєднанні з незвичайною, релігійно-протестантською тематикою пісень. Досить швидко Марлі став справжньою зіркою, а його пісні стали гімнами борців за расове рівноправ’я. Так, почавши з нуля, Боб Марлі став символом та легендою.

https://www.youtube.com/watch?v=wt9Nm2_MJP8

Виняткове місце, яке він посідає в історії регі, обумовлено не тільки тим, що він стояв біля його витоків – насамперед воно віддано Марлі в силу його унікального таланту, який поєднував у собі безумовну музичну обдарованість з релігійною екстатичністю. Музику Марлі не можна сприймати як просту частину поп-культури і слухати духовні гімни, якими є більшість пісень Марлі, у відриві від його містичного досвіду, результатом якого вони були. До речі, пісня “One Love” за версією BBC – це пісня тисячоліття.

У своїх піснях він розповідав про труднощі і щоденну боротьбу народу Ямайки, створюючи портрети людей пригноблених і обділених, але щирих, світлих, натхненних, що було невичерпним джерелом їхньої сили.

У Боба Марлі було 11 дітей від 7 жінок. Але тільки четверо були народжені його дружиною Ритою.

Марлі помер 11 травня 1981 року. Він міг би жити і зараз, якби не відмовився від операції з ампутації пальця на нозі. У 1977 році у Марлі була виявлена меланома (злоякісна пухлина), для лікування необхідно було ампутувати палець на нозі, але його релігія (растафаріанство) не сприймає цього. В результаті рак поширився по всьому тілу.

День його похорону, за свідченням очевидців, був самим скорботним днем в усій сучасній історії Ямайки. У країні був оголошений національний траур. На жалобній церемонії були присутні всі лідери правлячої партії та опозиції. Тіло Марлі перевезли на місце його народження і поклали в мавзолей. Йому було всього 36 років.

Боб Марлі був похований з футбольним м’ячем, кільцем (подарунком ефіопського принца, старшого сина Хайле Селассіє I), гітарою, Біблією і запасом марихуани.

Найзнаковіші цитати Боба Марлі, які розкривають його філософію життя та розуміння світу.

1. Ми повинні по-справжньому любити один одного, жити в мирі та гармонії. Замість цього ми сваримося і воюємо. Так не повинно бути.

2. Нам потрібно звільнити свій розум від гніву та прокинутися до життя.

3. Все буде добре. І навіть вчорашні помилки завтра підуть нам на користь.

4. Я вірю, що можна вилікувати расизм, зло і ненависть – музикою.

5. У музики є прекрасна особливість – коли вона потрапляє в тебе, ти не відчуваєш болю.

6. Я досі так і не зрозумів, навіщо люди подовгу сердяться один на одного. Життя і так дуже коротке. Наберіться сміливості і напишіть, зателефонуйте, зустріньтеся, поки не стало пізно.

7. Навіть коли все погано, продовжуйте посміхатися.

8. Божевільні, які намагаються зробити наш світ гіршим, ніколи не відпочивають, чому ж я повинен?

9. Кращий вигин на тілі жінки – її посмішка.

10. Насправді будь-яка людина завдасть вам болю. Потрібно лише знайти того, хто вартий ваших страждань.

11. Перш ніж показувати пальцем, переконайся, що твої руки чисті.

12. Звільніть себе від розумового рабства. Ніхто, крім нас самих, не може звільнити наші уми.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця